Pravobraniteljica Ljubičić koja zagovara rodnu ideologiju – manipulira činjenicama o Istanbulskoj konvenciji

Foto: Snimka zaslona

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, poznata po promicanju rodne ideologije, u subotu je ocijenila nedopustivom javnu manipulaciju informacijama u slučajevima kad se Istanbulska konvencija i njezin sadržaj miješaju s pedofilijom, homoseksualnošću i transvestizmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Višnja Ljubičić: promicanje rodne ideologije umjesto zaštite socijalnih i radnih prava žena

“Istanbulska konvencija je pisana jednostavnim jezikom i isključivo je fokusirana na rodno uvjetovano nasilje prema ženama samo zbog toga što su žene”, istaknula je Ljubičić u emisiji Intervju tjedna Hrvatskoga radija.

> Dr. Željka Markić: Maknite sve što se odnosi na rodnu ideologiju i potpišimo Istanbulsku konvenciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznijela je podatak da je od 47 europskih država Konvenciju potpisalo njih 45, ratificirale su je 23 države – prva Turska, a tu je i Malta, koja je, uz Poljsku i Irsku, jedna od tri države koje izrijekom zabranjuju pobačaj.

> Što je Istanbulska konvencija, koju je željela Vlada Zorana Milanovića, a čiju ratifikaciju najavljuje Plenković?

“U fokusu Konvencije primarno je cjelokupna zaštita žena od svih oblika nasilja, ne samo seksualnog i fizičkog, nego i genitalnog sakaćenja, prisilnih brakova, trgovanja djevojčicama i ženama, te zakonodavni dio za rješavanje sigurnosnih mehanizama, poput besplatne pravne pomoći, skloništa, edukacije stručnih osoba”, ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> U ime obitelji: Pravobraniteljica Ljubičić protivi se djelomičnom radnom vremenu i tako diskriminira žene

Ljubičić ističe kako je ona pisana za lepezu država koje imaju multikulturalne i multikonfesionalne zajednice, gdje su očekivanja da žena brine za obitelj, rađa, brine o kući i djeci, dok je muškarac hranitelj obitelj, a u takvim tradicionalnim ulogama vjerojatnije će se udarac, kada se dogodi zbog neskuhanog ili nedovoljno dobro skuhanog ručka, očekivati.

“Nasilje prema ženama je u 75 do 95 posto slučajeva rodno uvjetovano od strane muške populacije nad ženskom populacijom. To je statistika od koje trebamo krenuti”, naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proziva HDZ zbog neprimjerenog odnosa prema obiteljskom nasilju, ali ne i članove SDP-a zbog istog

Hrvatska još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju, a Ljubičić kaže kako, prema njezinim saznanjima, prijedlog zakona o ratifikaciji još nije upućen u saborsku proceduru.

“Iznimno je važno ratificirati konvenciju jer je svi pokazatelji govore kako je za tretiranje obiteljskog nasilja nužna prevencija, sankcioniranje i davanje jasne poruke da je to društveno neprihvatljivo ponašanje”, ustvrdila je.

> Pročitajte kako Peđa Grbin, LGBT udruga i pravobraniteljica Ljubičić promoviraju rodnu ideologiju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, nužno je naći bolje mehanizme zaštite žrtava koje trpe nasilje, jer se one u 40 posto slučajeva vraćaju počiniteljima, tridesetak posto odlazi svojim primarnim obiteljima, a vrlo mali broj može ostati ekonomski neovisan, pronaći ili zadržati posao.

> UiO na Odboru za ravnopravnost spolova: “Nasilje prema ženama iskorištava se za nametanje rodne ideologije”

Ljubičić kaže da ne želi vjerovati da Hrvatska neće ratificirati Konvenciju, neovisno o javnim prozivkama, lobiranjima, zagovaranjima ili spominjanju financijskih mogućnosti države što je, kako su saznali u neformalnim razgovorima, bio razlog za neratificiranje u vrijeme SDP-a.

“I mnogo siromašnije zemlje u našem okruženju su ju ratificirale i u hodu pokušavaju dostići standarde koje ona nameće”, istaknula je, dodavši kako u državnom proračunu to nije postavljeno kao prioritet, a iznimno se malo izdvaja i na razini županija za tu temu, primjerice za skloništa manje od jedan posto svojih sredstava.

> Ivan Miklenić: Crkva podržava svaki napor da se zaustavi nasilje prema ženama, ali Istanbulska konvencija nameće rodnu ideologiju

Rekla je i kako je, mali broj zastupnika potpisao listu za ratifikaciju tijekom jučerašnjeg prosvjedu pred Saborom, dok su javno bili proklamirani stavovi koji govore o rodnoj ideologiji ili o tome kako Konvencija predstavlja urotu prema obiteljskim i tradicionalnim vrijednostima.

Ljubičić očekuje da će se “zastupnici voditi prvenstveno prema postojećim nacionalnim i međunarodnim uzusima, a to je da smo se od 2000. godine odredili da ćemo promicati načelo ravnopravnosti spolova, jednake mogućnosti, šanse i koristi za muškarce i žene, što je i ustavna kategorija”.

> Je li svako zlostavljanje žena neprihvatljivo – radi li se o SDP-ovcu ili HDZ-ovcu?

Komentirala je i premijerovu izjavu kako da je slučaj požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, kojega je supruga prijavila za obiteljsko nasilje, interna stvar HDZ-a.

“Ako se vraćamo na tezu da je nešto unutarstranačka stvar, čitav javno-društveni problem obiteljskog nasilja svrstavamo među četiri zida i kažemo da je privatna stvar. Sedamnaest godina se borimo da je to javna stvar i policiju, pravosuđe centre za socijalnu skrb da to nije privatna stvar koju treba zataškati nego da kompletan sustav mora djelovati”, rekla je.

> (VIDEO) Rodna ideologija: kako muškarac, bijelac postaje 7-godišnje dijete ili Kineskinja

Ljubičić smatra kako je sustav penalizacije u Hrvatskoj iznimno blag, s obzirom da se prvo izriču uvjetne kazne, pa novčane, a tek na trećem mjestu je izricanje kazni zatvora, te se izriče samo 10 do 15 posto zaštitnih mjera iako ih policija puno predlaže.

“Najučinkovitije mjere, udaljenje počinitelja iz zajedničkog kućanstva najmanje se izriče, u oko devet posto slučajeva. Treba se definitivno raditi na edukaciji stručnih osoba i dati javna poruka počiniteljima, a žrtvu ohrabriti da izađe iz podređenog položaja”, istaknula je.

“Ove godine je bilo 16 smrtnih slučajeva ubijenih žena od strane njima bliskih muškaraca, a prošle godine dvadeset. Došlo je vrijeme za zaokret”, dodala je.

Upitana za slučajeve iz Hollywooda i političkih krugova u SAD-u i Britaniji koji pokazuju kako svugdje postoji tolerancija za nasilje nad ženama, Ljubičić je rekla kako bi osobe iz javnog i političkog života morale voditi računa o javnoj riječi jer one “kreiraju društvenu svijest i ponašanje drugih skupina ljudi”.

> Hrast dao punu potporu inicijativi “Istina o Istanbulskoj”

Upozorila je da su žene diskriminirane i na tržištu rada u Hrvatskoj, rade u nepovoljnim uvjetima, a s obzirom na majčinstvo dobivaju otkaz, raspoređene su na niža radna mjesta ili dobivaju nižu plaću, a što ne doprinosi demografskom rastu.

“Tražimo da se prioritetno takvi slučajevi procesuiraju, najrazvijenije zemlje s visokom stopom fertiliteta uspjele su postići da žene rađaju djecu i ostaju zaposlene, uz razne beneficije, modalitete i fleksibilnost rada”, rekla je Ljubičić, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

> Što znamo o Višnji Ljubičić, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i njezinim dvostrukim kriterijima?

Tvrdila da je sporni zdravstveni odgoj u skladu s Ustavom i međunarodnom praksom

Podsjetimo se na neke od pravobraniteljičinih dvojbenih aktivnosti koje pokazuju njezinu ideološku pristranost i na štetu onih koje bi trebala štititi.

> Ginekolozi odgovorili Ustavnom sudu: Ljudski život počinje začećem

U njezinim izvješćima ima tvrdnji poput onog da je činjenica da “život djeteta” počinje od trenutka oplodnje jajne stanice dezinformacija, utemeljena na religijskoj dogmi – iako je Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb još 2009. godine na upit Ustavnog suda Republike Hrvatske odgovorila da ljudski život počinje začećem.

Pravobraniteljica Ljubičić poduprla je i sporni četvrti modul (spolno-rodna ravnopravnost) zdravstvenog odgoja tvrdeći da je kvalitetan i značajan te da “nijedan dio Kurikula zdravstvenog odgoja po pitanju spolne i rodne ravnopravnosti nije u suprotnosti s ustavno-pravnim poretkom RH”, a nekoliko mjeseci kasnije Ustavni sud ukinuo je cijeli Kurikul zdravstvenog odgoja koji je stupio na snagu u veljači 2013., jer se “ustavnopravno sporne točke” odnose na cijeli dokument.

Godine 2015. zlorabila je Višnja Ljubičić svoj položaj pravobraniteljice protiv vjernika s namjerom onemogućavanja molitvene pro-life inicijativeu “40 dana za život”, a predložila je i zanimljivo ograničenje. Pravobraniteljica je predložila da svoj stav o pobačaju ne smiju iznositi udruge civilnog društva, jer nisu vjerske zajednice. Pri tome je pokazala pristranost predlažući ograničenje za udruge koje se protive pobačaju, ali ne i za udruge koje promiču pobačaj!

Višnja Ljubičić poznata je i po kontroverznim nastupima tijekom izjašnjavanja birača o raspisivanju referenduma o braku gdje je, izlazeći izvan svojih ovlasti, zauzela poziciju protiv ustavne zaštite braka, podržavajući Milanovićevu Kukuriku vlast i njoj bliske nevladine udruge.

> (FOTO) SDP, HNS i bliske im udruge traže uvođenje rodne ideologije i više novaca za netransparentne udruge

Podsjetimo također, ratifikacijom sporne Istanbulske konvencije koju najavljuje premijer Andrej Plenković, a podržava SDP, HNS i bliske im parapolitičke udruge, Republici Hrvatskoj bi se nametnulo uvođenje termina “rod” u hrvatsko zakonodavstvo čime bi se otvorila vrata ovakvim praksama, pokušajima promjene društvene svijesti i promicanju “rodne ideologije” u obrazovnim institucijama i svim sektorima – zdravstvu, radu i zapošljavanju, socijalnoj politici i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.