Roditelji uz profesore: ‘Zaslužuju svoja prava jer odgajaju našu djecu’

Foto: Getty Images

Novi tjedan u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj počeo je nastavkom štrajka. U blokadi je bilo 93 posto osnovnih i 89 posto srednjih škola. Dvanaesti dan od početka štrajka – sindikati poručuju, iz Vlade ih nitko nije zvao na razgovor.

Upozoravaju da ih se pokušava zastrašiti ucjenama i prijetnjama o zabrani štrajka i neplaćanju dana u štrajku. Roditelji i dalje solidarni s prosvjetarima, ali zabrinuti oko nadoknade propuštenih sati.

Zagreb, Dubrovnik, Rijeka, Osijek -zbornice pune, učionice prazne. I drugi opći štrajk u školama je uspio. prenosi RTL.

“Ovaj štrajk nema veze ni sa dva, četiri, niti šest posto, ima veze s našom profesijom s našim samopouzdanjem”, govori Sandra Pernjak Krmek, učiteljica O.Š. Kantrida iz Rijeke.

Zahvalni roditeljima

Prema podacima sindikata samo desetak posto prosvjetara se nije odazvalo. Ni dvanaesti dan štrajka, Sindikati tvrde, iz Vlade poziv na razgovor nisu dobili.

Roditeljima su zahvalni na potpori, koji većinom i ovaj put djecu nisu doveli u školu. Na zagrebačkom Bukovcu stiglo je jutros jedno dijete.

“Školska kuhinja će napraviti obrok, neće mu ništa nedostajati”, napominje Marija Veronkica Cvjetković, učiteljica O.Š. Bukovac, Zagreb

U riječkoj školi Kantrida njih četvero gledalo je crtiće. A u školi u Dardi, nije stigao ni jedan učenik, pa je na zboru učitelja poručeno da potporu roditelja treba i održati.

“Morate i vi ne biti umorni, i stalno objašnjavati u okolici, rodbini i svima koji misle da mi tražimo svašta, a on nam nudi, a mi i dalje štrajkamo”, rekla je učiteljica Marija Veronkica Cvjetković.

Štrajk do Svih svetih

U sindikatu poručuju, imaju plan štrajka do blagdana Svih svetih. Unatoč što ih Vlada pokušava uplašiti pričama o zabrani štrajka i neplaćanja dana u štrajku.

“Sada su sve to neke mjere zastrašivanja ljudi kako bi se prestalo sa štrajkom a da vlada provede svoju volju” smatra Katija Tarocco, učiteljica dubrovačke Osnovne škole Ivana Gundulića.

“To bi bila najgora opcija za nas- ali mi smo dno već okusili, mi dalje više ne možemo, nismo ljudi, mi kemijamo, mi živimo na rate”, dodaje Veronkica Cvjetković.

Provokaciju smatraju i vladinu najavu analize radnih mjesta, odnosno svih koeficijenata u državnoj i javnoj upravi.

“Jučer čujemo najavu da će Vlada RH valjda osnovati novu grupu Borg koja će krtenuti u spas javnih i državnih službi, te kuće ne rade ispod kojih 500-tinjak milijuna kuna”, govori Mihalinec.

Nastava se neće nadoknađivati

Nadoknada nastave smatraju u sindikatu neće biti potrebna. Zasad. No, o tome će odlučivati same škole.

“Prema drugom modusu nedostajat će nakon ovog ciklusa dva dana, ali to se može produljiti nastavna godina, koja završava nesretno u srijedu”, napominje predsjednik Nezavisnih sindikata.

U srijedu sindikati idu na Markov Trg, no još ne otkrivaju o čemu se radi, a već sutra se nastavlja u tri županije – Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj.

Očekivano nisu izostali ni komentari resornih ministara. Svoje viđenje štrajka dali su Josip Aladrović i Blaženka Divjak koji su se osvrnuli i na mogućnost da se prosvjetare prisili da se vrate na posao, odnosno da im se štrajk ne plati.

“Samo je sud taj koji može zabraniti štrajk. Mi možemo podnijeti zahtjev za procjenu dali je taj štrajk zakonit, ali sud je taj koji odlučuje. Što se tiče plaćanja, odluka bi trebala biti donesena do kraja tjedna kada će se obavijestiti i javnost”, rekao je za RTL Danas ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Iako mnogi nemaju kamo s djecom za vrijeme štrajka, roditelji diljem Hrvatske stali su uz profesore i učitelje.

Pa nek idu u štrajk dok god ne ostvare svoja prava zaslužuju ih odgajaju našu djecu i provode s njima više vremena nego mi doma i zaslužuju“, podržala je profesore Renata iz Rijeke, a sličnog je stava i Petar iz Splita.

“Dapače pa pogledajmo primjer francuske gdje su prosvjetari dobro plaćeni i imaju beneficirani radni staž. Mislim da to sve govori. Mi do toga ne držimo ništa, a kakva vlast takav i narod”, govori Splićanin.

“Nek nađu neki drugi modus, ja sam uz njih, daleko od toga da su podcijenjeni, ali mislim da ne na ovaj način”, smatra Zagrepčanka Ivana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr