Robert Frank: Gdje su Radin i Pupovac kada se trebaju ispričati žrtvama lažnih optužbi o napadima na nacionalnoj osnovi?

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Dođe pravda na svoje. Prečesto prekasno, ali ponekad stigne i na vrijeme. Tu je sreću ovaj tjedan imao Hrvat Nenad Baškarad koji je na Općinskom sudu u Puli dobio svoju zadovoljštinu. Supružnici i njegovi susjedi, Srbin Nikola Tepić i žena Janja Marojević ispričali su mu se zbog prošlogodišnjeg incidenta u Valbandonu kad su ga među ostalim optužili da im je „jebao srpsku majku“. Ne budi lijen, Baškarad, u hipu javno etiketiran gotovo kao bezobzirni, pijani ustaša, tužio ih je za klevetu. I dobio spor. Očistio je okaljano ime. Uslijedila je isprika srpskih susjeda koji su na sudu priznali da je sukob bio zbog parkirališnih mjesta. Pomalo s figom u džepu, na sudu su supružnici Tepić-Marojević priznali da su pretjerali s izmišljanjem verbalnog napada na nacionalnoj osnovi. Slučaj je brzo riješen, živi primjer kako sudstvo može adekvatno reagirati. No u svemu tome je, nažalost, ostao jedan rep, jedan kamenčić u cipeli, mala kost u grlu, piše Robert Frank u kolumni za Glas Istre koju djelomice prenosimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Mediji ne pišu o napadima Srba na mlade Hrvate u Vukovaru: SNV-ove Novosti, koje građani financiraju, iznose selektivnu propagandu

> Vukovar: Srpski navijači napali obitelj vođe hrvatskih navijača BBB, uslijedio sukob navijačkih skupina

> Kaznenu prijavu protiv Škalamere podnijelo je Srpsko narodno vijeće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Premijer na liniji SNV-a: Ustraje u optužbama protiv Škalamere

> Povjesničar Mato Artuković: Kult ‘ugroženog Srbina’ traje već 130 godina zahvaljujući hrvatskim Jugoslavenima

Kad se prije točno godinu dana dogodio sukob dvojice susjeda, to je prikazano kao novi hrvatsko-srpski rat u kojem je Hrvat napadač, a Srbin žrtva. Dosta klišeizirano, no doista je i moglo biti tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(…)

Na valu tog sukoba odmah su uzjahali tadašnji potpredsjednik Sabora Furio Radin i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Građanski hrabro došli su kod napadnutog, uvrijeđenog, povrijeđenog i preplašenog Srbina Tepića pružajući mu podršku. Hrvatu Baškaradu, za kojeg su zaključili da je sramotni nacionalist, okrenuli su leđa.

(…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radin je u sukobu odmah vidio „fizički napad s etničkim karakteristikama“. Pupovac je naglasio da je napad „motiviran međuetničkim predrasudama i netrpeljivošću“.

No što sada kad je jasno da sukob nije bio motiviran nacionalnom pripadnošću te da je slučaj iz perspektive „napadnutih“ predimenzioniran i može se reći izmišljen? Gdje su sada Radin i Pupovac? Nemaju li se potrebe javno ispričati Hrvatu Nenadu Baškaradu kojem se prijetilo čak iz Beograda? Njih ne zanima što je Baškarad postao „smrdulja istarska ustaška“. Ne zanima ih što je tada poliven katranom i perjem.

U ovom trenutku, dokazano nevin, sa sudskim pravorijekom u svoju korist u džepu, zaslužio je javnu ispriku i Radina i Pupovca. No njih dvojica šute. Nigdje priznanja da su nasjeli. Od drugih stalno traže isprike i oproste, a to sami nisu u stanju izustiti. Očito se iz svoje političko –elitističke perspektive, kao i određene pristranosti, nemaju potrebe srozavati na razinu običnog čovjeka i reći mu javno i kratko – gospodine Baškarad, pogriješili smo, izvinite!

Kolumnu u cijelosti pročitajte na stranicama Glasa Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.