Pupovac, pravobraniteljica i SDP lobiraju za Istanbulsku konvenciju

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

U Hrvatskoj treba pojačati svijest o postojanju ‘transrodnih osoba’, ojačati pravne procedure putem kojih takve osobe ostvaruju svoja prava, ali i poraditi na prihvaćanju različitosti u društvu, upozoreno je u utorak u Hrvatskom saboru na tematskoj sjednici o statusu i pravima ‘transrodnih osoba’.

Rodna ideologija: Danska i Velika Britanija predlažu da se ne upotrebljava termin “trudna žena”

“Homoseksualne, biseksualne ili ‘transeksualne osobe’ izložene su homofobiji i drugim oblicima diskriminacije”, upozorio je predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je i organizator skupa, SDSS-ov Milorad Pupovac.

Imamo pravni i medicinski okvir koji regulira to područje, ističe Pupovac, dodajući međutim kako nam nedostaje “uslužna i susretljiva” administracija koja bi ‘transrodnim osobama’ pomagala u rješavanju onoga što je prepoznato pravnim i medicinskim okvirom.

> Rodna ideologija: Sveučilište u Londonu odbilo znanstveno istraživanje zbog straha od ‘transrodnog’ lobija

Govoreći o potrebama ‘transrodnih osoba’, Luna Sardelić iz udruge TransParent, rekla je kako je to u prvom redu psihološko savjetovanje, društvena tranzicija u smislu promjene radne uloge i izričaja kao i promjene dokumenata te medicinska tranzicija koja se sastoji od hormonalne terapije, operacije i slično.

I dok je procedura kod promjene imena u dokumentima relativno jednostavna i jeftina, procedura promjena spola, ističe, ima dugu i kompliciranu proceduru.

> Rodna ideologija: U Kaliforniji omogućeno u dokumentima izabrati “treći rod”

U kontekstu medicinskih tretmana, upozorila je na nedostatak stručnjaka i neupućeno osoblje. Jedan od problema je, ističe, i činjenica da država ne pokriva ni jedan trošak koji se odnosi na medicinsku tranziciju.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić naglasila je uspješan rad Nacionalnog zdravstvenog vijeća. “U zadnje dvije godine zaprimljeno je 65 zahtjeva za promjenu spola odnosno odabira života u ‘drugom rodnom identitetu’. Za 59 izdano je pozitivno mišljenje, a kao rezultat toga, već više od 50 osoba ostvarilo je upis promjene spola u državne matice i izdane su im nove iskaznice”, rekla je Ljubičić.

> Plenković obrazlaže ratifikaciju Istanbulske konvencije priručnikom Rade Borić

Institucija pravobraniteljice, ističe, posljednjih godina puno radi na stvaranju normativnog okvira za život u ‘drugom rodnom identitetu’. To je uključivalo međuresornu suradnju s Ministarstvom zdravlja, HZZO-om, organizacijama civilnog društva koje svakodnevno “žive priču sa svojom djecom, bliskim osobama, vezano za probleme s kojima se susreću”.

> Gordana Zelenika: Kojeg je roda Tarzan i uvod u anatomiju civilizacijske destruktivnosti

Obzirom da se mahom radi o mladim osobama, Ljubičić ističe kako takve osobe na prve probleme nailaze već u školskom okruženju, susjedstvu, ali i u samim obiteljima.

> Dr. sc. Ljubić: Stručna analiza Istanbulske konvencije – Konvencijom se nameće dogmatska rodna ideologija

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović ističe kako Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir kroz koji se mogu štititi prava takvih skupina. “Neupitno je njihovo pravo da se legitimiraju kao osoba drugog spola. Zakonodavni okvir je takav da oni to mogu napraviti i prije nego što fizički promijene spol”, poručio je.

> Prof. Korać-Graovac o problemu tumačenja pojma ‘rod’ u Istanbulskoj konvenciji

Kada je riječ o diskriminaciji, SDP-ov Peđa Grbin ustvrdio je kako djeca koja su prošla građanski odgoj imaju veća razinu tolerancije i razumijevanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs