Američki sociolog Regnerus: ‘Postoji umjetan konsenzus da nema razlike između odrastanja u heteroseksulanoj i homoseksualnoj zajednici’

Foto: narod.hr

Američki sociolog Mark Regnerus jedan je od mnogih američkih znanstvenika koji su provodili istraživanja o djeci odgojenoj u istospolnim zajednicama, a koja su pokazala da takva djeca imaju značajno lošije rezultate na području uspjeha u školovanju, psihološkog zdavlja i mogućnosti uspostavljanja stabilne veze od djece koju su odgojili heteroseksualni roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova tema iznimno je aktualna i s obzirom na trenutna događanja u Hrvatskoj. Podsjetimo samo na nedavni slučaj žalbe jednog istospolnog para nakon što je Centar za socijalnu skrb odbio njihov zahtjev za udomljavanje dvoje ili troje djece.

(FOTO) Istospolni par tuži Ministarstvo jer mu ne da udomiti djecu: Što o podizanju djece od strane istospolnih parova kažu znanstvena istraživanja?

Prema rezultatima istraživanja sociologa Marka Regnerusa pod nazivom “Istraživanje novih obiteljskih struktura” iz 2012. godine, 12% djece odgajane u istospolnoj zajednici razmišljalo je o samoubojstvu, dok taj postotak kod djece iz zajednica muškarca i žene iznosi 5%. Nadalje, osobe odrasle uz istospolne partnere sklonije su nevjeri (40%, naprema 13% kod osoba odgajanih u zajednici muškarca i žene), a češće su i među nezaposlenima (28%, naprema 8%) te je vjerojatnije da će posjećivati psihoterapeuta (19%, naprema 8%). Također, prema ovom istraživanju, djeca iz istospolnih zajednica češće su pod nadzorom socijalne službe, za razliku od djece iz zajednica muškarca i žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na snažne medijske napade i pokušaje osporavanja njegovog istraživanja, prof. Regnerus spremno je odgovarao objašnjavajući metodologiju svog istraživanja. U svibnju ove godine posjetio je i Hrvatsku gdje je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu održao predavanje, kroz koje su se zainteresirani mogli detaljno informirati o istraživanjima koja je proveo.

Profesor Regnerus u Zagrebu: Što znanstvena istraživanja otkrivaju o djeci koju podižu homoseksualni parovi?

Tim povodom, Mark Regnerus da je intervju za Bitno.net. U intervjuu, kojeg je vodio Tino Krvavica, je istanuo kako danas postoji “‘umjetan konsenzus’ koji tvrdi da nema razlike među djecom odgojenom u istospolnim i heteroseksualnim zajednicama.
“No, problem s istraživanjima koja su dovela do konsenzusa je u nedostatnim podacima kao i metodološkim pogreškama na koje smo se trudili ukazati” – rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zakonsko izjednačavanje istospolne veze i braka neće dokinuti nestabilnost i kratkotrajnost koje u pravilu obilježavaju takve zajednice”

Na pitanje bi li zakonsko izjednačavanje istospolne veze s brakom, kako neki tvrde, bila pravi odgovor na nestabilnost i kratkotrajnost koja u prosjeku obilježava takve zajednice, prof. Regnerus je kazao:

„Mnogi misle da bi. Međutim, postavimo pitanje što je brak. Njegova obilježja su seksualna vjernost, sveobuhvatnost, trajnost i očekivanje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otmica znanosti: Kako funkcionira konsenzus da „nema razlika” između istospolnih i heteroseksualnih kućanstava s djecom

Možemo li razumjeti istospolne brakove u skladu s ovim obilježjima? Npr. istospolni parovi mogu imati djecu samo ako ju „steknu“, tj. ona ne mogu biološki pripadati jednom i drugom roditelju. S druge strane, istospolna zajednica može biti sveobuhvatna, može biti i seksualno vjerna, iako obično nije, osobito među muškarcima. Dokumentirano je da među njima postoji tendencija imanja više partnera „sa strane“, kao i da mnogi od njih ne izjednačavaju seksualne izlete s preljubom i prekidom bračnih zavjeta. Vidimo da tu također postoji razlika. Razlika postoji i u trajnosti. Veze između dva muškarca obično su trajnije nego između dvije žene, dijelom i stoga što je pojam veze kod homoseksualnih muškaraca, kao i kod heteroseksualnih, puno fleksibilniji. S druge strane u 70 % slučajeva žena, koja ima veća očekivanja emocionalne ispunjenosti, je ta koja želi izaći iz veze ili braka. Stoga je kod istospolnih brakova između dvije žene veća stopa prekida. Rezultati u europskim zemljama to potvrđuju kao i rana istraživanja u SAD-u. Vi možete oponašati brak, tj. njegove dijelova, ali možemo li tu uvijek govoriti o sveobuhvatnoj, vjernoj, ekskluzivnoj zajednici u kojoj se očekuju djeca? To je puno manje vjerojatno.

Legalizacija takvih „brakova“ neće dovesti do toga.

U pripremi daljnje analize ove teme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Bitno.net Mark Regnerus govorio je i o svojim budućim pojektima, posebno o svojim istraživanjima vezanim probleme današnjeg braka.

Privatizirali Hrvatsku komoru socijalnih radnika: Na neutemeljenim tvrdnjama traže nezakonito posvajanje djece od homoseksualnih parova

„Paralelno s knjigom zbog koje trenutačno putujem po različitim kontinentima, skupljajući podatke, mislim se vratiti studiji o istospolnim kućanstvima i to s kolegom Sullinsom koji je također napravio veliko istraživanje na tu temu i to na uzorku od 200 tisuća djee. Plan je napraviti novu analizu podataka do kojih je on došao.“ – poručio je Regnerus za Bitno.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.