SDP-ov Klisović predlaže da tekovine antifašizma i partizana uđu u novu strategiju nacionalne sigurnosti

Foto: Fah

Hrvatskoj treba nova strategija nacionalne sigurnosti dorasla novim izazovima i okolnostima, suglasili su se u srijedu saborski zastupnici, pozivajući na nacionalni konsenzus kod njenog donošenja, ali i upozoravajući da je nekim ugrozama u tom krovnom dokumentu dano malo prostora.

Premalo o korupciji

Korupciji, kao jednoj od najvećih ugroza nacionalne sigurnosti, posvećen je samo samo mali odlomak, primjećuje Mostova Ines Linić Strenja, koja se ne slaže da su najčešći oblici korupcije vezani uz postupke javne nabave, izdavanje raznih dozvola i suglasnost.

Najčešći oblici korupcije su zapošljavanje preko veze i političko kadroviranje, kaže Mostova zastupnica i poručuje da trgovanje političkom moći spada u jedan od najopasnijih oblika korupcije u Hrvatskoj te “prerasta u standardan obrazac ponašanja, koji i najviši dužnosnici pravdaju kao posve običan i moralan”.

SDP u načelu podržava predloženi tekst strategije, ali ima dva amandmana o čijem će prihvaćanju ovisiti i konačna potpora SDP-a, kaže Joško Klisović koji predlaže da se uz tekovine Domovinskog rata spomenu i tekovine antifašizma i hrvatskih partizana, te ugradi obveza suprostavljanja povijesnom revizionizmu i negiranju antifašizma.

U Domovinskom su ratu prevladane podjele koje su opterećivale hrvatski narod, a vuku korijen iz Drugog svjetskog rata, i upravo su te podjele najveća ugroza našoj nacionalnoj sigurnosti, ocijenio je SDP-ov zastupnik.

Nema potrebe u strategiji navoditi antifašizam

Klisovićevi prijedlozi nisu bili dobro prihvaćeni ni kod zastupnika HDZ-a niti kod potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Proces izrade strategije bio je krajnje otvoren, u njemu ste i vi sudjelovali, no o ovim stvarima niste ništa govorili, a danas uvjetujete podršku, ja to ne razumijem, rekao je Krstičević napominjući da je antifašizam prepoznat u Ustavu i nema potrebe navoditi ga u strategiji.

Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države, ni jedna strategija u Europi nema to što tražite, ne vidim razloga da ima i naša, rekao je Klisoviću i pozvao njega i SDP da preispitaju prijedlog i fokusiraju se na bitno – strategiju.

Stalno nas vraćate u prošlost, na partizane i ustaše, spočitava Klisoviću HDZ-ov Tomislav Klarić, dok ga Hrvoje Zekanović (Hrast) pita zašto nije izdvojio nešto drugo, s obzirom da o antifašizmu postoji konsenzus, ali ne i o osudi totalitarnih režima, konkretno komunizma.

Ističući da svaki pokret, pa tako i antifašistički, ima simbole i vođe, a jedan je Josip Broz Tito, Marko Vešligaj (SDP) kolegama iz HDZ-a spočitao je preimenovanje Titova trga u Zagrebu.

Mislim da svi dijelimo vrijednosti antifašizma, no ono gdje trebamo raditi distinkciju je antifašizam za vrijeme 2. rata i nedemokratski režim nakon 1945. godine, to je ključ, to je ta fina sofisticirana distinkcija, odgovorio je premijer Andrej Plenković.

Srbija ne smije suditi hrvatskim braniteljima

Miro Bulj (Most) za hrvatske branitelje kaže da su “resurs” koji iskustvom može pridonijeti razvoju strategije, pa poziva da se prekine nakana Srbije da ih procesuira i sudi. Hrvatski branitelji nisu bili agresori, branili su domovinu i ne zaslužuje da Srbija ima toliki utjecaj, poručio je Bulj.

Premijer je suglasan kako nije normalno da institucije Srbije imaju hibridnu, proširenu jurisdikciju. U procesu pregovora o pristupanju Srbije EU-u ta je tema dignuta nekoliko puta, a bit će i dalje na dnevnom redu, naša je intencija da se to pitanje riješi i da ne dođe do ugroze naših državljana na bilo koji način, poručio je premijer.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs