Seksualno uznemiravanje na fakultetima: Osumnjičeni profesor spomenuo još neka imena

roksandić osumnjičeni
Foto: Fah, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Profesor osumnjičen za seksualno uznemiravanje pet studentica na Filozofskom fakultetu Drago Roksandić, u nedjelju se ponovno oglasio priopćenjem te poručio kako on uopće nije dobio prijavu za seksualno zlostavljanje, no spomenuo je nova imena, u javnosti poznate profesore koji za sada odbijaju komentirati slučajeve u koje su navodno upleteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ignoriranje teme seksualnog zlostavljanja na Filozofskom fakultetu u emisiji Nedjeljom u dva primijetila je i saborska zastupnica, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić, također i profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kada Aleksandar Stanković nije profesora s tog fakulteta pitao niti jedno pitanje vezano uz prijave za seksualno uznemiravanje.

“Nismo imali prilike čuti što gospodin Goldstein misli o spolnom uznemiravanju na Fakultetu, kakvo je njegovo osobno iskustvo i kakva je situacija na tom Odsjeku. Podsjetit ću, recimo, da se, primjerice, mene kao ženu, profesoricu na Fakultetu, uvijek pita kakvo je moje osobno iskustvo sa spolnim uznemiravanjem, a nisam primijetila da se istu stvar pita muške kolege.”, istaknula je u razgovoru za Narod.hr Selak Raspudić komentirajući emisiju Nedjeljom u 2.

Za razliku od Goldsteina, dekanica Akademije dramske umjetnosti za RTL je odgovarala na pitanja o spolnom nasilju i prijavama, ne samo na svom fakultetu, već i ostalim zagrebačkim fakultetima i reakciji Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Situacija je jako različita od fakulteta do fakulteta, negdje prijava nema, negdje ih ima dosta. To kada prijava nema ne znači da nema zlostavljanja. Postoji vam jedna studija koja je rađena kao diplomski rad jedne studentice s Hrvatskih studija, 2017. u suradnji sa ženskom sobom, koja je pokazala da na sastavnicama sveučilišta u Zagrebu je 40 posto studenata i studentica doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja. Na sveučilištu u Zagrebu postoji 70 000 studenata, pa ako uzmete taj postotak, evo ako ga ne uzmete za ozbiljno, ako uzmete vrlo konzervativno, pa kažete da ih je bilo deset posto, to je sedam tisuća, a sasvim sigurno ih je bitno više.”, kazala je dekanica ADU-a Franka Perković Gamulin i ispričala primjer kada je “nastavnik inzistirao da studentici pokaže kako se treba ljubiti s partnerom”.

S RTL-a nisu zatražili pojašnjenje njenog komentara, no Narod.hr poslao je medijski upit i zatražio odgovore na pitanja:

  • U intervjuu za RTL istaknuli ste primjer o ljubljenju. Govorite li o konkretnom slučaju s ADU-a?
  • Što ste sve poduzeli u zaštiti studentica?
  • Imate li saznanja koliko je ukupno prijava podignuto za profesore s ADU-a?
  • Gdje se mogu studentice javiti za psihološku/ili bilo kakvu drugu pomoć na ADU?

Do objave članka, odgovore nismo dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svojim iskustvima seksualnog uznemiravanja prije nekoliko mjeseci u Hrvatskoj progovorile su studentice Akademije dramske umjetnosti. Početkom veljače javnost je izviještena o više od 60 prijava za seksualno uznemiravanje na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu.

Početkom veljače 2020. HRT je izvijestio da je do tada pristiglo 29 prijava na dramskoj, 15 prijava likovnoj akademiji, 12 studentica prijavilo je istog profesora na Veterinarskom fakultetu, a sedam prijava stiglo je na Filozofski fakultet.

Filozofski fakultet – poznato ime jednog profesora, što je s ostalima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je eskalirala još krajem siječnja nakon što su studentice istupile u javnost i kazale kako ih je prof. Roksandić seksualno uznemiravao prije nekoliko godina.

Roksandić govori kako ne bježi od odgovornosti te da je dosad vidio ‘krivotvorine’. U svom priopćenju profesor Roksandić spomenuo je imena dvojice profesora s istog odsjeka, o kojima mediji ne pišu. Taj je problem u razgovoru za Narod.hr istaknula je i Selak Raspudić

“Doista smatram da je neobično da g. Stanković nije pitao ništa g. Goldsteina o situaciji na Filozofskom fakultetu, pogotovo imajući u vidu da je poznato da je u medije “iscurilo” da se govori o nekoliko osoba s Odsjeka za povijest”, kazala je za Narod.hr Selak Raspudić.

> Selak-Raspudić: Neobično je da Stanković nije ništa pitao Goldsteina o seksualnom uznemiravanju na FF-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Šutnja kod Stankovića: Zataškava li se na ovaj način seksualno uznemiravanje na FFZG?

> Zašto Stanković Goldsteina nije pitao ništa o seksualnom uznemiravanju na Odsjeku za povijest FF-a?

Roksandić o prozivkama kolegice Blažević: ‘Ona je zlostavljačica, ja sam žrtva’

“Iako na to formalno nemam pravo, zatražio sam od spomenutog povjerenstva da pokrenu postupke protiv prof. dr. sc. Nevena Budaka i prof. dr. sc. Zrinke Blažević.“, poručio je Drago Roksandić u priopćenju od nedjelje, obrazložio svoj zahtjev, te medijima uputio molbu da istraže koje su još osobe osumnjičene za seksualno uznemiravanje.

Priopćenje Drage Roksandića donosimo u cijelosti:

“Nakon fascinantno unisonog dvotjednog ignoriranja moje poruke i priložene dokumentacije – kao da medijskog linča nije ni bilo! – jučer se ponovo prvi oglasio telegram.hr u uobičajenom stilu prilogom „Konačno smo dobili potvrdu. Povjerenstvo Filozofskog bavi se Borasovim emeritusom optuženim za zlostavljanje“. Budući da nakon ovog iskustva nemam iluzija o medijskim (ne)slobodama u Hrvatskoj, bespredmetno je pozivati se na bilo kakve pozitivne zakonske norme, ali Vam ipak šaljem sljedeće priopćenje:

Obavještavam javnost da sam poslije svega što sam doživio na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nakon sramotnoga medijskog linča od 29. siječnja do 12. veljače 2021. godine odlučio prekinuti svaku komunikaciju s Fakultetom i njegovim tijelima glede lažnih i klevetničkih optužbi za seksualno zlostavljanje/uznemiravanje. Obratio sam se rektoru Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damiru Borasu, s molbom da se sva dokumentacija glede spomenutih optužbi procesuira i sankcionira pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta u Zagrebu. O tome sam 15. ožujka t. g. obavijestio nadležno fakultetsko povjerenstvo.

Napominjem da više ni zbog pravno formalnih razloga nemam nikakvih obveza prema Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nemam više mentorstava, nisam član nikakvih povjerenstava u vezi s nastavom, nemam nikakvih ugovornih obveza koje bi prelazile granice vanjske suradnje.

Iako na to formalno nemam pravo, zatražio sam od spomenutog povjerenstva da pokrenu postupke protiv prof. dr. sc. Nevena Budaka i prof. dr. sc. Zrinke Blažević s motivacijama koje su obilno obrazložene u priloženoj dokumentaciji.

Napominjem da je prof. dr. sc. Zrinka Blažević – da pojasnim, redovita profesorica, a ne „studentica“, kako ustrajno ponavlja telegram.hr – autorica „navodno ‘deponirane izjave’“, koja je dva puta na krajnje nečastan način iskorištena kao „okidač“ za pokretanje linča, najprije odsječkog i fakultetskog (7.12.2018.) i potom linča u kvazitotalitetu hrvatskih medija (29.1.2021.). Pritom je bitno imati na umu da me kolegica Blažević uopće nije formalno prijavila zbog seksualnog zlostavljanja/uznemiravanja! Njezinu sam izjavu dobio lege artis od kasnije suspendirane dekanice Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Vesne Vlahović Štetić preko Rektora, ali ne i zvučni zapis sjednice na kojoj je nepročitana izjava bila zlouporabljena, što je bitno za razumijevanje i tumačenje svih optužbi protiv mene. Dakle, za mene je prof. dr. sc. Zrinka Blažević zlostavljačica, a ja sam njezina žrtva. Stoga nemam razloga kriti njezin identitet nakon svega što se dogodilo i događa od 7. prosinca 2018. godine do danas. Stoga sam i zatražio od o. d. dekana Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Miljenka Jurkovića, dana 26. veljače t.g. da protiv kolegice Blažević pokrene postupak pred Etičkim povjerenstvom. Nije mi ni odgovorio.

Istog dana, u istom dopisu, zatražio sam od spomenutog o. d. dekana da pokrene postupak pred Etičkim povjerenstvom protiv prof. dr. sc. Nevena Budaka, koji je i autor „seksualnog predatora“, kao i brojnih drugih prekršaja koji su nespojivi sa statusom redovitoga sveučilišnog profesora. Nije mi ni odgovorio. Kako i bi, kada mu je profesor Budak desna savjetnička ruka.

Ističem da ne bježim od utvrđivanja bilo kakve svoje odgovornosti, ali ja do danas, poslije svega jezivo ružnog što se dogodilo u medijskom linču, s izuzetkom „navodno ‘deponirane izjave’“ iz radionice studentske pravobraniteljice na Filozofskom fakultetu, nisam dobio ništa – podvlačim, n i š t a – što bi bila pravno valjana prijava. Sve što sam dobio su za mene, kao povjesničara, već na prvi pogled – na razini „vanjske kritike izvora“ – krivotvorine.”, , napisao je dr. sc. Drago Roksandić, professor emeritusu svom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.