Znate li koliko novca iz proračuna dobiva SNV, koji djeluje kao politički alat Milorada Pupovca?

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Uoči nedjeljnih izbora za za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, pojedini predstavnici srpske manjine iz Vukovara optužili su Srpsko narodno vijeće za nezakonito financiranje izborne kampanje. Predlagači nezavisne liste za izbor Vijeća Srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije Srđan Milaković i Dragan Crnogorac upozorili su kako je Srpsko narodno vijeće (SNV) prebacilo novac za predizbornu promidžbu na račune manjinskih vijeća, iako, sukladno nedavno donesenom Zakonu o izborima za članove i predstavnike Vijeća nacionalnih manjina, predsjednici manjinskih vijeća nemaju ovlasti za bilo koju vrstu plaćanja jer su izbori raspisani i dosadašnjim vijećima je istekao mandat.

Evo kako se Pupovčev SNV brani od optužbi: ‘Ne financiramo kampanju, nego informiranje birača’

Srpsko narodno vijeće, na čelu s Miloradom Pupovcem odbacilo je ove optužbe tvrdeći da ne financiraju kampanju, već informiranje birača.

“SNV redovito pomaže vijeća srpske nacionalne manjine jer ona ne dobivaju dostatna sredstva od lokalnih ili područnih samouprava za ispunjavanje funkcija koje imaju prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina”, navodi SNV.

Dodjeljivanje sredstava SNV-u: Dokumenti dokazuju da se Milorad Pupovac nije izuzeo od glasovanja

U nastavku smo izdvojili neke podatke koji pokazuju koliki iznos SNV godišnje dobiva iz proračuna RH te za kakve sve aktivnosti upotrebljava ta sredstva.

U 2017. SNV-u dodojeljeno je 3,2 milijuna kuna iz proračuna. U 2016. SNV-u dodjeljeno je čak 3.590.000,00 kuna. No, ono što još više zabrinjava jest činjenica da je 2016. u odluci o dodjeljivanju ovih sredstava kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao Milorad Pupovac, ujedno predsjednik SNV-a, što je očiti sukob interesa. Zanimljivo je da je, usto, Milorad Pupovac član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodjeljena sredstva. Dakle, sam je Pupovac u tijelu koje dodjeljuje sredstva, koje prima sredstva te tijelu koje nadgleda dodjeljivanje sredstava. Zbog ovog je slučaja udruga U ime obitelji prijavila Milorada Pupovca Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, temeljem kojeg je i pokrenut postupak protiv njega.

Pupovčev SNV nezakonito financira izbornu kampanju za vijeća nacionalnih manjina?

Više od 3 milijuna kuna godišnje koje Srpsko narodno vijeće dobiva iz državnog proračuna RH redovito biva utrošeno za provokativne i uvredljive aktivnosti Vijeća te poticanje netolerancije prema većinskom hrvatskom narodu. Prisjetimo se samo kako su Novosti, tjednik SNV-a, likovale nad katastrofalnim požarima u ljeto 2017., ili onoga kada su na uvredljiv način napale udrugu U ime obitelji i njezinu predsjednicu dr. Željku Markić.

Evo zašto je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je Pupovac prekršio zakon

“Dosad su za ustaške incidente okrivljivani navijači, dok su nogometaši proglašavani žrtvama. A onda se na povratku reprezentacije iz Rusije dogodio obrat, jer su se navijači ponijeli maksimalno zrelo, a ustaške psine režirala je sama reprezentacija, potvrđujući da riba smrdi od glave”, pisao je Marinko Čulić za Novosti Milorada Pupovca nakon veličanstvenog dočeka hrvatske nogometne reprezentacije po povratku iz Rusije. Članak, koji bi se mogao okarakterizirati kao govor mržnje ili namjerno širenje lažnih, uznemirujućih ”vijesti”, objavljen je pod naslovom”Zahodska bajka.”

U veljači su se Novosti Milorada Pupovca na naslovnici izrugivale hrvatskim braniteljima i njihovim udrugama.
Naime, objavile su sliku s nazivom “Kokoši pod šljemom” i naslovom “Hrvatski zabranitelji”.
“Tko su braniteljske udruge čija se djelatnost svodi na razbijanje ćiriličnih natpisa, traženje zabrana filmova, predstava, emisija i novina, podizanje ustaških ploča i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca”, piše ispod naslova.

Ovu naslovnicu Plenkovićeva Vlada financira s 3,2 milijuna vašeg novca

To su samo neki od brojnih primjera netrpeljivosti koje šire Pupovčeve novosti, obilno financirane iz državnog proračuna.

Pupovčeve Novosti financirane iz proračuna RH: medij za širenje mržnje i netrpeljivosti

Nezakonito financiranje kampanje za nedjeljne manjinske izbore samo jedan od primjera nenamjenskog trošenja novca hrvatskih poreznih obveznika koje provodi Pupovčev SNV.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr