SDP brani Milas Klarić: Sjećate li se zašto je UiO tražila njezinu smjenu?

Foto: fah

Saborski SDP ustrajao je u četvrtak da je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić politički smijenjena te da je vladajuća većina donijela poseban zakon da bi joj naprasno prekinula mandat, saborska pozicija to odlučno odbija i poručuje da novi zakon o pravobranitelju za djecu nije donijet zbog političkog obračuna, nego zato jer je Ustavni sud srušio prijašnji, koji nije donijet propisanom većinom.

Tko su dvije predložene kandidatkinje za novu pravobraniteljicu za djecu?

Novom pravobranitelju želim puno sreće u radu i hrabrosti da se odupre pritisicima i ne pristane na atmosferu straha i političkih pritisaka, rekla je Sabina Glasovac (SDP) u raspravi o prijedogu Odbora za obitelj, mlade i sport da se nova pravobraniteljica izabere između dviju pravnica Helence Pirnat Dragičević i Tatjane Holjevac.

Stječe se dojam da pravobranitelj više nije neovisna institucija, da je pod lupom politike, istaknula je zastupnica Glasovac.

Navedeni prijedlog Odbor je utvrdio nakon razgovora s pet kandidata koliko ih se javilo na javni poziv, a uz navedene javili su se i Hrvoje Jukić, Zdravko Miočević i Vanja Slijepčević Saftić.

Milas Klarić je dobro znala tko ju je postavio

Hrvoje Zekanović (Hrast) nije krio zadovoljstvo što Milas Klarić odlazi, podsjećajući na poruku koju je na odlasku uputila djeci – Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira! Postavila ju je Kukuriku koalicija, bila je dobro plaćena, pa na kraju poručila djeci da bježe iz Hrvatske, rekao je zastupnik koji drži da je smjena Milas Klarić legalna i legitimna. Njeno izvješće Sabor nije prihvatio, a zakon kaže da u tom slučaju pravobraniteljica ide “pa, pa”, izjavio je Zekanović.

“Koja je to razina tako govoriti o ljudima”, zapitao se Branimir Bunjac (ŽZ) poručivši Zekanoviću da takvim rječnikom pokazuje “razinu zlobe” i daje vjetra u leđa SDP-u koji tvrdi se radilo o političkom obračunu.

Baš ste me vi prozvali, vi, Pervan i vaša stranka zadnji ste koji bi trebali nekoga prozivati za bilo što, a pogotovo za vokabular, uzvratio mu je Zekanović.

Ustrajao je da Milas Klarić nije bila neovisna, da je dobro znala tko ju je postavio i da mu je to vraćala. Drago mi je što smo u prilici izabrati novu pravobraniteljicu između dviju sjajnih kandidatkinja, rekao je Zekanović.

Dvjema kandidatkinjama zadovoljan je i HDZ, zastupnica Željka Josić prenijela je uvjerenje da će, koja god bude na funkciji, odgovorno i kvalitetno obavljati posao.

O novoj pravobraniteljici, koja se bira na osam godina, Sabor će odlučivati u petak.

Milas Klarić povukla sve 83 primjedbe Mile Jelavić na Obiteljski zakon u čijoj izradi je i sama sudjelovala

Zašto je U ime obitelji tražila smjenu pravobraniteljice Milas Klarić i upozoravala na rad pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Podsjetimo, iz udruge U ime obitelji svojevremeno su isticali kako je neprihvatljivo da Ivana Milas Klarić nastavlja obnašati dužnost pravobraniteljice, iako je prema čl. 25. st. 1. t. 5. tada važećeg Zakona o pravobranitelju za djecu morala biti smijenjena prije gotovo godinu dana.

Pravobraniteljica za djecu predlaže donošenje “lex Milas Klarić” kako bi zaštitila svoju poziciju?

Osim pristranosti, mandat Milas Klarić obilježio je niz ideoloških komentara prema neistomišljenicima, čime je također izlazila iz okvira svoje funkcije.

Primjerice u 2014. je priopćenjem komentirala letak inicijative NE dirajte djecu: “Inicijative koje u prvi plan stavljaju isključivo pravo roditelja da odlučuju o odgoju djece, predstavljaju i opasnost za djecu jer inzistiraju na „ružičastoj“ predodžbi stvarnosti, u kojoj su sve obitelji kvalitetne i dobre, u kojoj su djeca uvijek i bez iznimke zaštićena u obitelji i institucijama. (…) Pustite državu da ispuni svoju zadaću i osigura djeci kvalitetan zdravstveni odgoj.”

U 2015. je Milas Klarić bez provjere uputila priopćenje o tome da Grad Đakovo favorizira djecu katoličke vjeroispovijesti, što se pokazalo netočnim: “Doznavši kako Grad Đakovo i gradsko komunalno poduzeće Univerzal d. o. o. besplatnim ulaznicama za klizanje nagrađuju djecu koja redovito dolaze na jutarnje katoličke mise, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je 8. i 9. prosinca 2015. javno, putem nekoliko medija (T-portal, Novi list, HTV i N1), upozorila da bi takvo postupanje bilo diskriminatorno”.

Milas Klarić i Šimonović Einwalter napale nadbiskupa Barišića jer je pozvao vjernike krstiti svoju djecu

Kako bi se u budućnosti onemogućilo ideološko i neprofesionalno djelovanje pravobranitelja za djecu, udruga U ime obitelji predložila je da izmjenama Zakona o pučkom pravobranitelju, koji predstavlja lex generalis instituta pravobraniteljstva, institut zamjenika pučkog pravobranitelja preuzme trenutne dužnosti pravobranitelja za djecu, kao i ostalih pravobraniteljstava (za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom), što bi zasigurno bilo puno optimalnije rješenje iz više razloga, koje možete pročitati OVDJE.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr