Sabor o sporazumu EU i latinoameričkih i karipskih država, Jelenić se predstavlja pred Odborom za pravosuđe

Foto: fah

Sabor u četvrtak prijepodne raspravlja o nekolicini  međunarodnih  sporazuma među kojima i o osnivanju međunarodne zaklade EU i zajednice latinoameričkih i karipskih država -LAC, u kojemu zastupnici vide dobru priliku za suradnju s hrvatskom dijasporom koje je tamo, kako je rečeno, oko pola milijuna.

“Ovo je okvir za znanstvenu, kulturnu, gospodarsku suradnju, za jačanje veza. Poseban interes je i naša dijaspora koja tamo živi, a kroz rad ureda za dijasporu jačat ćemo s njima veze”, rekla je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

Međunarodna zaklada EU-LAC osniva se kao međuvladina organizacija uz sudjelovanje i doprinos civilnog društva i drugih društvenih aktera, poticanje uzajamnog upoznavanja i razumijevanja dviju regija. Sporazum nema utjecaj na državni proračun jer se njime RH na obvezuje na davanje financijskih doprinosa zakladi, s obzirom da se ona financira temeljem dobrovoljnih uplata.

“Ovo je prilika za dobar oblik suradnje s hrvatskom dijasporom u tim dalekim zemljama, mladima koji su možda zainteresirani doći u domovinu studirati… Mislim da ovo nije prazan papir i politički instrument za stjecanje bodova nego važan dokument za produbljivanje suradnje s našom dijasporom, a prostora za to ima puno”, rekao je SDP-ovac Joško Klisović.

Vesna Pusić (Glas) predlaže da se formira posebno tijelo koje bi bilo zaduženo da se Hrvatska zaista i koristi tom zakladom.

“Predlažemo da se formira ili zaduži netko tko bi bio odgovoran za to da se mi i koristimo tom zakladom, dakle da informacija dođe do kulturnih institucija, škola, nevladinih udruga..”, rekla je Pusić. U onoj mjeri u kojoj Hrvatska bude spremna i sposobna koristiti ta sredstva i selekcionirati ljude i institucije, u toj ćemo mjeri, kazala je, i imati koristi od Zaklade.

“Za Hrvatsku je važno prepoznati važnost ovog sporazuma i sve poveznice između Hrvatske i te regije u kojoj je preko pola milijuna ljudi hrvatskog porijekla… Kulturna razmjena i akademska suradnja u tom je kontekstu iznimno važna. Osim rada Ministarstva vanjskih poslova, bilo bi dobro i povezivanje Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske ali i Minsitarstva demografije”, rekao je HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier.

U tijeku sjednica Odbora za pravosuđe na kojoj se predstavlja D. Jelenić

Sabor je kratko raspravio i potvrđivanje okvirnog sporazuma između EU i Australije te sporazuma o partnerstvu i suradnji između EU i Novog Zelanda.

Po završetku sjednice saborskog Odbora za pravosuđe, koja je u tijeku,  a na kojem se predstavlja Dražen Jelenić,  kojega Vlada prijedlaže za novog glavnog državnog odvjetnika, rasprava o Jeleniću trebala bi se ‘preseliti’ i u sabornicu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt