Roditelji odgojitelji u javnoj raspravi, Tomaševićeva vlast vidljivo ideološki forsira smještanje djece u dječje vrtiće

Huro
Foto: FaH, Hina, Fotomontaža: Narod.hr

Nakon što je Visoki upravni sud početkom srpnja srušio odluku o ukidanju mjere roditelj odgojitelj, ultralijeva platforma Možemo koja upravlja Gradom Zagrebom, krajem istog mjeseca izašla je s novim prijedlogom kojim se ova mjera kroz godinu dana polako ukida. Grad je o novoj odluci oko ove mjere otvorio savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje je završilo 28. kolovoza. Donosimo primjedbe i prijedloge iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO)  na novu odluku Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ne mare za ljudska i temeljna prava’

“Prvo što prigovaramo nadležnima kako u ponovni pokušaj izmjene Odluke o mjeri roditelj odgojitelj opet nisu uključili i predstavnike korisnika mjere, čime i udrugu HURO. Bez ozbiljne prethodne pripreme, bez analize i bez zaključaka o posljedicama ukidanja dosadašnje mjere,
ne mareći o različitim ekonomsko materijalnim statusima korisnika, ne mareći za ljudska prava i temeljna prava, ponovo preoštrom i nepromišljenom mjerom gradska vlast naknadu od oko 5.000 kuna ukida, a dijelu korisnika drastično smanjuje, bez obzira na legitimna očekivanja na osnovi pojedinačnih upravnih akata” – objašnjavaju iz HURO.

> U ime obitelji u javnoj raspravi oko mjere Roditelj odgojitelj: Tomaševićeva vlast nije provela nikakvu analizu niti istraživanje, evo što predlažemo
> Dr. sc. Palić: ‘Tomaševiću je mjera roditelj odgojitelj atraktivna meta, uzrok je svjetonazorski – nepodnošenje obitelji s više djece’

Iz udruge roditelja odgojitelja nastavljaju:

“Upozoravamo kako bi posljedice ukidanja dosadašnje mjere prikazale nerazmjer kako zbog roka prilagodbe (prijašnjom sudskom presudom je predloženo „kroz godine“, a prijedlogom izmjene ukidanje za dio korisnika dogodilo bi se već u idućoj godini), a najbitnije zbog izostanka kompenzacijskih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, bez prijedloga u sklopu predložene izmjene Odluke koje bi to mjere bile, nije moguće provesti vjerodostojno savjetovanje s javnosti, jer svaka ozbiljna primjedba ide u smjeru kako nije dopušteno jednostrano zadiranje u prava korisnika bez da u ponudi postoji prijedlog rješenja situacije za svaku grupaciju u skupini korisnika (djeca vrtićke dobi, korisnici koji gube pravo zbog godina djece, teško zapošljive osobe, djeca s invaliditetom ili s posebnim potrebama, jednoroditeljske obitelji i drugo)”, ističe HURO.

‘Ne vodi se briga o korisnicima’

Dodaju kako se ne vodi briga niti o korisnicima koji bi prijedlogom izmjene izgubili pravo na naknadu zbog godina djece priznatih upravnim aktom, a zbog nepoznavanja činjenice kako u nekim obiteljima ima i dijete/djece mlađe od sedam godina (rođenjem u mjeri koje nije prijavljeno na pravo) ili korisnice trudnice koje bi stupanjem Odluke na snagu u dogledno vrijeme imale dijete vrtićke dobi, a gube pravo na naknadu.

“Sve to ukazuje na preoštar pristup koji je odredila i želi provesti gradska vlast, navodeći kako se između ostaloga brinu zbog siromaštva djeteta, a direktno cijelu obitelj korisnika guraju u stvarno siromaštvo. U situaciji kad divljaju cijene namirnica zbog visoke stope inflacije, kad poskupljuju energenti, a kad obitelj u svom domu skrbi o djeci na osnovi naknade aktualnog iznosa, nerazumno je raditi zakonski upitne izmjene Odluke i to sve bez osmišljenih kompenzacijskih mjera”, ističu iz HURO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja vrtića tek u planu

Podsjećaju i na problem nedostatka mjesta u dječjim vrtićima.

“Izgradnja vrtića najavom je tek u planu, no i za svaki novi izgrađeni u redu čekanja već je oko 3000 djece koja su to pravo stekla kroz ranije provedeni natječaj, tako da se tada ne bi mogla zbrinjavati djeca korisnika mjere RO. Obrazloženjem se spominju neke buduće mjere u sklopu politike zapošljavanja, konkretno samozapošljavanje, bez obzira što to nije interes većine korisnika, kao i programi edukacije, kao da je većina korisnika needucirana ili nesposobna za svijet rada.

Tražimo da se ozbiljno shvati potez koji ostavljanjem bez primanja ili opasnim smanjenjem naknade obitelj dovodi na rub egzistencije, a sve bez dokazanog i opravdanog razloga osim vidljivog ideološkog forsiranja za djecu smjestiti u instituciju vrtića, a korisnike mjere (prvenstveno žene) gurnuti u sustav rada ili čak i na socijalno primanje koje pak osigurava država. U namjeri ukidanja mjere grad mora biti spreman uložiti svoja novčana sredstva, a ne se isključivo oslanjati na programe i mjere države”, ističu iz HURO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjena opterećuje korisnike

“Postavlja se pitanje što sve korisnici gube izmjenom Odluke, a da zauzvrat nema ponuđenih vrtićkih mjesta, niti dovoljno i adekvatnih radnih mjesta, drugih oblika naknada i sve ono što bi smanjilo teret izmjene koji bi prijedlogom nove Odluke snosili jedino korisnici?! Sve to dovodi i pod upitnik kako cilj može biti ušteda financijskih sredstava, ako je nužno:

graditi i opremati vrtiće, zapošljavati kvalificirano osoblje, podmirivati režije i najbitnije ponovo subvenciorati smještaj te djece u vrtiće, pa ovo smatramo jedino ciljanim udarom na ovakve obitelji, obitelji s više djece, jer ne zaboravimo i nedavno smanjenje naknade za novorođeno dijete, čime je grad odlučio u manjem opsegu potpomagati baš one obitelji kojima je takav oblik financijske pripomoći dobrodošao i bio nužan za pokrivanje bitnoga kod rođenja trećeg i svakog sljedećeg djeteta, a sve vezano uz pronatalitetnu politiku”, podsjećaju iz udruge roditelja odgojitelja.

Smatraju da ova izmjena uveliko opterećuje korisnike, čime nije dobar stupanj razmjernosti zbog ukidanja.

“Obzirom da je gradska vlast kao jedan od argumenata za prošlu (neuspješnu i nezakonitu) izmjenu isticala podatak o padu ukupnog broja novorođene djece za tada zadnje izvještajno razdoblje, ukazujemo kako je prema nedavno objavljenom podatku Državnog zavoda za statistiku (za 2021. g.) ukupan broj novorođene djece čak u porastu (a za demografiju je nužno promatrati duži period), te dodajemo veliki prirodni pad stanovništva zbog stope smrtnosti (!), uz negativan saldo migracije među županijama, sve za Grad Zagreb, što više opravdava ovakvu demografsku mjeru koja prema analizi stručnjaka daje rezultate” – zaključuju iz HURO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Primjedbe i prijedlozi na pojedine članke nacrta prijedloga akta s obrazloženjem”:

Nadalje navode kako primjedbe s njihove strane izostaju zbog nepostojanja ikakvih kompenzacijskih mjera.

“Predlažemo da se prijedlog ovakve izmjene ne stavi na dnevni red sjednice Skupštine, jer u slučaju izglasavanja u ovom obliku ponovo ćemo zatražiti sudsku zaštitu zahtjevom ocjene zakonitosti, budući da prijedlog izmjene nikako nije u skladu s osnovnom preporukom u sklopu sudske odluke koja je ranije poništila već izglasanu Odluku sličnu sada predloženoj”, podsjećaju.

Mjera RO Tomaševiću trn u oku

Kako smo pisali, početkom srpnja Visoki upravni sud poništio je Odluku o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje. Nakon početnog šoka za gradsku upravu na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem kojem je demografska mjera trn u oku otkako je pokazao aspiraciju za foteljom gradonačelnika, krajem srpnja njegova zamjenica Danijela Dolenec (Možemo) iznijela je izmijenjenu odluku o mjeri roditelj odgojitelj.

Gradski oci time su, kao tvrde, usvojili neke od primjedbi Visokog upravnog suda, i mjeru odlučili polako ukinuti kroz period od godine dana.

Novi prijedlog najprije je prošao kroz tzv. javnu raspravu koja je trajala do 28. kolovoza.

Nacrt prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja tako bi se u rujnu trebao naći na izglasavanju u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Izgledno je, s obzirom na skupštinsku većinu koju drže Možemo i SDP, da će i ovaj novi prijedlog Grada oko mjere roditelj odgojitelj biti usvojen.

Što planira Grad?

Podsjetimo samo, da je Grad Zagreb prema novoj odluci predvidio da odluka u rujnu stupi na snagu, da se od 31. ožujka 2023. naknada za roditelje odgojitelje snizi na razinu minimalne plaće, a od 20. lipnja 2023. ponovno se reže na pola minimalne plaće. Od 30. rujna sljedeće godine, mjeru će gubiti svi oni kojima najmlađe dijete navrši sedam godina, a novih korisnika neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.