Riječko područje i dalje podrhtava – evo što činiti prije i tijekom potresa!

Foto: Thinkstock

Na dubini od dva kilometra s epicentrom kod Kraljevice dogodio se još jedan potres od 3,5 stupnja u srijedu u 22:40 sati, prema EMSC-u. Isto područje pogodio je potres magnitude 3,2 prema Richteru u srijedu u 13,37 sati.

Niz potresa, s epicentrima jugoistočno od Rijeke, od utorka je uznemirio Riječane i druge stanovnike Kvarnerskog primorja ali i turiste, budeći ih iz sna.

“Ovakve situacije nisu neuobičajene. Ja bih osobno uvijek izabrao da se energija pohranjena u podzemlju oslobađa kroz niz slabih potresa, a ne kroz jedan jaki. Nažalost, ne možemo predvidjeti što će se dalje zbivati jer ne vidimo što se događa ispod zemlje”, rekao je za Dnevnik.hr Tomislav Fiket, dežurni seizmolog u Seizmološkoj službi na pitanje da komentira hoće li biti novih potresa na ovom istom području.

Nakon svakog potresa Centar za zaštitu i spašavanje na riječkom području primio je od 30 do 50 poziva. Srećom nije bilo žrtava, niti su zabilježene materijalne štete, prenosi Dnevnik Nove tv u kojem je gostovala Lenjinka Juričić Mamilović iz PUZS-a Rijeka dajući preporuke kako se ponašati u slučaju potresa.

“Postoje neke stvari koje možemo napraviti preventivno, pa je dobro pregledati kućne instalacije, u smislu pregleda ventila, vodovodnih i plinskih instalacija te električnih sklopki. Bilo bi dobro da svaka obitelj napravi svoj plan evakuacije u kojem bi razradila pojedinosti. Treba definirati sigurna mjesta unutar svog doma, odnosno poslovnog prostora. To su mjesta koja su inače uz armirano-betonske konstrukcije.

Što su prostorije u stanu manje, one su seizmički otpornije. Bilo bi dobro pripremiti i paket za nuždu koji bi bio pri ruci u slučaju da moramo hitno napustiti svoj dom. U tom bi paketu trebale biti baterijske lampe, preslike dokumenata, ključevi automobila, neophodni lijekovi, rezerve hrane i vode te komplet prve pomoći.

Osim preventivnih aktivnosti trebali bismo se pridržavati i nekih pravila. Ta pravila su da sačuvamo hladnu glavu i da ne širimo paniku, jer u slučaju panike nećemo pomoći ni sebi ni svojim najbližima. Moramo doći na sigurno mjesto što prije, sačekati da prođe potres i dočekati priliku da to mjesto što prije napustimo, pazeći pritom da ne ugrozimo sebe i svoje zdravlje. Moramo voditi brigu o sebi, o starima i nemoćnima, bolesnima i kućnim ljubimcima. Ako možemo, svakako bi bio dobro isključiti sve instalacije, ne koristiti otvoreni plamen niti dizala”, rekla je Lenjinka Juričić Mamilović za Dnevnik Nove tv.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Dnevnik.hr