Plenkovićeva Vlada potiho uvodi rodnu ideologiju: Iz školskih svjedodžbi izbačena oznaka spola i imena roditelja!

Foto: Fah; Thinkstock; fotomontaža: Narod.hr

Učenici i učenice osnovnih i srednjih škola na kraju ove 2017./2018. školske godine prvi put će dobiti razredne svjedodžbe na kojima neće stajati – ni oznaka njihova spola, ni imena roditelja!

> 8 činjenica koje trebate znati: Kako rodna ideologija šteti djeci?

> Bitka za škole: Prosvjedi protiv spolnog odgoja koji uvodi rodnu ideologiju i podučava o ‘LGBT odnosima’

Mnogi prosvjetari koji za to znaju šokirani su, a javnost i roditelji uopće nisu obaviješteni o ovim promjenama u ovim važnim dokumentima. 

Sve je odrađeno u tišini.

Ti novi obrasci stigli su u škole, učitelji ih popunjavaju jer već ovih dana svjedodžbe će biti uručene osmašima budući da oni trebaju 26. lipnja početi s prijavama obrazovnih programa za upis u srednje škole.

> Nino Raspudić: Zahvaljujući Vladi, više ne moraš biti očajan – plenkisti se mogu braniti kako su ovaj tjedan ipak nešto napravili za mladog čovjeka u Hrvatskoj

Neki prosvjetari s kojima smo razgovarali ostali su nemalo iznenađeni izgledom svjedodžbi, a u situaciji kada još nisu splasnule uzavrele rasprave o Istanbulskoj konvenciji, čini se da je “papir” bez spola učenika i imena njihovih roditelja dodatno raspirio rasprave po zbornicama, piše slobodnadalmacija.hr

– Djeca svjedodžbe moraju dobiti, što mi tu možemo. Nas učitelje ionako nitko ni o čemu takvome ne obavještava, pa tako nije ni ovaj put – kaže jedna učiteljica.

> Prema uputama MZO: Rodna ideologija u svim osnovnim i srednjim školama te fakultetima u Hrvatskoj?

Na novoj svjedodžbi, primjerice, za osnovne škole svi podaci ostaju gotovo isti kao i lanjske godine – uz ime učenika stajat će njegov OIB, kada je i gdje rođen, državljanstvo, koji put je upisao razred koji je završio, ocjene iz predmeta i vladanja, broj izostanaka, podatci o školi i ostalo. Međutim, oznaka M ili Ž za spol, kao i imena roditelja/skrbnika djeteta više nema.

> Nekoliko dana nakon ratifikacije IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvelo “rod”

Dok se komentari u zbornicama ne stišavaju, iz odgovora Ministarstva znanosti i obrazovanja ministrice Blaženke Divjak dade se iščitati kako novi izgled svjedodžbi navodno nema nikakve veze s tekstom “Istanbulske”.

> Rodna ideologija: Ravnatelj osnovne škole izjašnjava se kao ‘žensko’ i govori roditeljima što moraju reći djeci

Iz Ministarstva, naime, objašnjavaju kako je takvo rješenje doneseno u Pravilniku o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama, objavljenom 17. svibnja 2017. godine u Narodnim novinama, broj 47/2017, a koji se počeo primjenjivati od 1. rujna 2017. godine, te tvrde da je to donio već ministar Barišić.

Što samo po sebi ne mijenja ništa u meritumu stvari – HDZ-ova vlada izbacila je identitet spola učenika iz svjedodžbi.

> GREVIO: Hrvatsku bi u provedbi IK nadzirale istomišljenice Sanje Sarnavke i Rade Borić

> Istraživanje: Zašto u Danskoj, Finskoj i Švedskoj ima više nasilja nad ženama nego u Hrvatskoj, Poljskoj i Austriji?

I nije objasnila zašto je to učinila i to baš u vrijeme velikih prijepora oko pitanja spola i novoutemeljene rodne ideologije koja se sustavno nameće od raznih političko-medijskih grupacija u Hrvatskoj.

> Interpretativna izjava na Istanbulsku konvenciju ne može spriječiti rodnu ideologiju

> Zašto interpretativna izjava ne može ukloniti obveze iz Konvencije o rodu, financiranju udruga, GREVIO?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr