Šimić u Otvorenom: Prijedlog zakona o otvaranju arhiva bit će u saborskoj proceduri za 10 dana

Foto: Snimka zaslona

Most je predložio otvaranje svih državnih arhiva nastalih do 22. prosinca 1990. godine. Hoće li to dovesti do kraja rasprave o ustašama i partizanima? Što o tome misle koalicijski partneri, a što oporba? U “Otvorenom” urednika i voditelja Domagoja Novokmeta gostovali su: Miroslav Šimić, MOST, dr.sc. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture (HDZ), Orsat Miljenić, SDP, Matija Posavec, HNS.

Ovo je korak prema dodatnoj transparentnosti i utvrđivanju istine, rekao je Miroslav Šimić. Deklasificirat će se kompletna arhiva, s tim da bi se konkretnije utvrdilo što se smatra osobnim podacima, koji su po sadašnjem zakonu dosta široko tumačeni, pojasnio je. Štitit će se podaci o rasnoj i etničkoj pripadnosti, ali do imena i prezimena će se vrlo lako moći doći.

Prijedlog Zakona o otvaranju arhiva može biti u saborskoj proceduri već za 10 dana, tvrdi. Ako se za neku osobu utvrdi da je djelovala u službi totalitarnog režima narušavajući tuđe slobode, sigurno je da ćemo imati drugačiji stav o tim ljudima, rekao je Šimić. Naglasio je da Most ne zagovara zakonska riješenja koja će nekome braniti političko djelovanje. Smatra da se temom transparentnosti i otvorenosti državnih arhiva trebalo baviti prije 15-ak godina.

Orsat Miljenić rekao je kako SDP nije protiv otvaranja državnih arhiva, ali smatra da to neće donijeti ništa dobroga. Mi s time nemamo problem. Da smo ih htjeli skrivati, oni su mogli bit davno uništeni. Rekao je da njega, kao građanina, više od toga zanima što je s privatizacijom. To je hrvatski fenomen- oni koji nisu imali ništa, u nekoliko godina imaju sve. Smatra da je to zločin koji također treba istražiti. Šimić je odgovorio kako je zanimljivo da Miljenić, koji je četiri godine bio ministar pravosuđa, poziva na otvaranje arhiva koji se tiču privatizacije. Govori kao da se jučer pojavio na hrvatskoj političkoj sceni.

Ivica Poljičak kazao je da Ministarstvo kulture već neko vrijeme radi na pripremi i izradi novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima. Istaknuo je kako Most svojim prijedlogom mijenja samo dva članka, dok oni po naputku Vlade rade na potpuno novom zakonu. Sumnja da će se u arhivu pronaći nešto što bi nekom aktualnom političaru moglo ugroziti karijeru.

Kada je riječ o arhivu represivnog aparata, SOA je deklasificirala taj materijal i on je već dostupan, tvrdi Poljičak. Pitanje je samo koliko je taj materijal cjelovit i što je u njemu točno.

Matija Posavec smatra da sada nije vrijeme za bavljenje arhivima, jer Hrvatska ima puno drugih problema kojima bi se Vlada trebala baviti. Ova tema se otvara 104 dana prije lokalnih izbora. Bilo bi vrlo opasno da bilo tko to koristi u te svrhe. Rekao je da je malo zbunjen jer je Božo Petrov prije dvije godine u Nedjeljom u 2 rekao da Hrvatskoj treba lustracija pretvorbenog kriminala, a da nije važno tko je bio partizan, a tko ustaša. Kasnije je Petrov u jednom intervjuu rekao da ne vidi kako bi lustracija pozitivno utjecala na budućnost, napomenuo je Posavec. Istaknuo je kako Hrvatski državni arhiv već dvije godine nema ravnatelja pa bi za početak bilo dobro to riješiti. Poljičak mu je odgovorio da je natječaj upravo u tijeku. Posavec je istaknuo kako je ovo još jedna situacija u kojoj partneri u Vladi imaju različita mišljenja. Neka se unutar vladajućih dogovore i izađu s nekim prijedlogom, a onda ćemo vidjeti, kazao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina