Saveza udruga branitelja radnika RH protivi se Zakonu o civilnim žrtvama rata

Savez udruga branitelja radnika
Zagreb, 28.08.2019. - Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Savez udruga branitelja radnika Republike Hrvatske održao je konferenciju za medije na temu "Medijski istup saborskog zastupnika Milorada Pupovca". Na fotografiji Siniša Mastelić, Krešimir Maretić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Savez udruga branitelja radnika RH otvorenim pismom se obratilo se Predsjedniku Vlade RH, Potpredsjedniku Vlade RH i Ministru hrvatskih branitelja i svim medijima povodom usvajanja Zakona o civilnim žrtvama rata i načinu donošenja Protokola proslave Dana hrvatskih branitelja u Kninu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Savez udruga branitelja radnika RH je protiv Zakona o civilnim žrtvama rata iz razloga da je to politički Zakon kojim bi mogle profitirati uglavnom civilne žrtve sa strane agresora na RH. Nasuprot tome prava radnika – branitelja nisu uopće regulirana dapače, kod izračuna mirovina braniteljima vidljivo je da radnik hrvatski branitelj dobiva manju mirovinu ako se računa po braniteljskom osnovu nego ako mu se računa samo radni staž. Nije regulirano otpuštanje radnika hrvatskih branitelja iz radnih sredina. Branitelji nemaju nikakvu zaštitu kod navedenih procesa otpuštanja. Napredovanje na radnom mjestu je gotovo nemoguće. Kod odabira članova Uprava, direktora na nižim razinama branitelji su zanemareni iako imaju adekvatnu stručnu spremu i ogromno iskustvo.

Što se tiče Protokola za obilježavanje Oluje Dana hrvatskih branitelja u Kninu naš Savez se zalaže za ideju da govornika na navedenom obilježavanju određuju braniteljske udruge po ključu svake godine govornik iz druge Udruge. Zbog gore navedenog ističemo VELIKU ZABRINUTOST naših članova zbog stanja u Društvu posebno zbog statusa hrvatskih branitelja – radnika. Protiv smo izbacivanja kadetkinje s Policijske akademije koja je snimila izvođenje Užičkog kola i tražimo da je se ŽURNO vrati na Akademiju.

Na kraju ističemo dobru suradnju s potpredsjednikom Vlade RH i Ministrom hrvatskih branitelja gospodinom Tomom Medvedom s kojim smo imali mogućnost direktnog rješavanja problema branitelja – radnika. Takovom suradnjom smo riješili značajan broj pojedinačnih predmeta”, stoji u priopćenju Saveza udruga branitelja radnika Republike Hrvatske koje potpisuje Siniša Mastelić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr