Dr. Željka Markić: ‘U korijenu ratifikacije Istanbulske konvencije je nepoštovanje volje birača’

Foto; fah

Dr. Željka Markić je s udrugom U ime obitelji bila u prvim redovima kampanje protiv odluke Vlade Andreja Plenkovića o ratifikaciji Istanbulske konvencije i danas je zadovoljna učinkom, piše Novi list.

“Mi smo godinu i pol dana iznosili argumente protiv te konvencije i vjerujem da smo, zajedno sa svima drugima koji su se uključili, pridonijeli da 30 zastupnika ne glasuju za ratifikaciju. Tome su sigurno pridonijele i ugledne institucije koje su ukazale na štetnost ratifikacije te dva prosvjeda koja su u samo deset dana napunila glavni trg u Zagrebu i Rivu u Splitu, a oba su organizirale udruge i građani. Jako je važno i da je dobar dio braniteljskih udruga, koje su se aktivirale protiv ratifikacije, pokazao da su im bitni interesi Hrvatske, a ne neke političke stranke, pa niti HDZ-a. Tako se prvi put dogodilo da je 30 posto zastupnika HDZ-a glasovalo protiv odluke predsjednika vlastite stranke“, rekla je dr. Markić za Novi list.

“Ali, njih 70 posto ipak je glasovalo po diktatu predsjednika, protiv volje velikog dijela birača HDZ-a. Činjenica je da je vrijednosti birača SDP-a i HNS-a zastupalo i 37 zastupnika HDZ-a. Omjer 110 prema 30 za ratifikaciju ne odražava pravo raspoloženje hrvatskih građana i to je loše za demokraciju”, ističe.

Ona upozorava da je premijer Plenković ignorirao stavove HAZU-a, Matice hrvatske, Hrvatske biskupske konferencije, brojnih građanskih udruga i intelektualaca i da se u raspravi o Istanbulskoj konvenciji služio političkim spinovima, omalovažavanjima i etiketiranjima”

Unutar HDZ-a je, pak, kaže Željka Markić, predsjednik Vlade pribjegavao metodama lomljenja članova kako bi oni podržali Istanbulsku konvenciju.

“Prijetio im je gubitkom radnog mjesta u državnoj službi, da na idućim izborima neće biti na listi ili da će, ako budu za Istanbulsku, biti nagrađeni pozicijama u stranci i poslovima u državnim firmama To je zabrinjavajući model potkupljivanja narodnih zastupnika”, zaključuje Markić.

U korijenu ratifikacije Istanbulske konvencije je nepoštovanje volje birača. Moć je koncentrirana u rukama malobrojne političke kaste, a promjena izbornog sustava tu bi moć odlučivanja vratila u ruke naroda. Zato ovih dana razgovaramo sa širokom platformom udruga i građana, s kojima smo organizirali prosvjede, i brzo ćemo znati u kojem smjeru idemo dalje“, objašnjava Željka Markić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novi list