Iako istraživanja dokazuju da nije isto podižu li djecu homoseksualci ili muškarac i žena – pravobraniteljice traže da se omogući udomljavanje istospolnim parovima

Foto: Fah, GettyImages: Fotomontaža: Narod.hr

Radikalne lijeve skupine tvrde da je svejedno podižu li dijete muškarac i žena ili ga podižu dva muškarca ili dvije žene, tj. homoseksualni parovi. No, istraživanja priznatih znanstvenika pokazuju drugačije. U najboljem je interesu svakog djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, a onda, ako to nije moguće, u zajednici koja je najsličnija onoj u kojoj dijete i dolazi na svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve tri pravobraniteljice – pučka, za ravnopravnost spolova, za djecu te ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova pridružile su se stajalištima radikalnih lijevih skupina.

> Sve za vlast: Vrdoljak od Plenkovića traži da se homoseksualnim parovima omogući udomljavanje djece

Pravobraniteljice su pozdravile u petak Zakon o udomljavanju kojem je svrha deinstitucionalizacija djece i odraslih osoba koji su na smještaju u ustanovama, prevencija institucionalizacije te poboljšanje kvalitete usluge skrbi u udomiteljskim obiteljima, no poručuju da je “potrebno to omogućiti i istospolnim životnim partnerima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) ‘To nije bila nesreća, nego zločin’: Namjerno drogirala i ubila istospolnu partnericu, 6-oro posvojene djece i sebe

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić uputila je svoje komentare na prijedlog Zakona o udomiteljstvu predlagatelju propisa u kojima pozdravlja ovu zakonsku inicijativu kojoj je svrha deinstitucionalizacija djece i odraslih osoba koji su na smještaju u ustanovama, prevencija institucionalizacije te poboljšanje kvalitete usluge skrbi u udomiteljskim obiteljima.

> Profesor Matko Marušić o Hininoj propagandi zastupnika rodne ideologije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“No, ono na što su pravobraniteljica, ali i druge institucije, organizacije civilnog društva te građani predlagatelju propisa u javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Zakona o udomiteljstvu ukazali je činjenica da su iz definicije udomiteljske obitelji u potpunosti izostavljeni životni partneri te neformalni životni partneri”, stoji u priopćenju iz Ureda pravobraniteljice Ljubičić.

> Homoseksualni par posvojio djevojčicu – dva tjedna kasnije jedan od njih ju je ubio

Pravobraniteljica smatra kako “isključivanje životnih i neformalnih životnih partnera iz definicije obitelji, koje u konačnici proizvodi nepovoljne učinke za iste onemogućavajući im jednaki status i jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, nije u skladu s načelom ravnopravnosti spolova”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Marušić: promotori rodne ideologije govore nešto što je biološki neutemeljeno

“Osim toga, budući da se u Zakonu o socijalnoj skrbi govori o pružanju socijalnih usluga smještaja u, ne bilo kakvu, nego udomiteljsku obitelj koja niti nije definirana tim Zakonom, već će biti definirana Zakonom o udomiteljstvu, nema razloga da se u okviru Zakona o udomiteljstvu u istu ne uključe i životni i neformalni životni partneri“, poručuje Ljubičić.

> UIO: Iskustva Hrvatske i drugih država pokazuju da homoseksualni lobiji pokušavaju pojedinačnim tužbama zaobići Ustav i zakone

> Hrvatska je ušla u „LGBT jezgrenu skupinu“ – prevarom birača, baš kao što bi prevara birača bilo financiranje pobačaja u drugim zemljama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi i da “sukladno Zakonu o životnom partnerstvu obiteljsku zajednicu, odnosno obitelj ne čine samo bračni i izvanbračni drugovi, nego i životni i neformalni životni partneri”.

“Imajući u vidu kako je u dijelu Prijedloga Zakona Ocjena stanja izražena zabrinutost zbog činjenice da je broj novih udomiteljskih obitelji unazad nekoliko godina u stalnom opadanju, posebice obitelji mlađe životne dobi i višeg stupnja obrazovanja (kako je navedeno, više od polovice evidentiranih udomitelja u dobi je iznad 55 godina, a 29 posto udomitelja ima završeno osnovnoškolsko obrazovanje ili nezavršenu osnovnu školu) te imajući u vidu da je kao jedan od ciljeva prijedloga Zakona povećanje broja udomiteljskih obitelji, nije jasno kako je oportuno te koji bi bili opravdani razlozi da se jednoj društvenoj skupini, određenoj isključivo temeljem njezine spolne orijentacije, onemogući pristup pružanju socijalne usluge udomiteljstva”, navodi Ljubičić.

> Američki sociolog Regnerus: ‘Postoji umjetan konsenzus da nema razlike između odrastanja u heteroseksulanoj i homoseksualnoj zajednici’

Dalje tvrdi da, “budući da se u prijedlogu Zakona ne spominju nikakvi objektivni stručni kriteriji povezani s kompetencijama za udomiteljstvo koji isključuju životne i neformalne životne partnere te se radi o nepovoljnijem postupanju prema jednoj društvenoj skupini koje je uvjetovano spolnom orijentacijom, navedeno prema Zakonu o ravnopravnosti spolova predstavlja izravnu diskriminaciju temeljem spolne orijentacije”.

S tim u vezi pravobraniteljica dalje tvrdi da “Zakon o ravnopravnosti spolova zabranjuje diskriminaciju u području zapošljavanja i rada u javnom i privatnom sektoru u odnosu na uvjete za zapošljavanje, samozapošljavanje ili obavljanje zanimanja, uključujući kriterije za izbor kandidata za radna mjesta u bilo kojoj grani djelatnosti i na svim razinama profesionalne hijerarhije. Osim toga, zabranjuje diskriminaciju u odnosu na mogućnosti pružanja usluga”.

> Tko je radio na izradi novog Obiteljskog zakona?

 > Zašto se objavljuje toliko laži o autorima Obiteljskog zakona?

Ljubičić je stoga “preporučila da se u definiciju udomiteljske obitelji iz čl.3. prijedloga Zakona uključe i životni partneri i neformalni životni partneri”.

Pravobraniteljica je također primijetila da je “u dijelu prijedloga Zakona oko zaprjeka za obavljanje udomiteljstva navedeno da se osobom društveno neprihvatljivog ponašanja koja ne može obavljati udomiteljstvo smatra osoba koja je pravomoćnom presudom proglašena krivom za počinjenje kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti ili prekršaj za nasilje u obitelji, dok za isto nije nastupila rehabilitacija”.

“Budući da se među korisnicima udomiteljstva mogu naći i djeca i odrasle osobe – žrtve obiteljskog nasilja i žrtve trgovanja ljudima, ali i druge najosjetljivije društvene skupine”, pravobraniteljica je ukazala na to da bi omogućavanje obavljanja udomiteljstva osobama koje su pravomoćno osuđene za djela nasilja u obitelji, bilo kao kaznenog bilo prekršajnog djela, kod kojeg je nastupila rehabilitacija, postavilo pitanje zaštite dobrobiti korisnika.

> Marinko Jurasić: Jesu li primjedbe HNS-a sveto pismo?

“Naime, Pravobraniteljica ni u kojem slučaju ne osporava pravni institut rehabilitacije, no želi istaknuti da u nezanemarivom broju slučajeva počinitelji nasilja ponavljaju istovrsno prekršajno ili kazneno djelo, da se teži oblici nasilja u obitelji ponekad procesuiraju kroz prekršajni postupak iako bi u navedenim slučajevima bilo primjerenije pokrenuti kazneni postupak i da rehabilitacija za prekršaje nastupa već nakon isteka tri godine te u tom smislu preporuča da se razmotri uključivanje višestrukog počinjenja (recidivizma) kod prekršajnog i kaznenog djela nasilja u obitelji, ali i drugih kaznenih djela koja pogađaju tjelesni i duševni integritet žrtve u zapreke za obavljanje udomiteljstva, neovisno o nastupjeloj rehabilitaciji”, navodi Ljubičić u priopćenju.

Pirnat Dragičević: Najvažnije je da udomiteljska obitelj djetetu pruži zamjensku skrb na najkvalitetniji način

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je da je kada se govori o udomiteljstvu, iz perspektive zaštite najboljeg interesa djeteta, najvažnije osigurati da udomiteljska obitelj djetetu pruži zamjensku skrb na najkvalitetniji mogući način.

> Predrag Štromar sudjeluje u Zagreb Prideu: Vrijednosti HNS-a nisu se izgubile!

“Stoga je u svakom konkretnom slučaju presudna kvalitetna stručna procjena kompetencija osoba koje će pružati udomiteljsku skrb, njihove posvećenosti i spremnosti da se dobro i predano skrbe o djetetu. Ne sumnjamo u to da istospolni parovi mogu djetetu pružiti kvalitetnu skrb, odnosno da kvaliteta skrbi nije uvjetovana njihovom spolnom orijentacijom”, ustvrdila je Pirnat Dragičević za Hinu.

Tvrdi dalje “da se istospolni parovi danas još uvijek susreću s jako izraženim predrasudama u okolini, ponekad i izrazito neprijateljskim stavovima zbog svoje seksualne orijentacije stoga smatra da svakako u društvu moramo raditi na suzbijanju i sprečavanju predrasuda prema istospolnim parovima”.

> Profesor Regnerus u Zagrebu: Što znanstvena istraživanja otkrivaju o djeci koju podižu homoseksualni parovi?

Iz Ureda pučke pravobraniteljice Lore Vidović rekli su za Hinu da podržavaju da se udomiteljstvo omogući i istospolnim životnim partnerima.

> Nastupa li pučka pravobraniteljica kao glasnogovornica Sandre Benčić i CMS-a?

Ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, supruga Furia Radina, kazala je da “u Uredu u potpunosti podržavaju sva prava istospolnih zajednica. S obzirom da imamo Zakon o registriranom partnerstvu, mi u uredu smo stajališta da treba poštivati ta prava iako taj zakon nije u našoj nadležnosti”, ustvrdila je.

Nova ucjena Plenkovićevog koalicijskog partnera

Novi Zakon o udomiteljstvu skinut je nedavno s dnevnog reda saborskog odbora za Obitelj, mlade i sport na zahtjev HNS-a, stranke koju podupire jedva 1 posto hrvatskih birača.

“HNS kao liberalna stranka čvrsto se zalaže za prava istospolnih zajednica, ravnopravnost spolova, jednakost svih građana u društvu i slobode pojedinca i protivi se svakom obliku diskriminacije”, naveli su u odgovoru Hini.

> Otmica znanosti: Kako funkcionira konsenzus da „nema razlika” između istospolnih i heteroseksualnih kućanstava s djecom

Tvrde da je “zajednica životnih partnera zakonski priznata u Hrvatskoj, a kako predloženim zakonom oni nisu obuhvaćeni, otvara se pitanje kolizije s Ustavom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije”.

“Također, moramo imati u vidu i europsku praksu, budući da je Europski sud za ljudska prava istospolnim obiteljima priznao pojam obiteljskog života, što znači da i životni partneri mogu činiti udomiteljsku obitelj. O tome ćemo, kao i o mogućnostima unaprjeđenja Zakona o udomiteljstvu, idućih dana intenzivno razgovarati s koalicijskim partnerima”, kažu u HNS-u.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u petak da skidanje Zakona s dnevnog reda sjednice Odbora za obitelj, mlade i sport,ne znači da je taj zakon povučen, ustvrdivši da zastupnici očito imaju potrebu još se konzultirati i imaju na to pravo, tako da u tome ne vidi problem.

> Tko sve čini Plenkovićevu “Trgovačku koaliciju”?

> HNS-ov bivši ministar Ivan Vrdoljak ne vidi korupciju u aferi s razdjelnicima

Podsjetila je kako je HNS u prvom čitanju podržao taj zakon, na kraju je izglasan i dobio je većinu, a zaključak koji je predložio SDP-ov zastupnik Arsen Bauk da se među moguće potencijalne udomitelje navedu i istospolni životni partneri u glasovanju nije prošao.

Na upit je li joj prihvatljivo da istospolni životni partneri imaju pravo na udomljenje, kazala je da “cijeni procedure koje zakoni prolaze te da ona nikada nije nametala svoja stajališta”.

Relevantna istraživanja: Nije isto podižu li djecu istospolni parovi ili muškarac i žena

Suprotno od onoga što tvrde gore navedeni zagovornici “prava istospolnih zajednica”, relevantna istraživanja pokazuju da nije istinita tvrdnja da nema razlike za djecu koju podižu istospolni parovi ili muškarac i žena.

Upozorenje U ime obitelji

Podsjetimo, udruga U ime obitelji putem odvjetnika podnijela je zahtjev za uvid u spis tužbe jednog istospolnog para u Zagrebu uz obrazloženje da “ima pravni interes za uvid u predmet, a sve u cilju zaštite naravnog braka i obitelji kod državnih tijela i ustanova”, ali zahtjev je odbijen.

Hrvatska javnost i građani imaju pravo biti cjelovito informirani o pokušajima da se homoseksualnim parovima omogući udomljavanje ili posvajanje djece, što je protivno najboljem interesu djeteta te Ustavu i volji hrvatskih građana jasno izraženoj na građanskom referendumu o braku. U najboljem je interesu svakog djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, a onda, ako to nije moguće, u zajednici koja je najsličnija onoj u kojoj dijete i dolazi na svijet.

Porazni rezultati

Kanadski ekonomist Douglas W. Allen objavio je 2013. godine rezultate istraživanja o razlikama u stopama završetka srednjoškolskog obrazovanja između djece koja su odrasla uz istospolne partnere i djece su odrasla uz roditelje različitog spola koje se temelji na podacima iz kanadskog popisa stanovništva iz 2006. godine. Rezultati toga istraživanja pokazuju da djeca koja žive uz istospolne partnere imaju oko 65 postotnu vjerojatnost završiti srednju školu u usporedbi s djecom iz kućanstava koje čine osobe različitog spola.

Rezultati istraživanja američkog sociologa s Američkog katoličkog sveučilišta, Paula D. Sullinsa, iz 2015. godine pod nazivom “Emocionalni problemi među djecom s roditeljima istog spola: Razlika po definiciji (“Emotional Problems among Children with Same-Sex Parents: Difference by Definition”) pokazuju da su emocionalni problemi dvostruko rašireniji među djecom koja odrastaju u istospolnoj zajednici nego kod djece s roditeljima suprotnog spola. Djeca koja su odrasla uz biološke roditelje imaju najnižu stopu emocionalnih problema.

Slični rezultati dobiveni su i istraživanju Paula D. Sullinsa iz 2016. godine koje je objavljeno pod nazivom “Nevidljive žrtve: Odgođeni početak depresije među osobama odraslim s roditeljima istoga spola” (Invisible Victims: Delayed Onset Depression among Adults with Same-Sex Parents).

Istraživanje je pokazalo da su osobe u dobi od 28 godina, podizane od strane istospolnih partnera, imale dvostruko veći rizik od depresije nego osobe koje su podizane od roditelja različitog spola. Sullins zaključuje da s interpretacijom dobivenih podataka treba biti oprezan te ističe kako su potrebna daljnja istraživanja na tom području.

> Privatizirali Hrvatsku komoru socijalnih radnika: Na neutemeljenim tvrdnjama traže nezakonito posvajanje djece od homoseksualnih parova

Prema rezultatima istraživanja sociologa Marka Regnerusa pod nazivom “Istraživanje novih obiteljskih struktura” iz 2012. godine, 12% djece odgajane u istospolnoj zajednici razmišljalo je o samoubojstvu, dok taj postotak kod djece iz zajednica muškarca i žene iznosi 5%. Nadalje, osobe odrasle uz istospolne partnere sklonije su nevjeri (40%, naprema 13% kod osoba odgajanih u zajednici muškarca i žene), a češće su i među nezaposlenima (28%, naprema 8%) te je vjerojatnije da će posjećivati psihoterapeuta (19%, naprema 8%). Također, prema ovom istraživanju, djeca iz istospolnih zajednica češće su pod nadzorom socijalne službe, za razliku od djece iz zajednica muškarca i žene.

Djeca odgajana u istospolnoj zajednici vjerojatnije će se zaraziti nekom spolnom bolešću, a prema podacima ovog istraživanja radi se o 40% slučajeva, dok taj postotak kod djece koju su odgojili muškarac i žena iznosi 8%. Djeca odgajana u istospolnoj zajednici općenito su manje zdrava, siromašnija te sklonija pušenju i kaznenim djelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.