Prof. Korać-Graovac o problemu tumačenja pojma ‘rod’ u Istanbulskoj konvenciji

Foto: GK/B. Čović, Prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac

“Namjera Istanbulske konvencije bez sumnje je pozitivna – sprečavanje i borba protiv nasilja nad ženama”, kaže kaže prof. obiteljskog prava Aleksandra Korać-Graovac za Večernji list od 24. listopada 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. sc. Tonči Matulić: Istanbulska konvencija vuče sa sobom problem koji je neraskidivo vezan za rodnu ideologiju

“Ipak, činjenica je da je prvi put u neku međunarodnu konvenciju unesena definicija roda, te nakon ratifikacije postaje dijelom pravnog poretka na području primjene Konvencije. Koji će biti doseg te definicije ne možemo znati.

I prije je bilo primjera da su države ratificirale neku međunarodnu konvenciju i ne znajući koje obveze preuzimaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konvenciju UN-a o pravima osoba s invalidnošću mnoge su države ratificirale i ne sluteći da su preuzele obvezu ukidanja klasičnog instituta skrbništva za osobe ograničene ili lišene poslovne sposobnosti, što je teška zadaća za većinu pravnih sustava.

Kako će Odbor ustanovljen Istanbulskom konvencijom ili Europski sud za ljudska prava, tumačiti pojam „nestereotipne rodne uloge“ i obvezu države da podučava o njima u redovitim obrazovnim programima, možemo nagađati.

Postoji shvaćanje o potrebi „evolutivnog tumačenja “međunarodnih ugovora, a to znači u skladu s razvojem društvenih shvaćanja”, kaže prof. obiteljskog prava Aleksandra Korać-Graovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ivan Munjin: Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konvencije

Nestereotipne rodne uloge

U Konvenciji se spominju i “nestereotipne rodne uloge u sportskim okruženjima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to znači, tumači Korać-Graovac:

“Prva mi je asocijacija na nestereotipne rodne uloge u sportskim okruženjima neravnopravnost žena, jer bi u sportu uvođenje mogućnosti natjecanja između muškaraca i žena dovelo do podređenosti žena. Nejasno je kakve veze ima taj zahtjev s predmetom uređenja Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama?”, upozorava prof. Korać-Graovac.

 

> Zamke rodne ideologije (3.): Muškarac Fallon Fox zadao svojoj ženskoj protivnici potres mozga i prijelom orbite

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zamke rodne ideologije (1.): ‘Žene koje su bili muškarci’ gaze ženske sportašice

> Zamke rodne ideologije (2.): Je li pošteno ili čak sigurno da se biološki muškarci natječu protiv žena?

> Škotska uvodi “rodno neutralne” zahode u sve škole: Hoće li premijer Plenković ratifikacijom Istanbulske konvencije nametnuti isto?

> Promjena spola više nije uvjet za nastup transrodnih osoba na Olimpijskim igrama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.