SDP-ov Siniša Varga bio u sukobu interesa zaposlivši osobu bez potrebnih kvalifikacija

Foto: Fah

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u srijedu da je SDP-ov saborski zastupnik Siniša Varga tijekom 214. godine, kao tadašnji ravnatelj HZZO-a, bio u sukobu interesa jer je samoinicijativno Vladi predložio da za jednog od njegovih pomoćnika imenuje Lea Šunjića, koji za tu funkciju nije ispunjavao zakonom propisane uvjete.

Varga je, obrazložio je član povjerenstva Boris Spudić, u postupku imenovanja zaobišao nadležno ministarstvo i kadrovsku službu HZZO-a te je prijedlog za Šunjićevim imenovanjem uputio izravno u Vladu.

Varga je u očitovanju Povjerenstvu otklonio mogućnost da je to napravio samoincijativno, navodeći da mu je to pripremila kadrovska služba HZZO-a koja, pak, u očitovanju Povjerenstvu tvrdi da je to učinio Varga.

Iz dopisa HZZO-u, kaže Spudić, vidljivo je da je Varga dopisom u lipnju 2014. godine Vladi samoinicijativno dostavio prijedlog za imenovanje više pomoćnika, među njima i Šunjića koji nije imao završen diplomski sveučilišni studij, što je Statutom HZZO-a propisano za tu dužnost.

> Pročitajte kako se Milanovićeva Vlada “borila protiv korupcije”!

Time je prekršio članak 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer nije postupao savjesno i odgovorno te je propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo, no za taj se prekršaj ne izriče sankcija.

Povjerenstvo je također pokrenulo postupak protiv saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića jer ni nakon zahtjeva Povjerenstva nije u imovinsku karticu unio porezni dug prema državi od 341.500 kuna.

Povjerenstvo začuđeno Marasovim upitom

Povjerenstvo je na upit saborskog zastupnika SDP-a Gordana Marasa bi li, ako bi ga Vlada eventualno imenovala u Nadzorni odbor HPB-a, smio dobiti kredit po povlaštenim uvjetima, izrazilo iznenađenje pitanjem poručujući kako bi državni dužnosnik trebao znati da prema zakonu ne smije biti član nadzornih odbora trgovačkih društava.

Podsjetili su pritom da je upravo Maras već morao platiti kaznu od 4000 kuna zbog sukoba interesa, jer je kao ministar bio istovremeno i član državne Agencije za investicije i konkurentnost u razdoblju od 25. svibnja 2012. godine do 28. svibnja 2015. godine, zbog čega je izgubio spor pred Upravnim sudom protiv Povjerenstva.

Spudić kaže da ga čudi što dužnosnik takvoga ranga nije prepoznao članak 14. stavak 1, koji govori da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, temeljem čega je Povjerenstvo već donijelo više od stotinu odluka.

Novinari su Marasov upit protumačili kao aluziju na slučaj ministra financija Zdravka Marića koji je 2008. godine od HPB-a kao član NO-a banke također dobio kredit po povlaštenim uvjetima. Iz Povjerenstva im je objašnjeno da o tom slučaju neće moći odlučivati jer je zakon izmijenjen 2011. godine, a postupke ne mogu retroaktivno pokretati.

> Varga za Ministarstvo zdravlja, a ne zdravstva

Podsjetimo, bivši ministar zdravstva Siniša Varga (SDP) još je jedan u nizu od ministara u Kukuriku Vladi kod kojeg je utvrđen sukob interesa. Rekorder među Milanovićevim ministrima po broju savjetnika, naručivao je radne stolove iz Danske, vozio se službenim autom na skijanje, skupio je čak tri prijave za sukob interesa.

Siniša Varga – rekorder Kukuriku koalicije po aferama. Ovdje donosimo neke

Prisjetimo se nekih od afera.

Varga rekorder među ministrima po broju savjetnika

Siniša Varga je uz zamjenika i četiri pomoćnika, uz glavnu savjetnicu, imao još 11 savjetnika, od čega šest običnih i pet posebnih.

Špijunirao djelatnike

Angažirao je privatne detektive Privatne izvještajne agencije (PIA) da provjere kako informacije sa sastanaka u HZZO-u dolaze do osoba koje nisu bile na njima, iako bi informacije o poslovanju i sastancima HZZO-a po Zakonu trebale biti dostupne cijeloj javnosti.

Kako su rekli u HZZO-u, provjerom su bila obuhvaćena četiri ureda: ured ravnatelja te uredi za održavanje sastanaka.

HZZO je angažirao PIA-u na temelju ugovora o pružanju usluga izrade prijedloga i implementacije mjera za povećanje stupnja sigurnosti, za 10 tisuća kuna.

Varga radne stolove u HZZO-u naručio iz Danske za 89.810 kuna

Ulaganju 1,2 milijuna kuna u preuređenje dvorane za sastanke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u središtu Zagreba prethodilo je pet javnih natječaja na koje je, kako su rekli iz Zavoda, pristiglo tri do pet ponuda i prihvaćene su one najpovoljnije. No u slučaju namještaja, kako su tvrdili u HZZO-u, nije odabrana najpovoljnija ponuda jer ostale nisu odgovarale uvjetima. Tako su šefovi HZZO-a dobili stolce vrijedne 1270 kuna i stolove (sastoje se od 14 komada) vrijedne 89.810 kuna. Taj je namještaj naručen iz Danske i nije bio najpovoljnija ponuda.

Ovo preuređenje najviše je u konačnici stajalo ministra Sinišu Vargu jer je obavljeno za njegova mandata na čelu HZZO-a te je više puta javno prozivan zbog tog ulaganja. Najavio je kontrolu, a na upit o njezinim rezultatima, stigao je odgovor da je utvrđeno kako je posao odrađen u skladu sa zakonom.

Seksizam i službeni auto

Ministar je iskazao svoju kulturu kad je dodijelio zahvalnicu za najliječnika i najsestru, koje svake godine biraju pacijenti, te je pritom, odijevajući dobitnici sestrinsku kutu, rekao: “Volimo da su sestre u pripijenom”.

Nakon toga se ispričao zbog svoga komentara kako bi volio da sve medicinske sestre nose pripijenu odjeću, istaknuvši kako iskreno žali zbog te neprimjerene izjave.

“Danas sam imao čast sudjelovati u dodjeli Zahvalnica za najliječnika i najsestru, koje dodjeljuje Udruga hrvatskih pacijenata. Kako sam zamoljen da gospođi Štefici Bagarić, dobitnici Zahvalnice simbolično uručim sestrinsku kutu, to sam rado i učinio. Moja izjava tom je prilikom bila neprimjerena, zbog čega iskreno žalim. Žao mi je ako sam bilo koga tom izjavom na bilo koji način uvrijedio, to mi nikako nije bila namjera”, naveo je Varga u priopćenju.

Također, na skijanje je otišao službenim automobilom na sjever Italije.

Iz Ministarstva zdravstva potvrdili su da je Varga uzeo službeni automobil kako bi otišao na skijanje. No, tvrdili su da u čitavoj priči nema ništa sporno s obzirom da ministri, kako su rekli iz Varginog ministarstva, službeni automobil s vozačem imaju na raspolaganju 24 sata dnevno.

Angažirao sam sebe

Navodno je i angažirao samog sebe u bolnici za stalni mjesečni honorar, odnosno da je kao ravnatelj HZZO-a dao KB Dubrava odobrenje da ga stave na plaću. Iako je javnost zazivala njegovu ostavku, Varga je za sve okrivio medije, optuživši novinare koji pišu protiv njega da su korumpirani, zbog čega se kasnije morao ispričati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina