Seksualno nasilje nad djecom i mladima u sportu – kako zaštiti dijete?

Foto: GettyImages

Dok se mainstream medijska scena prema prezentiranju seksualnog nasilja uglavnom ponaša selektivno, naglašavajući i izdvajajući seksualno nasilje u onim skupinama ili organizacijama s kojima vodi “medijski rat”, javnost je svjesna da je ova tematika puno šira i da zahvaća sve dijelove društva: od sporta, škole, obitelji, rodbine, susjeda, vrtića i drugih.

Ipak, postoje pojedinci koji temu zaštite djece od seksualnog nasilja žele proširiti na cijelo društvo, konkretno u ovom slučaju: sport.

Taekwondo klub Fox pod vodstvom Feđe Medaka postat će prvi klub u Hrvatskoj koji će biti član udruge Verify sporta koja je prvotno osnovana u Švicarskoj. Naime, Verify sport je udruga koja se bavi prevencijom i rasvjetljavanjem seksualnog nasilja u sportu nad djecom i mladima. Jedan od onih koji to čini je Perica Batista, predsjednik ove udruge koja u Švicarskoj pod svojim okriljem ima veliki broj klubova i sportskih saveza, piše bjelovarac.hr

-U Bjelovaru čujem nema i nije bilo seksualnih zlostavljanja u sportskim klubovima. Lijepo je to čuti, ali vjerujte mi iskustvo i mnoge stvari govore suprotno. Ne želim plašiti roditelje, ali takve grozne stvari postoje i u manjim gradovima kao što je Bjelovar, samo što je realnost takva da se o tome ne govori, a ne da ne postoje takvi slučajevi, započinje Batista. Dodaje da Verify sport nudi oblik poslovanja koji bi trebao biti smjernica za klubove, saveze i udruge, a sastoji se od podrške, provjere i verifikacije.

Rad na prevenciji zaštite djece 

Mi dajemo smjernice s kojima će se takvi događaji smanjiti na minimum. Nudimo olakšanje svakom klubu da se prihvati ove teške teme koja je oko nas. Recimo, u Švicarskoj svaki klub mora imati posebnu osobu od izuzetnog povjerenja. No, sada se tamo postavlja pitanje što ako je seksualni zlostavljač upravo ta osoba od velikog povjerenja. Kako će dijete reći što se događa, ako je upravo zlostavljač ta osoba kojoj se treba vjerovati i koja treba rješavati takve stvari. Zato u našoj udruzi i našem kodeksu stoji da trebate imati tri osobe od povjerenja s tim da to predsjednik ne može biti. Dakle, može biti jedan od trenera, zatim možda roditelj ili za koga se već odluče, ali da nije zaposlenik kluba, pojašnjava Batista. Dodaje da je to samo jedan od kodeksa Verify sporta i da je puno koraka da se postane član.

Ti koraci da se postane naš član nisu teški, ali nose odgovornost. Recimo, prije zaposlenja novog zaposlenika/nove zaposlenice tražimo od njih da nam dostave izvadak iz kaznene evidencije te preporuke od strane prethodnih poslodavaca to jest klubova i još mnogo drugih kodeksa. Verify sport nudi roditeljima jednu vrstu sigurnosti i mnogi klubovi već sada žele naš certifikat iako smo tek izašli iz Švicarske i došli u Hrvatsku. Isto tako članstvom u našoj udruzi ukazuje se na važnost koju klub, savez, udruga i sl. pridodaje u prevenciji protiv seksualnog nasilja te pokazuje da je udruga svjesna važnosti rada na prevenciji – pojašnjava Bataista.

Uvjeren je da će kroz neko vrijeme roditelji gledati sportske klubove kroz prizmu jesu li članovi Verify sporta.

Za svaki sport imamo posebne natuknice. Nije isto djeci pokazivati atletiku, taekwondo ili nogomet. Također, radit ćemo i radionice kroz sport. Prevencije i razgovori na ovu temu bi trebali postati sastavni dio sporta i mi ćemo to sve organizirati, zaključio je Batista.

 

Sport doprinosi tjelesnom i mentalnom jačanju djece i mladeži, potiče njihov osobni razvoj i pomaže razvitku osobnosti i socijalnih kompetencija. Sport zahtjeva blisku povezanost i povjerenje između djevojčica, dječaka i odraslih. Ta povezanost i povjerenje ne smiju se zloupotrijebiti.

Seksualno nasilje se ne događa daleko od nas, već ovdje i sada, kod kuće, u susjedstvu ili u klubu. Osobe koje doživljavaju seksualno nasilje često su žrtve i drugih oblika nasilja.

Sve o tome možete pročitati ovdje: “Udruga za prevenciju seksualnog nasilja djece u sportu”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bjelovarac.hr