Što je pravobraniteljica koju Plenković predlaže za novi mandat govorila o Istanbulskoj konvenciji?

Foto: fah

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova, u kojem većinu imaju HDZ-ovi članovi, u srijedu je prihvatio prijedlog Vlade Andreja Plenkovića da se Višnju Ljubičić imenuje na drugi, osmogodišnji mandat pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. HDZ-ov predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković predlaže Višnju Ljubičić, ženu koja je podržavala napade SDP-ovog Zorana Milanovića na referendum o braku.

Nagrada za promociju Istanbulske konvencije?

Kao što su od Istanbulske konvencije korist ostvarile suradnice Andreja Plenkovića kojima je ratifikacija Istanbulske bila uvjet za konkuriranje za odlično plaćena radna mjesta u Vijeću Europe i Europskoj komisiji, izgledno je bit će još jedna zagovornica Istanbulske konvencije nagrađena – još jednim dugogodišnjim mandatom.

Višnja Ljubičić u svojem izvješću za 2017., pozvala je na ratifikaciju kontroverzne Istanbulske konvencije.

Iznimno je važno ratificirati konvenciju jer je svi pokazatelji govore kako je za tretiranje obiteljskog nasilja nužna prevencija, sankcioniranje i davanje jasne poruke da je to društveno neprihvatljivo ponašanje”, tvrdila je Ljubičić u medijskim istupima.

Plenković raspisao Javni poziv za pravobranitelja – pravopisno pogrješan, ali jezično usklađen s rodnom ideologijom

Vlada Andreja Plenkovića raspisala je Javni poziv za “pravobranitelja/icu” za ravnopravnost spolova. Poziv je tako djelomično jezično usklađen s rodnom ideologijom, jer se u tekstovima normativno-pravne naravi administrativnoga (ili službeno-poslovnoga) stila hrvatskoga jezika imenice uobičajeno rabe u obliku muškoga roda.

Plenkovićeva Vlada, koja je Hrvatskoj unatoč masovnim prosvjedima nametnula i Istanbulsku konvenciju kojom se promiče rodna ideologija, ovim je pozivom na neki način ispunila želju sadašnje pravobraniteljice dipl. iur. Višnje Ljubičić, koja je tražila nasilno mijenjanje hrvatskog jezika, kako bi se omogućio eksperiment Plenkovićeve ministrice Blaženke Divjak koji je u skladu s rodnom ideologijom Istanbulske konvencije.

Što je sve govorila o rodnoj ideologiji i Istanbulskoj konvenciji?

Ranije je Ljubičić rekla kako institucija pravobraniteljice posljednjih godina puno radi na stvaranju normativnog okvira za život u ‘drugom rodnom identitetu’. To je uključivalo međuresornu suradnju s Ministarstvom zdravlja, HZZO-om, organizacijama civilnog društva koje svakodnevno “žive priču sa svojom djecom, bliskim osobama, vezano za probleme s kojima se susreću”.

Istanbulska konvencija je pisana jednostavnim jezikom i isključivo je fokusirana na rodno uvjetovano nasilje prema ženama samo zbog toga što su žene”, istaknula je Ljubičić  prije nego je Hrvatska ratificirala IK, u emisiji Intervju tjedna Hrvatskoga radija.

Iznijela je podatak da je od 47 europskih država Konvenciju potpisalo njih 45, ratificirale su je 23 države – prva Turska, a tu je i Malta, koja je, uz Poljsku i Irsku, jedna od tri države koje izrijekom zabranjuju pobačaj.

“U fokusu Konvencije primarno je cjelokupna zaštita žena od svih oblika nasilja, ne samo seksualnog i fizičkog, nego i genitalnog sakaćenja, prisilnih brakova, trgovanja djevojčicama i ženama, te zakonodavni dio za rješavanje sigurnosnih mehanizama, poput besplatne pravne pomoći, skloništa, edukacije stručnih osoba”, ustvrdila je.

Ljubičić ističe kako je ona pisana za lepezu država koje imaju multikulturalne i multikonfesionalne zajednice, gdje su očekivanja da žena brine za obitelj, rađa, brine o kući i djeci, dok je muškarac hranitelj obitelj, a u takvim tradicionalnim ulogama vjerojatnije će se udarac, kada se dogodi zbog neskuhanog ili nedovoljno dobro skuhanog ručka, očekivati.

“Nasilje prema ženama je u 75 do 95 posto slučajeva rodno uvjetovano od strane muške populacije nad ženskom populacijom. To je statistika od koje trebamo krenuti”, naglasila je.

Po njezinim riječima, nužno je naći bolje mehanizme zaštite žrtava koje trpe nasilje, jer se one u 40 posto slučajeva vraćaju počiniteljima, tridesetak posto odlazi svojim primarnim obiteljima, a vrlo mali broj može ostati ekonomski neovisan, pronaći ili zadržati posao.

I mnogo siromašnije zemlje u našem okruženju su ju ratificirale i u hodu pokušavaju dostići standarde koje ona nameće”, istaknula je, dodavši kako u državnom proračunu to nije postavljeno kao prioritet, a iznimno se malo izdvaja i na razini županija za tu temu, primjerice za skloništa manje od jedan posto svojih sredstava.

> Istanbulska konvencija kao odskočna daska za Plenkovića i njegove suradnike – sjećate li se kako su je gorljivo zagovarali?

> Pupovac, pravobraniteljica i SDP lobiraju za Istanbulsku konvenciju

> Pravobraniteljica Ljubičić koja zagovara rodnu ideologiju – manipulira činjenicama o Istanbulskoj konvenciji

> Iako istraživanja dokazuju da nije isto podižu li djecu homoseksualci ili muškarac i žena – pravobraniteljice traže da se omogući udomljavanje istospolnim parovima

> Plenkovićeva Vlada potiho uvodi rodnu ideologiju: Iz školskih svjedodžbi izbačena oznaka spola i imena roditelja!

> Udruga U ime obitelji zatražila hitno djelovanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zbog slučaja Tončike Lalovac

Višnja Ljubičić poznata po progonu neistomišljenika

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić poznata je po ‘progonu’ onih koji ne dijele njene ideološke stavove ili obmanjivala javnost vlastitom istinom.

Udruga U ime obitelji početkom svibnja 2016. svim članovima Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora poslala je prijedlog za odbacivanje Izvješća o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić koja tu dužnost obnaša od 2011. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr