Ribić: Korektivne mjere EU-a su spin i blef

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić najavio je u četvrtak da će pregovori s Vladom o zahtjevu za povećanjem plaća u javnim i državnim službama za šest posto početi u ponedjeljak, 21. ožujka, te podsjetio da sredstva za to nisu predviđena u novom proračunu iako pravo na povećanje plaća teče od 1. siječnja.

U proračunu za 2016. nije predviđen porast plaća, a sa sindikatima nije postignut nikakav dogovor o odustajanju od njihova povećanja, upozorio je Ribić na konferenciji za novinare napomenuvši kako unatoč tome sastanak nije inicirala Vlada nego sindikati.

Korektivne mjere EU-a su spin i blef

“Mi smo odgovorni i želimo riješti ozbiljan problem kojem vlast nije pristupila ozbiljno. Imajući na umu sve teškoće oko konstituiranja Vlade, nepoznavanja i kadrovskog izbora ljudi koji tek moraju učiti na funkcijama, bit ćemo tolerantni i strpljivi”, rekao je Ribić.

Govoreći o najavi korektivnih mjera EU-a protiv Hrvatske, Ribić je ustvrdio kako je “stvorena histerija da smo se izvukli od penalizacije”, iako EU zapravo nema instrumente ozbiljnog kažnjavanja država članica, niti je to politički u stanju provesti.

Nijedna zemlja još nije bila u postupku korektivnih mjera, a prva bi zbog makroeknomoske neravnoteže tamo trebala biti Njemačka, jer ima suficit od šest posto, što je štetno za ostale članice EU-a, ali joj se to ne usude reći, kaže Ribić.

EU-u nije na kraj pameti penalizirati Njemačku, pa neće ni Hrvatsku, već se radi samo o spinu i blefu. Stvaranje fame da smo se izvukli od ozbiljnog pritiska dobro dođe za unutarnju političku upotrebu i stvaranje ambijenta u kojem se nekome treba smanjiti, rezati ili ne povećati prava, smatra Ribić.

Pozdravio je dolazak premijera Tihomira Oreškovića na sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća, međutim premijerova agilnost, energija i vizija ne mogu biti uspješni ako nema društvenog dijaloga o temama kao što je državni proračun.

Još jedan proračun odricanja i stezanja

Sindikat smatra da je to još jedan proračun kontrakcije, odricanja i stezanja, koji guši rast proizvodnje, potrošnje i nacionalne ekonomije, odnosno nastavak politike koju je provodila prethodna Vlada. “Zamaglilli su nam oči i uši pričama o ustašama i partizanima, bavimo se potpuno sporednim pitanjima kako bi se skrenula pozornost od politike koja se provodi u zemlji koja nam je postala polukonijalna država europskih birokrata”, ustvrdio je Ribić

Iz proračuna ne vidimo nikakve reformske zahvate ni intervencije prema javnim poduzećima, ne vidimo kresanja tamo gdje su doista nužna, kao i ni reforme prema agencijama. Zašto bi ih i bilo kad postoje učitelji, znanstvenici, medicinske sestre i liječnici kojima se uvijek nešto može uskratiti, kaže Ribić.

Projekcije za tri iduće godine po kojima se plaće za javne službe planira držati zamrznutim potpuno su izvan pameti, ističe Ribić, jer to znači deset godina depresije prema zanimanjima koja trebaju djeci, starima, bolesnima i nemoćnima. Osim toga, proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za 150 milijuna kuna je manji od prošlogodišnjeg, a to je udar na budućmnost zemlje i njezine potencijale.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah