Gotovo je s isprikama: Naučite napokon kako pravilo odvajati otpad

Odvajanje otpada je ponosan čin zaštite okoliša. Recikliranje, ponovna upotreba i smanjenje otpada započinju s odvajanjem i razumijevanjem što znači odgovorno ponašanje prema otpadu i okolišu.

Odvojeno sakupljanje je sakupljanje otpada na način da se otpad odvaja prema njegovoj vrsti i svojstvima kako bi se olakšala obrada i sačuvala vrijedna svojstva otpada.

Republika Hrvatska obvezala se putem nadležnih tijela osigurati odvojeno sakupljanje otpadnog papira, metala, plastike i stakla, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih baterija i akumulatora, otpadnih vozila, otpadnih guma, otpadnih ulja, otpadnog tekstila i obuće i medicinskog otpada do 1. siječnja 2015.

Upute za odvajanje otpada

Plavi spremnik – Bilo da je riječ o kanti ili vreći, plavi spremnik je namijenjen papiru i kartonu.

Prilikom odlaganja u ovaj spremnik pripazite da su iz kataloga i časopisa izvađene metalne spajalice, da ne bacate rokovnike omeđene plastikom ili drugim materijalima i da se sve obavezno spljošti.

S pakiranja skinite plastične dijelove i folije i prebacite ih u žuti spremnik.

Žuti spremnik – Kante i vreće žute boje služe odlaganju plastike i višeslojne ambalaže poput tetra-paka.

Sve što ide u žuti spremnik treba prethodno isprati od ostataka hrane ili napitaka i spljoštiti.

Spremnik za miješani komunalni otpad

Popularna kanta za smeće primiti će sav otpad koji niste uspjeli razvrstati u plavi ili žuti spremnik ili odnijeti na zelene otoke ili reciklažno dvorište. Vrlo je važno pripaziti da se u taj spremnik nikako ne odlaže opasan otpad budući da se sadržaj završava na odlagalištima.


Krk kao izvrstan primjer sustava gospodarenja otpadom

“Sustav gospodarenja otpadom razvijen na otoku Krku može biti ogledni primjer za bilo koju sredinu u Hrvatskoj. Riječ je o sustavu koji se temelji na konceptu kružnog gospodarstva i omogućuje građanima da razdvajaju otpad”, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović u svom posjetu Krku u travnju.

Na otoku Krku reciklažni centar sa sortirnicom i kompostištem dio je lokalnog ekološki zasnovanog sustava gospodarenja otpadom koji je omogućio da se odvojeno prikuplja više od 50 posto otpada, što je iznad EU prosjeka i ciljeva koje Hrvatska mora ispuniti na nacionalnoj razini do 2020.

Komunalna tvrtka Ponikve eko otok Krk u vlasništvu je sedam jedinica lokalne samouprave. Tvrtka godišnje prikupi oko 20.000 tona otpada, od čega je 70 posto za vrijeme ljetnih mjeseci kada se broj stanovnika s 19.500 podigne na 120.000. Sustav se krenuo razvijati 2006. te je s početnih 16 posto odvojeno prikupljenog otpada u 2015. dosegnuo 50 posto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/mzoip.hr/ekootokkrk.hr
Photo: fah