Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak podnio ostavku

foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

U jeku sukoba u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice dr. Mario Zovak podnio je ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a. Oglasio se priopćenjem u kojem navodi da prema prethodnom dogovoru s Upravnim vijećem ostavku daje neposredno prije otvaranja natječaja za ravnatelja KBC-a, a – kako bi se, kaže, uklonila i najmanja natruha prigovora u procesu kandidiranja kolegica i kolega koji imaju ambiciju voditi tu uglednu ustanovu.

> Djelatnici Klinike za tumore prijavili Zadravec zbog mobinga: ‘Potpuno smo apsorbirani strahom’

> HUBOL: Pitamo se kako dr. Zadravec drži u šaci kliniku, KBC, ministra, Vladu…

Situacija u KBC Sestre milosrdnice dodatno se zahuktala ostavkom v.d.ravnatelja Maria Zovka. Naime, na čelnoj poziciji bio je punih pet godina, od čega je četiri godine bio ravnatelj, a posljednju godinu vršitelj dužnosti. Zovak je ostavku podnio točno deset dana prije zadnjeg roka za raspisivanje natječaja za ravnatelja. Naime, Vinogradska je jedina državna bolnica koja je lani ostala bez izabranog ravnatelja na mandatno razdoblje od četiri godine.

Prošlo ljeto na natječaj su se prijavili tada aktualni ravnatelj Zovak, šefica radiologije Dijana Zadravec i akademkinja Mirna Šitum. Upravo vijeće nije dalo potporu niti jednom od kandidata. Točnije Zadravec i Šitum nisu dobile niti jedan glas od peteročlanog UV, dok je Zovak dobio dva glasa, od članova UV iz bolnice, dok su tri vanjska člana bila suzdržana. Zovak je tada imenovan za vršitelja dužnosti, na godinu dana.

Medijski prostor posljednjih tjedana zauzima KBC i to zbog problema na Zavodu za radiologiju gdje su zaposlenici istupili protiv predstojnice Zavoda, Zadravec. U petak je Upravi stigla prijava za mobing koju potpisuje 16 zaposlenika Klinike za tumore, koja je sastavni dio KBC-a. Također, govorilo se i o lošoj organizaciji, nedostatku radiologa. Zadravec sve optužbe odlučno demantira i najavljuje da se prijavljuje na utrku za mjesto ravnatelja.

Zovak: Kadrovski deficit na Zavodu za radiologiju sada doista problem koji ugrožava normalno funkcioniranje KBC-a

Priopćenje o neopozivoj ostavci objavljujemo u cijelosti:

“Poštovani, s današnjim danom dajem ostavku na mjesto v. d. Ravnatelja KBC Sestre milosrdnice.

Od 2003. sudjelujem u radu Ravnateljstva KBC-a, kao pomoćnik Ravnatelja, zamjenik Ravnatelja, savjetnik Ravnatelja, Ravnatelj i na kraju v.d. Ravnatelja.

U svom sam radu uz rad na Klinici za kirurgiju čiji sam Predstojnik od 2011. pokušao dati svoj maksimalni doprinos razvoju i napretku KBC-a Sestre milosrdnice. Ostvarili smo više projekata čime smo osigurali opstojnost KBC-a koji je prema učinjenom druga najveća bolnička ustanova u RH, i to upravo u ova teška vremena pandemije , potresa i teške financijske situacije u hrvatskom zdravstvu.

Prema prethodnom dogovoru s UV ostavku dajem neposredno pred otvaranje natječaja za Ravnatelja KBC-a, a kako bismo uklonili i najmanju natruhu prigovora u procesu kandidiranja poštovanih kolegica i kolega koji imaju ambiciju voditi ovu uglednu ustanovu.

Istovremeno smo svjedoci kriznih situacija koje KBC prolazi, od kojih je kadrovski deficit na Zavodu za radiologiju sada doista problem koji ugrožava normalno funkcioniranje KBC-a. Ove probleme koji zahtijevaju i radikalne mjere svakako treba rješavati Uprava KBC-a sa čvrstim mandatom.

Veliku zahvalu dugujem UV naše ustanove na čelu s g. Tomislavom Dulibićem koji svoju funkciju Predsjednika obnaša ne formalno, već doista kroz borbu za financijski i stručni status ove ugledne ustanove koja ove godine obilježava 175 godina postojanja.

Budućoj Upravi želim puno uspjeha u radu na boljitak KBC-a Sestre milosrdnice, naših bolesnika i djelatnika. Stojim na raspolaganju za stručnu suradnju u budućnosti”, stoji u priopćenju.

Zadravec optužila dvojicu liječnika za krađu

Zadravec je javno optužila dvojicu liječnika dr. Vladimira Kalouseka i dr. Čulo za krađu u višemilijunskim iznosima, ali i za falsificiranje dokumenata. Zanimljivo je da, iako je Uprava zatražila hitan inspekcijski nadzor od Ministarstva zdravstva, na radiologiji on još nije proveden. Naime, nejasno je da još nitko nije reagirao na teške optužbe za krađu za koju Zadravec tvrdi da ima 400 stranica dokumenata, piše Jutarnji list.

Također, sutra se održava Upravno vijeće na kojem će Zovak biti službeno razriješen te će biti imenovan novi v.d. koji će realno biti samo zakonski propisana funkcija s obzirom na to da će se na toj poziciji najvjerojatnije zadržati svega dva mjeseca dok se ne izabere ravnatelj. Ipak, treba ostaviti otvorenu opciju i da se ponovi prošlogodišnji scenarij u kojem nije bio izabran ravnatelj, tako da opcija v.d-a još godinu dana i dalje nije nemoguća. Sutra se sastaje i Povjerenstvo za unutarnji nadzor koje će raspravljati o Zadravec.

Zadravec, Zovak, Beroš

Podsjetimo, ljetos je procurila snimka razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i zamjenice ravnatelja zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice, Dijane Zadravec. Tema razgovora bio je natječaj za ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice. U snimci razgovora čuje se kako Zadravec ministru Berošu govori da je taj natječaj koruptivan jer pogoduje jednom kandidatu (Mario Zovak) i da Beroš treba nešto učiniti povodom toga jer će inače “imati skandal pred izbore”. Beroš joj je odgovorio da je “vrh stranke poslao jasnu poruku”, a u razgovoru se spominje i Andrej (Plenković).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr