Sinovi protiv Todorića: Prijeti nam bankrot!

Foto: Fah

Sinovi su pregovarali sa Sberbankom u Moskvi o spasonosnom kreditu, no i oni su iznosili krive podatke o poslovanju. Ivica im je prešutio da je tvrtka u nevolji, navodi Večernji list.

> Odvjetnik Hodak: Nema načina kojim bi se dug Agrokora vratio, Hrvatska se tog novca neće domoći

Nakon što je nastupio lex Agrokor, Ivica Todorić “pustio” je svoje sinove, prvotno se pritajio, a onda počeo pisati blog obračunavajući se tako s kreatorima zakona. Iako u blogovima opovrgava da je Agrokoru prijetio bankrot, na takvo što upozorio ga je stariji sin Ante pred kraj prošle godine. Otac mu je tada rekao da ne razumije poslovanje. Ivan je uvijek imao više povjerenja u očevo poslovanje pa mu je stoga dio posla bio i kontakt s dobavljačima, no to je u jednom trenutku i njemu prisjelo, nakon što je morao objasniti da novca nema.

Sinovi znali da novca nema

Za krivo prikazivanje izvješća u poslovanju sada iskaze moraju dati sva trojica. Ante i Ivan to su učinili ovih dana, a Ivičin se dolazak čeka. U međuvremenu se i Ante, kako kažu njegovi znanci, manje ljuti na oca u odnosu na vrijeme kada se kriza u Agrokoru produbljivala, ali ne sudjeluje, kao ni Ivan, u kreiranju obrane koju priprema otac. Ante je najčešće u Londonu, a Ivan se više posvetio obiteljskom životu i često boravi u Švicarskoj. Oba sina još su u veljači i ožujku pokušali spasiti oca i Agrokor. Pregovarali su sa Sberbankom u Moskvi o spasonosnom kreditu, no i oni su tada iznosili podatke o poslovanju koje nije imalo temelja, a što je naknadno i utvrdila forenzika te banke. Navodno ni sinovi nisu znali da se krivo prikazuju podaci u bilanci. Ante je samo priznavao da postoji problem s likvidnošću. Forenzika ruske banke otkrila je rupe puno prije nego što je revizija PwC-a prije neki dan to potvrdila. Ali isto tako pokazala je i puno više lažiranja nego što je Sberbank sumnjao.

I dok I. Todorić sprema obranu, čiji će dio navodno upravo biti i obavljena revizija PwC-a, čeka se i njegov dolazak u zemlju s kojim za sada odugovlači, ali i koji isto tako ne odgovara mnogim dionicima cijele krize. Jer Todorić, koji je meta našeg pravosuđa, može se čuti, neće prešutjeti imena osoba koje su mu pomogle u ovih 25 godina – od politike do gospodarstva. A onda ni proces koji je počeo s lex Agrokor, pri čemu često spominje američke fondove koji su se, prema riječima Todorića, i prije dogovorili s našom Vladom o financiranju Agrokora.

Upravo je prijedlog fondova okupljenih oko Knightheada bilo kreditiranje uz roll-up model, koji je prvotno odbila izvanredna uprava, a onda je, zbog loše situacije s likvidnošću, prihvaćen i naknadno su se aranžmanu priključile i neke banke. Točan popis kreditora nije objavljen, ali pri predstavljanju roll up modela rečeno je da će, ne bude li interesa, cijeli iznos od 480 milijuna eura upisati Knighthead u ime fondova i Zagrebačka banka u ime banaka. Popis kreditora nije objavljen zato što to kreditori za sada ne odobravaju, objašnjavaju u Agrokoru. Ali poznato je da su u financiranju s 21 posto sudjelovale strane banke, s 23 posto domaće banke i s 56 posto vlasnici obveznica. Među stranim bankama predvodi ruska VTB banka, a od odobrenih 538 milijuna eura koje su dali fondovi, 200 milijuna odnosi se na Knighthead. Sberbank je bio protiv tog modela, čak je zatražio i njegovu zabranu na sudu, no nije prihvaćena.

Madison Pacific se upisao

Uz roll-up model unesen je u Agrokor svjež novac bez kojeg njegove tvrtke ne bi preživjele sezonu niti bi se mogla nastaviti proizvodnja. – S 480 milijuna eura plaćena su stara potraživanja dobavljača, pripremljena je sezona i osigurana stabilnost i urednost poslovanja Agrokora koja bez novog zaduženja ne bi bila moguća – ponavljaju u Agrokoru.

U istom iznosu kreditori će imati pravo na povrat starih potraživanja, onih nastalih prije aktiviranja zakona, ali tek nakon nagodbe. To su izričito u ponedjeljak rekli iz Agrokora, a nakon što je u nekim medijima objavljeno da su kreditori po roll upu već namireni. Sve kreditore zajedno zastupa Madison Pacific Trust Limited koji se upisao na nekretnine nekoliko tvrtki koncerna Agrokor, a potražuje ukupno milijardu i šezdeset milijuna eura. Roll-up su prihvatili i dobavljači u iznosu od 50 milijuna eura.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list