Ravnatelj Crvenog križa Vladi: ‘Nema alternative za ono što radi Crveni križ’

Foto: fah

Svoje izlaganje na današnjoj sjednici Vlade imao je i ravnatelj Hrvatskog crvenog križa Robert Markt koji je detaljno iznio što je napravljeno na području Sisačko-moslavačke županije koja je pogođena razornim potresom.

– Nema alternative Hrvatskom crvenom križu i onome što radi i ponosan sam na svakog volontera i onog koji je pomogao putem HCK-a ili bilo koje druge organizacije – rekao je Robert Markt.

– 15. 12. smo isplatili zadnju financijsku pomoć za stradale u zagrebačkom potresu, već sad se bavimo novom tematikom. Za zagrebački potres isplatili smo milijun i 650 tisuća. 27. 12. bili smo u svim našim društvima koja su bila pogođena potresom, a 29. u Petrinji tijekom udara imali smo koordinacijski sastanak svih naših društava Sisačko-moslavačke županije. Imamo ozlijeđenu djelatnicu koja je baš zbog tih posljedica sada u bolnici na operaciji – rekao je Markt i dodao:

– Od 30.12. gdje smo krenuli s 25 djelatnih osoba Crvenog križa završili smo jučerašnji dan s 41, od 257 volontera prvoga dana do 634 volontera. Od jučer je raspodijeljeno 256 tona paketa hrane, svaki paket ima 15 kg. Spojili smo i kreirali 17.066 paketa hrane koji su podijeljeni. Taj paket hrane je namijenjen obiteljima. Obitelj koja dobije taj paket nema potrebe tjedan dana za hranom. Podijeljeno je 200.000 litara vode, svaka osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji dobila je litru i pol vode. 50.582 topla obroka je distribuirano i 8175 za operativne snage. 975 paketa hrane je podijeljeno. Ustrojili smo model logistike u kojem bilježimo svaki zaseok i mjesto u kojem smo bili tako da sve one optužbe da negdje nismo bili možemo dokazati s konkretnim podacima. S jučerašnjim danom HCK je prikupio 36,47 milijuna kuna.

– Sustav postoji, apeliram da probamo vratiti povjerenje u svim sljedećim aktivnostima – kazao je pak u početku svog izlaganja Josip Granić, čelnik HGSS-a.

– Na terenu je bilo 540 članova HGSS-a, danas je ta brojka 92 člana. Osim prvih 24 sata naši brojevi se vrti između 90-ak i 150 ljudi, ovisno o potrebama. Problemi su isti s kojima ste već svi upoznati. Veliki broj civila koji se dešavao prva tri dana. Mi smo imali problema izaći na intervencije, po sat vremena da prođemo kilometar ili dva – rekao je Granić i zatražio od Vlade da jasno objasni zašto se formira stožer.

– Svaka vijest koja izađe van i koja se na nejasan način iskomunicira nama na terenu stvara problem s civilima i određenim grupama koje se pojavljuju. Jasno iskomunicirajte zašto sad radimo taj sljedeći korak da se ljudima da do znanja. Treba uvesti jasnu liniju komuniciranja prema javnosti prema ljudima koji su pogođeni. Tamo ljudi nemaju televiziju, nemaju internet, ne mogu dobiti nikoga na telefon. Ali većina njih ima radio – rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr