Sindikati o premijerovoj poruci ministrima: ‘Vaša je današnja izjava skandalozna’

Zagreb, 22.08.2019 - 52. sjednica Odbora za europske poslove, izvješće o kandidatu Republike Hrvatske za člana Europske komisije. Na slici Dubravka Šuica, Andrej Plenković. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja ocijenili su u četvrtak poruku premijera Andreja Plenkovića ministrima Milanu Kujundžiću i Blaženki Divjak skandaloznom te su najavili da će 5. rujna doći na Markov trg “uz potporu 1500 članova sindikata”.

Plenković je na sjednici Vlade poručio Kujundžiću i Divjak da su oni, unatoč tome što ima razumijevanje za njihovo zalaganje da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, članovi Vlade, a ne sindikata.

“Vašu današnju izjavu na sjednici Vlade kako ste vi ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata, smatramo skandaloznom. Aludirali ste očito na javnu podršku koju su ministrica Divjak i ministar Kujundžić iskazali zahtjevima sindikata”, stoji u otvorenom pismu dva obrazovna sindikata premijeru.

Sindikalci ističu da se, za razliku od Plenkovića “koji sustavno odbija sastati se s njima”, ministrica Divjak razgovarala sa sindikatima. Kažu da se Divjak, iako nije članica sindikata, nakon serija sastanaka uvjerila u opravdanost njihovih zahtjeva i nadalje ih javno komunicira.

Napominju da su u dva navrata u srpnju i kolovozu tražili sastanak s premijerom i bili spremni odazvati se u bilo kojem trenutku. Uvjereni su da bi i Plenković prihvatio njihove argumente da su imali priliku pokazati ih.

“Kao izgovor spominjete horizontalan pristup plaćama, a upravo ste Vi i Vaša Vlada 2018. postupili suprotno, kada ste značajno podigli koeficijente složenosti poslova samo zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi”, poručuju sindikati Plenkoviću.

Podržavaju povećanje koeficijenata za zaposlene u sustavu socijalne skrbi, no smatraju da složenost poslova zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja nije nimalo manja od zaposlenih u socijalnoj skrbi. “Ovo je samo jedan od primjera Vašeg vjerodostojnog stava o horizontalnom pristupu plaćama”, navode.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, koji okupljaju oko 40.000 članova, najavili su da će još jednom zatražiti sastanak s Plenkovićem, i to 5. rujna, uz potporu 1500 članova sindikata na Trgu sv. Marka.

Sindikati će u međuvremenu na zajedničkom sastanku najviših tijela 29. kolovoza donijeti odluke o terminima i oblicima štrajkaških aktivnosti do postignuća zahtjeva. Poručili su premijeru da će se odazvati na sastanak s njim ako ih pozove i prije 5. rujna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina