Hrast dao punu potporu inicijativi “Istina o Istanbulskoj”

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” podupire zaštitu žena od nasilja i svih koji trpe nasilje u obitelji ili izvan nje, a želi ukazati da se u Istanbulskoj konvenciji pokušava uvesti pojam ‘roda’ i rodna ideologija.

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj”: Pod krinkom protiv nasilja nad ženama podmeće se uvođenje pojma “roda” i rodne ideologije

Tu je inicijativu podržala i stranka Hrast čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Uskoro bi na Dnevni red Hrvatskog sabora trebala doći ratifikacija Istanbulske konvencije, međunarodnog ugovora koji je pravno jači od nacionalnih zakona. Istanbulska konvencija je skraćeni naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Vijeće Europe prihvatilo 11. svibnja 2011. u Istanbulu. Države koje ju ratificiraju trebaju svoje ostale zakone podrediti i prilagoditi zahtjevima Konvencije.

Neke političke grupacije guraju ratifikaciju Istanbulske konvencije isključivo radi promocije rodne ideologije. Ta ideologija se temelji na tvrdnji da svaki muškarac može odabrati da je žena, a žena da je muškarac. Istanbulska konvencija je prvi međunarodni dokument koji donosi definiciju roda kao isključivo društvenog konstrukta koji je odvojen od biološkog spola.

S obzirom na važnost suprotstavljanja ovakvom dokumentu smatramo da je važno upoznati javnost sa štetnošću usvajanja ovakvog dokumenta za hrvatsko društvo. Smatramo da inicijativa „Istina o istanbulskoj“ na najbolji način radi na upoznavanju šire javnosti s opasnostima koje se kriju u ovom dokumentu, stoga stranka Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku daje punu podršku Inicijativi u njezinim nastojanjima.

Ovim putem pozivamo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstvo pravosuđa da naprave izmjene i dopune postojećih zakona kojima se sprečava nasilje nad ženama, te da se sve pozitivne odredbe iz Istanbulske konvencije uvrste u njih. Na ovaj način bi se na odgovarajući način pristupilo rješavanju ovog velikog društvenog problema, a izbjegla bi se sporna definicija roda kao isključivo društvenog konstrukta koji je odvojen od biološkog spola.

Ovim putem postavljam jednostavno pitanje svim mjerodavnim institucijama:

Koja je razlika između spola i roda? Jesu li spol i rod sinonimi? Ako jesu, koristimo izraz spol u svim dokumentima pa neće biti prijepora, a ako nisu zanima nas koliko ima rodova i koji su to?

Hrast Pokret za uspješnu Hrvatsku

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.