Sjednica Vlade: Najava povećanja neto minimalne plaće, mjera demografskog karaktera i rast gospodarstva

Zagreb, 16.11.2018. - Sjednica Vlade RH. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Danas su se na sjednici Vlade na dnevnom redu našli prijedlozi amandmana o državnom proračunu, nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, o dodatku na mirovine i mjerama demografske politike.

Premijer Andrej Plenković najavio je na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Premijer Andrej Plenković je također izjavio da se rast gospodarstva u trećem tromjesečju, već 17. kvartal zaredom, temelji na zdravim temeljima, na rastu izvoza i investicija, i to uz usporedno smanjivanje javnog duga, a ne na neracionalnim zaduženjima.

Vlada je sa sjednice u Hrvatski sabor poslala paket konačnog prijedloga zakona mirovinske reforme, kao i više prijedloga izmjena zakona kojima se uređuje reformska mjera spajanja više državnih agencija radi postizanja ušteda, te ponovno uspostavljanje prije pet godina ukinutog Državnog inspektorata.

Vlada je prihvatila tri amandmana na prijedlog proračuna za 2019. godinu od ukupno 217 podnesenih u Saboru, kao i četiri koja se odnose na izvanproračunske korisnike, a dala je i dva svoja amandmana.

Hrvatski Sabor: Počela rasprava o amandmanima na proračun 2019.

Predstavivši najvažnije točke mirovinske reforme, premijer je posebno apostrofirao “mjeru demografskog karaktera” kojom se svim majkama, kada ispune uvjete za mirovinu, za svako rođeno i posvojeno dijete dodaje šest mjeseci stvarno ostvarenom stažu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina