Sabor zaključio ovotjedni rad, nastavak u srijedu

Foto: fah

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Međunarodnu konvenciju iz Nairobija o uklanjaju podrtina iz 2007. koja ujednačuje pravila o lociranju, označavanju i uklanjanju podrtina koje mogu biti opasne za sigurnu plovidbu i morski okoliš i čija sanacija često nosi velike troškove, te je glasovanjem zaključio ovotjedni rad, a nastavak sjednice najavljen je za srijedu, 5. travnja.

Sabor je izmijenio Zakon o upravnim sporovima, a u drugo čitanje poslao izmjene Zakona o željeznici, koje je predložila Vlada.

“Ne” SDP-ovu zakonu o minimalnoj plaći

Zakon o minimalnoj plaći, koji je predložio Klub SDP-a, po kojem bi se minimalna plaća povećala na 50 posto prosječne, Sabor nije prihvatio. Protiv prijedloga glasovala su 62 zastupnika, tri su bila suzdržana, dok su 43 smatrala da zakon treba prihvatiti.

Jednoglasnu potporu dobila je odluka da se 16. svibnja proglasi Nacionalnim danom osoba s intelektualnim teškoćama. Na taj se način želi podignuti svijest javnosti o društvenoj skupini koja, po službenim podacima, u Hrvatskoj ima registriranih gotovo 25.000 osoba.

Sabor se suglasio da se naziv Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta, koji se obilježava 2. kolovoza, promjeni u Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen.

Predstavnik romske manjine Veljko Kajtazi, koji je potaknuo izmjene, objasnio je kako je na 9. kongresu Međunarodne romske unije 2015. u Rigi utvrđeno da je pojam “Porajmos” neprimjeren te ga treba zamijeniti sa “Samudaripen”.

Maja Kević zamjenica Lore Vidović

Pravnicu Maju Kević Sabor je u petak imenovao zamjenicom pučke pravobraniteljice, koja ima najmanje tri zamjenika koji se biraju na osam godina uz mogućnost ponovnog izbora.

O razrješenju dijela članova Upravnog vijeća Hrvatske novinske izvještajne agencije (Hina) i imenovanju novih Sabor će raspravljati u srijedu.

U utorak, 4. travnja, u Saboru će se obilježiti 8. obljetnica članstva Hrvatske u NATO savezu. Svi zastupnici pozvani su na svečanost, rekao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina