Selak Raspudić o porastu kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji

marija selak raspudić
Foto: Snimka zaslona

Marija Selak Raspudić upozorila je na porast kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji upozorava.

“Najteži oblici obiteljskog nasilja rastu u doba koronakrize zbog uvjeta u kojima se obitelji nalaze”

Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić na današnjoj je konferenciji za novinare iznijela najnovije podatke MUP-a prema kojima je tijekom 2020. za 30,5 posto povećan broj kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji i između bliskih osoba.

“Upozoravali smo u par navrata da je nužno djelovati preventivno, senzibilizirati i alarmirati javnost, te potaknuti snažnije institucionalno djelovanje. Međutim, dramatični porast kaznenog djela obiteljskog nasilja institucije i dalje tretiraju isključivo kao dokaz uspješnog prepoznavanja obiteljskog nasilja umjesto da poduzmu konkretne mjere kojim bi se ono suzbilo. Naime, najteži oblici obiteljskog nasilja, kaznena djela, u doba koronakrize, sada je jasno i po ovim podacima, rastu, zbog uvjeta u kojima se obitelji nalaze. Tu osobito treba spomenuti i područje Banovine, gdje su cijele obitelji smještene u male kontejnere i pritisnute dvostrukom katastrofom, korona krize i potresa, zbog čega obiteljsko nasilje tamo može eskalirati, stoga na to područje treba posebno obratiti pozornost I provoditi češće izvide I ostale primjerene preventivne mjere, istaknula je Selak Raspudić.

Smanjen je broj prekršajnih djela s elementima nasilja počinjenih na štetu članova obitelji i bliskih osoba i to za 11,3 posto u odnosu na 2019., kao i broj žrtava prekršaja nasilja u obitelji za 7,4 posto. No, raste broj žrtava kaznenih djela “nasilje u obitelji” iz čl. 179 a KZ-a za 39,2 posto, što znači ukupno 5.524 kaznenih djela 2020. godine u odnosu na 4.233 kaznenih djela 2019. godine). Treba istaknuti da I dalje imamo izrazito velik broj recidivista, ponavljača djela, što znači da sustav ne funkcionira kako bi trebao.

“Istaknula bih i žrtve nasilja u obitelji koje uživaju posebnu zaštitu,ranjive društvene skupine, pa je tako evidentirano 124 žrtava s invaliditetom (71 ženskog, 53 muškog spola), te 1100 žrtava starije životne dobi (717 ženskog, 383 muškog spola”, rekla je Selak Raspudić.

Od kaznenih djela s elementima nasilja počinjenih na štetu članova obitelji i bliskih osoba, tijekom 2020. bilo je 1578 kaznenih djela nasilja u obitelji, nasuprot 1134 u 2019. Tijekom 2020. bilo je više kaznenih djela teškog teškog ubojstva i ubojstva, a više je i kaznenog djela tjelesne   ozljede, 605 u 2019., za razliku od 1055 ove godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr