Prhka, mekana i mirisna savijača s jabukama od dizanog tijesta

Foto: slatkisvijet.com

Poslužena s finim umakom od vanilije, ova savijača idealan je desert za hladne zimske dane, preporuča Slatki svijet koji donosi recept.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Dizano tijesto

20 g svježeg kvasca
500 g glatkog brašna
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 jaje
50 ml ulja
300 ml mlijeka
125 g hladnog maslaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadjev od jabuka

1 kg krupno naribanih jabuka
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 žlica cimeta
2 žlice krušnih mrvica

Umak od vanilije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
1/2 praška za puding s okusom vanilije
2 žlice šećera
1 vanilin šećer

Priprema

Svježi kvasac razmrvite u zdjelicu pa pomiješajte sa 100 ml mlakog mlijeka (oduzmite od ukupne količine). Kvasac promiješajte i ostavite neka stoji 15-20 minuta dok se ne zapjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veću zdjelu stavite sve ostale sastojke, dodajte pripremljeni kvasac pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu da udvostruči volumen.

Prije nego što počnete s valjanjem tijesta pripremite nadjev. Jabuke ogulite i krupno naribajte te ih pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i krušnim mrvicama. Ovisno o slatkoći jabuka dodajte manje ili više šećera.

Kada tijesto dobije dovoljno na volumenu malo ga premijesite na radnoj površini i razvaljajte u oblik pravokutnika. Preko tijesta krupno naribajte polovicu hladnog maslaca, rubove tijesta presavinite prema sredini pa ga opet razvaljajte. Isti postupak ponovite još jednom.

Tijesto tanko razvaljajte, posipajte s nadjevom pa zamotajte u roladu. Biti će vam lakše ako tijesto podijelite na dva dijela, tako da na kraju dobijete dvije rolade, odnosno savijače. Savijaču s jabukama premjestite na veći lim za pečenje kojeg ste prethodno malo namastili ili prekrili masnim papirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savijače od jabuka uz pomoć kista premažite s malo mlijeka i pecite ih otprilike 30 minuta na nešto nižoj temperaturi od 160°C. Otprilike 5 minuta prije kraja pečenja, savijače još jednom premažite mlijekom.

Uz toplu savijaču od jabuka poslužite fini umak od vanilije kojeg ćete pripremiti tako da puding razmutite s malo mlijeka, a ostatak mijeka i slatko vrhnje zagrijete do vrenja zajedno sa šećerom. U vrelo mlijeko dodajte pripremljeni puding i kuhajte ga 1-2 minute dok se lagano ne zgusne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.