Rijeka: novi pročišćivaći voda i kanalizacija za 1,76 milijardi kuna, 71% novca daje EU

foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ mk

Ugovore o dodjeli bespovratnih europskih sredstava i sufinanciranju projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” u vrijednosti od 1,76 milijarda kuna potpisali su petak ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor riječkog Komunalnog društva “Vodovod i kanalizacija” Andrej Marochini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojko Obersnel napušta čelno mjesto u riječkom SDP-u i tvrdi: ‘Ponosan sam i zadovoljan’

To je jedan od najvećih vodno-komunalnih projekata u Hrvatskoj kojim će se, uz ostalo, povećati zaštita izvorišta pitke vode i smanjiti zagađenje mora te osigurati dobro stanje voda, zaštititi vodne i o vodi ovisne ekosustave na području riječke aglomeracije – u Rijeci, Kastvu, Viškovu, Čavlima i Jelenju.

Kako je priopćeno iz riječke Gradske uprave, projekt će se sufinancirati sredstvima Europske unije, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020., u iznosu od 1,26 milijardi kuna što je 71,3 posto potrebne sume. Ostatak od 505 milijuna kuna ili 28,6 posto osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode koji će izdvojiti po 185 milijuna kuna, dok će preostalih 135 milijuna kuna osigurati “Vodovod i kanalizacija” dugoročnim zajmom, koji će se otplaćivati iz dijela cijene za razvoj gradova i općina uključenih u projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradit će se pročišćivač na Delti, 126 crpnih stanica, 200 km kanalizacijskih cijevi

Novac će bit će uložen u izgradnju pročišćivača otpadnih voda na predjelu Delta u Rijeci, visokog drugog stupnja pročišćavanja s biološkom obradom otpadnih voda prije ispuštanja u more te obradom mulja do najmanje 90 posto suhe tvari.

O trošku Primorsko-goranske županije: vijci skuplji od zlata, hrastovina po trostrukoj cijeni!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financirat će se gradnja i rekonstrukcija 217 kilometara kanalizacije i 126 crpnih stanica s radovima na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe.

Prema podacima iz riječke gradske uprave, sadašnja priključenost stanovništva aglomeracije Rijeka na javnu kanalizaciju povećat će se sa 68 posto na oko 92 posto do 2023.. Do 2028. predviđa se dodatno proširenje sustava odvodnje, kojim bi se omogućila priključenost za oko 98 posto stanovništva.

Planira se i rješavanje problema s priključenjem objekata koji su ispod razine kanalizacijskog kolektora, pa je za njihovo priključenje na javni sustav odvodnje predviđeno puno malih lokalnih internih crpnih stanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt uključuje i rekonstrukciju postojećeg sustava javne odvodnje i zamjenu dijelova sustava javne vodoopskrbe, a gubitci u vodoopskrbnom sustavu smanjit će se oko 8 posto te povećati kvaliteta vodoopskrbe.

Projekt u trajanju od 5 i pol godina

Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”, koji će obuhvatiti ukupno 120 projekata, počet će 2019. i trajati tijekom 66 mjeseci.

U Rijeci će se radovi obavljati u oko 200 ulica na oko 82 kilometra kanalizacije i na  31-om kilometru vodovoda. Radovi će se obavljati i u Kastvu, Viškovu, Čavlima i u Jelenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor je ujedno i dio obveze koju je Hrvatska preuzela pri ulasku u EU Okvirnom direktivom o vodama i direktivama o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda i o kvaliteti vode za kupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.