Pupovac ponovno izabran za predsjednika SNV-a: Koje sve funkcije obnaša i što je poručio nakon izbora?

Foto: Fah

Na Skupštini Srpskog narodnog vijeća, 12. rujna 2020., za novog predsjednika izabran je Milorad Pupovac čije će zamjenice biti Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov, dok će predsjednik Savjeta SNV-a biti Dejan Jović.

Izbor predsjednika SNV-a bio je potreban zbog toga što je dosadašnji predsjednik, Boris Milošević podnio ostavku na tu funkciju nakon što je postao potpredsjednik Vlade. Milošević je dužnost predsjednika SNV-a obnašao nešto dulje od godine dana, a prije njega na toj je funkciji 22 godine bio – Pupovac.

Dakle, Pupovac je predsjednik SNV-a još od osnutka te ustanove do danas s tek kratkim prekidom od godine dana, kada je tu dužnost obnašao Boris Milošević.

Prilikom izbora Pupovac govorio o popisu stanovništva i dvojezičnosti, te statusu manjinske samouprave na državnoj razini za – SNV

“U narednim godinama čeka nas mnogo posla; što više napravimo, više se vidi koliko još moramo napraviti. Što je ova zajednica manja, to je poslova sve više. Historijski gledano, od 1945. Srbi se nisu bavili sobom, svojim institucijama i udjelom u društvu, nego kako da doprinesu Hrvatskoj i Jugoslaviji, a u proteklih 30 godina uzeta nam je iz ruku mogućnost da se bavimo sobom. Nismo velika zajednica kao što smo bili, ali čeka nas mnogo nas više posla jer imamo manju političku moć, a bili smo zagušeni posljedicama raspada Jugoslavije i rata u Hrvatskoj, te stradanjima kroz koja su Srbi u Hrvatskoj prošli.

Pred nama je popis stanovništva koji bi trebao pokazati naše sposobnosti da napravimo stvari koje nismo uvijek uspijevali napraviti i da budemo organizirani tako da možemo učiniti sve da sudjeluju oni koji trebaju sudjelovati u popisu i da Srbi nemaju dodatni razlog za izbjegavanje izjašnjavanja da su srpske nacionalnosti i pravoslavne vjere, te da se služe ćiriličnim pismom i srpskim jezikom,” poručio je Pupovac, kako prenosi portalnovosti.com, te nastavio u istom tonu podsjetivši na poruku “Budi ono što jesi, poštuj ono što nisi”, kojom je SNV išao u kampanji tijekom parlamentarnih izbora:

U društvu u kojem se identitet nameće, moramo ići obrnutim putem, da popis stanovništva bude rezultat oslobađanja i emancipacije identiteta u svim sredinama.”

Poseban naglasak Pupovac je u svom govoru stavio na elektroničke medije: “Trebamo postići još veću profesionalizaciju i ekipiranost naših odjela. Važno je da ne budemo zatvoreni u svoje krugove, već da tražimo ljude koji mogu postati sastavni dio naših institucija, programa i projekata, u čemu bi važnu ulogu trebala imati i Politička akademija SNV-a.”

Pupovac se dotaknuo i dvojezičnih ploča, od kojih očito nije odustao: “Morat ćemo više podijeliti odgovornosti u radu vijeća, s obzirom da ni u županijskim vijećima ni u organizacijama nema mnogo onih koji su spremni govoriti u javnosti, na čemu treba raditi. Moramo ostvariti i pretpostavke da SNV doista dobije status manjinske samouprave na državnom nivou, kao što je ZVO na području dvije istočne županije. Učinit ćemo da i solidarnost unutar različitih segmenata naše zajednice bude jedna od važnih komponenti samoosvještavanja Srba u Hrvatskoj. Moramo imati punu svijest da je još puno posla pred nama.”, ustvrdio je Pupovac.

> Dodjeljivanje sredstava SNV-u: Dokumenti dokazuju da se Milorad Pupovac nije izuzeo od glasovanja

> U ime obitelji prijavila privatni i javni sukob interesa kod dužnosnika prof. dr. sc. Milorada Pupovca u obnašanju dužnosti

> Znate li koliko novca iz proračuna dobiva SNV, koji djeluje kao politički alat Milorada Pupovca?

> Ovu naslovnicu Plenkovićeva Vlada financira s 3,2 milijuna vašeg novca

> Smijurija: Evo što Pupovac ove godine predaje brucošima na FFZG

Pupovčeve ostale funkcije i sukob interesa

Podsjetimo da Milorad Pupovac obnaša, i to također u iznimno dugim periodima, još čitav niz javnih funkcija.

    1. Funkcije u SDSS-u:  od osnivanja stranke do 2017. bio je potpredsjednik, a danas je predsjednik te stranke. Također je obnašao funkcije predsjednika Glavne skupštine SDSS-a, potpredsjednika Glavnog odbora SDSS-a, potpredsjednika SDSS-a i potpredsjednika Predsjedništva SDSS-a
    2.  Funkcije u ostalim organizacijama srpske nacionalne manjine: bio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća, član Savjeta za nacionalne manjine, član Glavnog odbora Srpskog kulturnog vijeća “Prosvjeta” te član vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba
    3. Funkcije u Hrvatskom saboru: zastupnik u Zastupničkom domu Hrvatskog sabora od 1995. do 1999. godine, zastupnik SDSS-a i predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru od 2003. do danas, predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru od 2008. do 2011. godine. Trenutno je predjsednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, član Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav te član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Obnašajući istovremeno velik broj funkcija u različitim organizacijama vezanim uz srpsku nacionalnu manjinu došao je i u sukob interesa.

Tako je udruga U ime obitelji 2018. prijavila Pupovca Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli sredstava (većih od 3 milijuna kuna) iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, čiji je on predsjednik. U prijavi se također navodi i da je Milorad Pupovac član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodjeljena sredstva. Drugim riječima, sam Pupovac bio je zadužen da (kao član Odbora za nacionalne manjine) kontrolira kako, između ostalih, upravo on (kao član Savjeta za nacionalne manjine) donosi odluku o dodjeli sredstava svojoj vlastitoj organizaciji (Srpskom narodnom vijeću).

Iako je istovremeno obnašao sve te funkcije nije se izuzeo od odlučivanja prilikom dodjele sredstava.

Foto: Narod.hr

Pupovac je izvanredni profesor na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje predaje više kolegija od kojih je jedan i “Etika govorenja”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/portalnovosti