Radin o ćirilici u Vukovaru: ‘U Istri je dvojezičnost uvedena odmah nakon rata – ona vodi do suživota’

Zagreb, 01.03.2019 - Nastavak 11. sjednice Hrvatskoga sabora. Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o amandmanima na predložene zakone nakon èega slijedi glasovanje o dosad raspravljenim toèkama. Na fotografiji Furio Radin. foto HINA / Denis CERIÆ /dc

Furio Radin, član saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gostovao je u N1 Studiju uživo. Komentirao je što očekuje od današnje sjednice odbora na kojoj bi se trebalo raspravljati i o odluci Ustavnog suda oko dvojezičnosti u Vukovaru.

“Smatram da su zakoni napisani da bi bili striktno poštovani. Svi smo se smijali za vrijeme Jugoslavije kada je tada najviši dužnosnik rekao da se nećemo držati zakona ko’ pijani plota. A zakona se ipak mora striktno držati”, mišljenja je Furio Radin kada je riječ o odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Dodaje da zakon predviđa i mnogo šira prava nego što je o tome odlučivao Ustavni sud u posljednjoj odluci.

“Moje je stajalište da se zakon mora striktno poštovati. Ono što piše u zakonu mora se striktno poštovati. Ja sam iz Istre i imam dovoljno godina da se sjećam 50-ih godna. Te godine su bile analogne ovima, izlazilo se iz rata, egzodusa Talijana i Hrvata i tada se moglo postaviti pitanje bi li uvođenje dvojezičnosti u gradu tek oslobođenom od fašizma moglo značiti da je to uvreda onima koji su izgubili nekoga u ratu. Naravno da se nije tako tumačilo, dvojezičnost je odmah uspostavljena jer se mislilo da dvojezičnost vodi do suživota. Ne vidim kako dvojezičnost može štetiti jednom od naroda, ona vodi do suživota, sve drugo je zapravo politika.“, mišljenja je Radin.

Htio bi da se napravi pravo istraživanje što misle ljudi u Vukovaru jer čuje samo što misle političari i prijatelji političara. Misli da bi se zakon, a time i dvojezične ploče, trebao primijeniti, ali po danu, a ne po noći.

Zanima ga i je li razbijanje ploča prije nekoliko godina bio izraz politike ili osjećaja stanovništva. Uvjeren je da bi u Vukovaru bilo više suživota da je manje politike.

“Bio je rat i iz raznih razloga neki ne žele da taj rat potpuno završi.”, tvrdi Radin.

“Pogledajte tko zarađuje na glasovima pa ćete vidjeti kome odgovara da rat ne završi.”

Predsjednica pružila podršku Penavi: ‘Dužnost je i obveza državnog vrha rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara’

Pupovac napao Grabar Kitarović zbog podrške Penavi: ‘Kolektivizira krivicu, a Ustavni je sud nastojao izbjeći kolektivizaciju’

Komentirajući istup predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović oko dvojezičnostiu Vukovaru kaže:

“Kandidat za predsjednika Republike koji je ujedno i na toj funkciji je u prednosti prema drugima 20-ak posto jer ima puno više prilika biti vidljiv. Istovremeno se predsjednica mora ponašati kao predsjednica, a ona može reći samo jednu stvar, a to je – dok je zakon takav on se mora poštovati.”

Podsjetimo, na poziv Predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u Uredu Predsjednice održan je sastanak s gradonačelnikom grada Vukovara Ivanom Penavom u povodu Odluke Ustavnog suda.

“Svjesna osjetljivosti političke situacije u gradu Vukovaru, predsjednica Grabar-Kitarović smatra izuzetno važnim pružiti podršku gradonačelniku Penavi i građanima Vukovara koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija. To rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira.

Predsjednica Republike Hrvatske ne može komentirati odluku Ustavnog suda, ali skreće pozornost na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji kaže kako se ta prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Drži da u ovakvim uvjetima, kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Hrvatskoj koja tome teži i suglasna je da ih je loše odgađati, međutim poziva na iste kriterije koji bi u konačnici rezultirali izjavom mjerodavnih tijela da se postupci protiv osumnjičenih za ratni zločin isto tako ne mogu odgađati u nedogled. Takav stav je zdrav preduvjet za uređene odnose temeljene na povjerenju većinskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine, posebice u izranjavanom Vukovaru.

Republika Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru, a dužnost je i obveza državnog vrha da zahtijeva rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. Neshvatljivo je da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta?

„Zbog toga stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ne mogu nazvati nepoštivanjem odluke Ustavnog suda, nego pozivom koji i osobno podržavam da napokon zatvorimo pitanja iz prošlosti i time pružimo iskrenu priliku budućnosti. Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović”, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1