Selak Raspudić o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova: ‘Nije prikazano na što se konkretno potrošilo 5 milijuna kuna’

Marija Selak Raspudić
Foto: snimka zaslona

Marija Selak Raspudić govorila je u Hrvatskom saboru u ime Kluba Mosta o izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić. Na početku je rekla da se mora osvrnuti na kaos koji je nastao budući da nije govorila o izvješću u ime Odbora za ravnopravnost spolova čija je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Daliji Orešković bi bilo dobro da si razjasni neke pojmove”

Osvrnula se na početku na govor zastupnice Dalije Orešković te je rekla je potpuno pobrkala odnos između vlasti i oporbe. “Bilo bi dobro da si razjasni neke pojmove ako se misli baviti radom u ovom Saboru. Ja ne mogu vršiti politički pritisak, ja ni u svom Odboru nemam vlast, ima je HDZ koji je većina.

Politički pritisak vrši vlast, pravobraniteljica koju je izabrala vladajuća većina ima nominalnu neovisnost, ali je dio vladajuće nomenklature, dok ja kao oporba imam zadatak i ovlaštena sam od naroda propitkivati njezino djelovanje i ako baš hoćete na mene je izvršen pritisak od vlasti jer mi je onemogućena mogućnost da objasnim ovo izvješće. Umjesto da ste se protiv toga pobunili kao dio oporbe, vi ste s njima surađivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Primjedbe se nazivaju političkim pritiscima, očito smo trebali šutjeti”

Zadatak sviju nas ovdje je davati primjedbe kako bi se pravobraniteljičin rad poboljšao. Kritika naime, osim u očima totalitarnih umova može biti i konstruktivna, a primjedbe se ovdje nazivaju političkim pritiscima, očito smo svi trebali šutjeti, očito postoje svete krave koje se ne smije dirati.

Godišnje izvješće u narednom razdoblju trebalo bi se nadopuniti, na transparentniji način prikazati raspolaganje financijskim sredstvima ureda. Ovdje je prikazano vrlo šturo pet aktivnosti, ali ne i koliko se potrošilo na konkretne aktivnosti, a radi se o pet milijuna kuna. Primjerice, govori se o dodatnih 6000 eura koje su potrošene za isplatnu partnerskim organizacijama, ne znamo kojim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od 448 riješenih tužbi, diskriminacija je utvrđena samo u 124 slučaja”

Drugo je pitanje mogućnost efikasnijeg postupanja s pritužbama. Od 503 tužbe riješeno je 448, a diskriminacija je utvrđena samo u 124 slučaja. Ili građane trebamo detaljnije informirati što je diskriminacija ili da racionaliziramo poslovanje, da se vidi mogu li se tužbe odbaciti i prije nego što uđu u proceduru”, naglasila je zastupnica Selak Raspudić u ime Kluba Mosta.

Selak Raspudić se osvrnula i na dio gdje ju se kako ističe, pokušalo ušutkati. “Tiče se ove rečenice da bi pažljivije trebalo birati terminologiju te koristiti vrijednosno neutralne termine u osjetljivim temama. Tema pobačaja je posebno osjetljivo u društvu. Dakle pravobraniteljica je primala pritužbe na pod navodnicima anti-abortus kampanje koja se odvijala u javnim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Što je pravobraniteljica koju Plenković predlaže za novi mandat govorila o Istanbulskoj konvenciji?

>Od šest HDZ-ovih članova Odbora koji su podržali Višnju Ljubičić za pravobraniteljicu, četvero ih je u Sabor ušlo kao zamjena, a ne glasovima birača

>Pročitajte analizu UiO o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2019.

Neprimjereno ih je nazivati anti-abortus kampanjama jer nitko promoviranje prava na pobačaj ne zove pro-abortus kampanjama nego pravom na izbor. Selak Raspudić je kazala da je takav tip kvalificiranja koji je negativan, nije neutralan. Smatram da je neprimjereno je borbu za život svesti na proglašavanje žena ubojicama jer je to vrijednosno osuđivanje te borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rada Borić mi je spočitnula što predetaljno analiziram, analiza je moj posao”

Kada sam na Odboru ponudila svoje očitovanje za koje sam se temeljito pripremila. U trenutku kada sam počela govoriti o uporabi terminologije za koju smatram da nije vrijednosno neutralna grubo sam prekinuta u pola rečenice od strane zastupnice Rade Borić. Ona je rekla citiram: “Nisam sigurna da ovako detaljno o ovoliko velikom izvješću treba govoriti. Ne mislim da treba analizirati svaku rečenicu, svaki citat, a ne znamo gdje se nalazi”.

Dakle, bilo mi je spočitnuto što predetaljno analiziram. Moja pretpostavka je da nije bio problem samo u analizi već i u njenom sadržaju, odnosno očito postoje zastupnice koje smatraju da oni koji iznose stajalište s kojim se ne slažu jednostavno trebaju začepiti, no taj film nećete gledati. Detaljna analiza je moj posao.

Mi smo itekako dobro plaćeni za svoj posao i građanima dugujemo temeljito iščitavanje svih izvještaja i zakonskih prijedloga do zadnjeg zareza. Ovdje je osnovno pitanje i prigodno pitanje na ovaj Dan neovisnosti, imamo li neovisne institucije, smijemo li kao dio oporbe kritizirati te institucije bez da budemo prozvani da tako vršimo politički pritisak, a nemamo vlast u svojim rukama ili da se kaže da nećemo o takvim detaljima govoriti kao što je ovdje bio slučaj.

Bit ću suzdržana pri glasovanju o ovom izvješću u dobroj vjeri da ćemo do idućeg izvještaja stvoriti klimu u kojoj ćemo moći zajednički bolje raditi na dobrobit društva u cjelini”, zaključila je Marija Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.