Radikalnoj ljevičarki i aktivistici Borić smeta Selak Raspudić na čelu saborskog Odbora za ravnopravnost spolova

Foto: fah, montaža narod.hr

Zastupnica Nove ljevice Rada Borić, radikalna ljevičarka i aktivistica u svom se statusu na Facebooku osvrnula na neovisnu zastupnicu u Klubu Mosta, Mariju Selak Raspudić, koja je predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

“Što nudi Marija Selak Raspudić kao inicijative za saborski Odbor za ravnopravnost spolova?

Ukoliko zanemarimo da je u Nu2 Marija Selak Raspudić već tradicionalno izbjegavala izravne odgovore na neka važna društvena (i politička!) pitanja kao npr. ono o udomljavanju djece od strane istospolnih obitelji jer “ne misli da je to ideološko pitanje“, već da je „ najvažnija dobrobit djece“ ne možemo zanemariti da je ona imenovana predsjednicom saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

Selak Raspudić se neće moći izvlačiti “da bi vam dala politički stav morala bih sve detaljno proučiti” kao što se uporno u kampanji za parlamentarne izbore izvlačila da je pitanje prava na pobačaj složeno pitanje. Istina, Stanković ju se to i nije usudio ni pitati, a odgovor je jasan: žena ima ili kako to njezin suprug Raspudić tvrdi nema, pravo autonomno odlučivati o svome životu.

Da, ne smijemo zaboraviti da Selak Raspudić sve ovo više ne govori kao komentatorica u Petome danu već kao predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova. Sad će ona predlagati teme, utjecati na odluke i zakone. Sad će to biti „politički stav“.

Čujem da je pripremila i neke inicijative koje će nam predložiti na prvoj sjednici Odbora samodopadno vjerujući da će one biti „ promjena u dobrom smjeru“ – kako bi pokazala da „teme ravnopravnosti, nemaju ideološki predznak“.

Istaknula je tri inicijative, pa je tako kao prvu, koju misli pokrenuti u sklopu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama nazvala: ‘Tko se tuče taj se voli’. Mislila sam da krivo čujem. Perpetuiranjem stereotipa u borbu za ravnopravnost?! Pa još kad je ‘pojasnila’ „o tom nekakvom(?jezik!) prihvaćanju nasilja u ranoj dobi kao nečega (doktorica filozofije?) što može biti simpatično”. Pa još u suradnji s Ministarstvom obrazovanja i animatorima bi pokrenula natječaj za edukativne crtića o nasilju u školi između dječaka i djevojčica. Zna li Selak Raspudić kojemu odboru bi ova aktivnost mogla pripadati?

A kako li se samo prisjetila svoje sljedeće inicijative, kodnog imena: “Želim što više followera”, u kojoj bi bilo govora „ o ranoj seksualizaciji kojoj su izložene djevojčice, a i neki dječaci, a koji su nesvjesni“, jer kako kaže Selak Raspudić, „ sve što rade virtualno ima za njih posljedice, koje stvaraju hiperseksualiziranu sliku sebe”. Svoj sljedbi, a i svojem mužu neka kaže da ‘hiperseksualizirana slika djevojčice’ nije opravdanje za silovanje niti rađanje djece iz silovanja.

E, da, vodit će Odbor za ravnopravnost spolova. I kako reče: bavit će se I ženama“ Stoga je treća inicijativa usmjerena, red je, na žene. Ali ne, treća inicijativa bi se trebala baviti nasiljem nad muškarcima jer naravno oni dobro čuju kad žena kaže ne, pa je red da sada oni autoritarno kažu: “Rekao sam ne”. Jer, jasno, Selak Raspudić želi u javnosti osvijestiti da su i „muškarci, čak češće nego žene, žrtve nasilja“.

O tri teme kojima bi se ozbiljan Saborski odbor za ravnopravnost spolova trebao baviti, a koje „nemaju idološki predznak“ ni slova: petogodišnje kašnjenje Nacionalne politike ravnopravnosti spolova koja je temelj za mjere kojima bi se poboljšao položaj žena u svim područjima rada i života, o provedbi Istanbulske konvencije koja bi smanjila nasilje nad ženama i uredila pravni okvir kojima bi se nasilje sankcioniralo i dakako, rasprava o reproduktivnim i seksualnim pravima žena i novom Zakonu o pobačaju.

E, za to treba imati „ politički stav“. Ili se njezin osobni razlikuje od onoga koji mora zastupati ili

Jedva čekam prvu sjednicu Odbora!”, objavila je Rada Borić.

Tko je Rada Borić?

Rada Borić jedna je od osnivačica Centra za ženske studije, feministička aktivistica, članica brojnih međunarodnih ženskih mreža i inicijativa. “Nova ljevica okuplja ljude koji su se dokazali zauzimanjem za ljudska prava i javno dobro, i kojima nije stalo do političkih karijera. Civilno društvo ima ograničene mogućnosti utjecaja i zato stvaramo političku stranku”, objasnila je Rada Borić, i izrazila “zadovoljstvo najavom podizanja kreditnog rejtinga Hrvatske”. Neobično je i zanimljivo kada lijevi političari i aktivisti podržavaju izvješća Standard & Poors’a u vlasništvu američkih financijskih društava i privatnog kapitala koja uz Moody’s i Fitch svojim svojim ocjenama kreditnog rejtinga kroje sudbine velikih banaka, tvrtki, država i cijele eurozone.

Na Sveučilištu u Helsinkiju Rada Borić vodila je kolegij o kulturnoj povijesti Balkana i Zagreba i radila kao lektorica hrvatskog jezika. Centar za ženske studije korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a kao institucija neformalnog obrazovanja od 1995. provodi i razvija vlastiti program obrazovanja uz stalno nastojanje da se ženski ili rodni studiji integriraju u institucije visokog obrazovanja. U tome su uspjele kada je početkom 2016. osnovan Centar za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, prvi centar takve vrste u sklopu akademskog sustava RH. Međutim, zahvaljujući predavačicama na fakultetima ulazile su na sveučilišta i indirektno. Na ženskim studijima predaje Nadežda Čačinovič, koja je u isto vrijeme na Odsjeku za filozofiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta predavala etiku, a u Centru kolegij Žene i filozofija. ” Rekla bih da su se predavačice ohrabrivale u “švercanju” ženskih tema u sveučilišne kurikulume, tako da su na fakultetima konačno postale legitimnima primjerice feminističke teorije”, kazala je Rada Borić u razgovoru za H-alter.

Napad na U ime obitelji

Jednom prilikom dotaknula se i pitanja pobačaja ponovno ga nazvavši “pravom”, te se okomila na udrugu U ime obitelji.

”Pravo je ugroženo, jer već sada, premda zakonski medicinski prekid trudnoće nije zabranjen, nema jednake dostupnosti sigurnom i besplatnom pobačaju i vrši se društveni i politički pritisak da se on zabrani. Uvijek i iznova treba naglasiti da žene, da aktivistkinje, ne zagovaraju pobačaj, već pravo na pobačaj. Žena ima pravo sama odlučivati, kao »prvotna«, o svome tijelu. Postoji kritična masa koja bi izgurala takav Zakon. Kao što je ugurala u Ustav odredbu da je brak isključivo zajednica žene i muškarca. »U ime obitelji« ima resurse, ima podršku Crkve. I oni su strpljivi. Ali, žene su uporne. I branit će svoja prava”, dodaje Borić.

Rada Borić ponovno branila Titovo ime, napala biskupa Košića i branila ‘pravo na pobačaj’

Branila Trg maršala Tita

“Godinu 2017. bismo trebali živjeti baveći se stvarima koje se tiču života građanki i građana. Čini se da tema Tito dobrim dijelom služi da se zamagle stvarni problemi, pa se stoga radije bavimo povijesnim, pitanjima, i to na pogrešan način. Nije ljevica ta koja nameće temu Tita.(…) Ukoliko će pomoći da postanemo uspješniji i sretniji preimenovanjem Trga maršala Tita, neka i to dočekamo. No bojim se da se odricanjem hrvatske antifašističke prošlosti to neće dogoditi. Ono što je dodatno problematično jest da se povijest, povijesne činjenice počinju koristiti za neke druge probitke, najčešće samo političke”, rekla je za Novi list.

Biskupu Košiću određivala bi što će govoriti

“Košić je zaboravio što bi trebao biti govor s oltara”, rekla je Borić jednom prilikom za Novi list, te dodala: “Za njega je i osuđeni zločinac Dario Kordić »moralna veličina«. Crkva bi se trebala ograditi od političkih, često i mrzilačkih, govora s oltara. Ne može se držati misa za Pavelića niti se može na taj način govoriti o zločincima”.

Podrška Josipoviću

U vrijeme predsjedničkih izbora javno je  dala podršku predsjedničkoj kandidaturi Ive Josipovića.

Tim povodom je istaknula kako u Hrvatskoj “ugrožavaju Crkva i desne stranke”. Ocijenila je dobrim što se u Hrvatskoj po prvi puta za predsjednicu može birati žena i spočitnula medijima što su ponekad bili seksistički u odnosu na nju.

Potpredsjednica Nove ljevice s petokrakom na društvenim mrežama

Naglasila je, međutim, kako “birajući ženu ne znači birati i feministkinju” te da se Kolinda Grabar Kitarović niti jednom nije decidirano založila za promicanje ženskih prava. “Od žena se u vremenu krize očekuje jedino da budu štedljive”, rekla je.

Aktivna na prosvjedima za Istanbulsku konvenciju

Svoju podršku Andreju Plenkoviću kad je ratifikacija Istanbulske konvencije u pitanju, pokazala je sudjelovanjem na aktivističko-političkim skupovima za ratifikaciju Istanbulske konvencije, na kojima su sudjelovali i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, bivša premijerka Jadranka Kosor, novinarka Maja Sever, tv voditeljica Daniela Trbović, glumica Judita Franković, Sandra Benčić i Gordan Bosanac.

Podrška ‘trećem rodu’

Gostujući u emisiji Pressing N1 televizije, Rada Borić je izjavila kako je za ‘treći rod’.

“Važno je znati da većini nikada ne mogu biti ugrožena ljudska prava, neće nitko mene ili vas tjerati da prekrižimo tu kućicu. Ako može u Njemačkoj, može i u Hrvatskoj”, rekla je Borić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr