Hrast dao punu potporu inicijativi “Istina o Istanbulskoj”

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” podupire zaštitu žena od nasilja i svih koji trpe nasilje u obitelji ili izvan nje, a želi ukazati da se u Istanbulskoj konvenciji pokušava uvesti pojam ‘roda’ i rodna ideologija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj”: Pod krinkom protiv nasilja nad ženama podmeće se uvođenje pojma “roda” i rodne ideologije

Tu je inicijativu podržala i stranka Hrast čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Uskoro bi na Dnevni red Hrvatskog sabora trebala doći ratifikacija Istanbulske konvencije, međunarodnog ugovora koji je pravno jači od nacionalnih zakona. Istanbulska konvencija je skraćeni naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Vijeće Europe prihvatilo 11. svibnja 2011. u Istanbulu. Države koje ju ratificiraju trebaju svoje ostale zakone podrediti i prilagoditi zahtjevima Konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke političke grupacije guraju ratifikaciju Istanbulske konvencije isključivo radi promocije rodne ideologije. Ta ideologija se temelji na tvrdnji da svaki muškarac može odabrati da je žena, a žena da je muškarac. Istanbulska konvencija je prvi međunarodni dokument koji donosi definiciju roda kao isključivo društvenog konstrukta koji je odvojen od biološkog spola.

S obzirom na važnost suprotstavljanja ovakvom dokumentu smatramo da je važno upoznati javnost sa štetnošću usvajanja ovakvog dokumenta za hrvatsko društvo. Smatramo da inicijativa „Istina o istanbulskoj“ na najbolji način radi na upoznavanju šire javnosti s opasnostima koje se kriju u ovom dokumentu, stoga stranka Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku daje punu podršku Inicijativi u njezinim nastojanjima.

Ovim putem pozivamo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstvo pravosuđa da naprave izmjene i dopune postojećih zakona kojima se sprečava nasilje nad ženama, te da se sve pozitivne odredbe iz Istanbulske konvencije uvrste u njih. Na ovaj način bi se na odgovarajući način pristupilo rješavanju ovog velikog društvenog problema, a izbjegla bi se sporna definicija roda kao isključivo društvenog konstrukta koji je odvojen od biološkog spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim putem postavljam jednostavno pitanje svim mjerodavnim institucijama:

Koja je razlika između spola i roda? Jesu li spol i rod sinonimi? Ako jesu, koristimo izraz spol u svim dokumentima pa neće biti prijepora, a ako nisu zanima nas koliko ima rodova i koji su to?

Hrast Pokret za uspješnu Hrvatsku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.