Sladoljev za Narod.hr: ‘Da je proglašen IGP talijanski ribari dobili bi kaznu zbog koje im više ne bi palo na pamet loviti u našem moru’

Foto: fah

„Talijanski ribar koji je nelegalno lovio ribu u hrvatskom Jadranu pokazao je srednji prst hrvatskim novinarima. Dobio je smiješno malu kaznu koju će uskoro vratiti loveći u našem moru. Njegov bahati čin nije ništa u usporedbi s činom vladajućih koji su odbili Mostov prijedlog zakona o isključivom gospodarskom pojasu na moru. Pokazali su oni srednji prst svome narodu.” – komentirao je jučerašnji slučaj uhićenja talijanskih ribara te nedavno saborsko odbijanje proglašenja isključivog gospodarskog pojasa Mostov saborski zastupnik Marko Sladoljev.

Tim povodom za Narod.hr razgovarali smo s Markom Sladoljevom.

Narod.hr: Jučerašnji slučaj s talijanskim ribarom podsjetio nas je da Hrvatska, iako na to ima pravo, još uvijek nije proglasila isključivi gospodarski pojas na Jadranu. Što je zapravo isključivi gospodarski pojas i koje bi pogodnosti on donio Hrvatskoj?

Marko Sladoljev: Mi smatramo da imamo pravo proglasiti isključivi gospodarski pojas, kao i sve zemlje koje su ga proglasile. Time bi se dodatno zaštitio hrvatski Jadran. IGP štiti i hrvatsko podmorje, a isto tako povećale bi se i kazne upravo što se tiče talijanskih ribarica koje nezakonito love u našem moru, mislim da im nakon tih kazni više ne bi palo na pamet loviti u našem moru. Dakle, dodatno se zaštićuje hrvatsko more kao nacionalno bogatstvo. Nije mi jasno zašto su vladajući odbili proglasiti IGP. Oni tvrde da je hrvatski Jadran dodatno zaštićen, međutim, upravo ovaj slučaj talijanskih ribarica, gdje su izrečene smiješno male kazne, pokazuje da to nije tako. Oni te kazne mogu vratiti ponovno za dva ulova u Jadranskom moru i to će i napraviti.

Narod.hr: Koji je bio argument vladajućih zbog kojega su odbili Mostov prijedlog proglašenja IGP-a?

Marko Sladoljev: Pa zapravo oni nisu imali neki argument, nego su ponavljali činjenicu da je hrvatski Jadran zaštićen drugim zakonima. Dakle, nisu imali neki smisleni argument. Mi smo taj zakon pomno pripremali s pravnim stručnjacima za pomorsko dobro i cijelo vrijeme smo u raspravi objašnjavali da ovaj zakon, kojeg sada imamo, dakle, Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, ne štiti dovoljno hrvatsko more. Ovdje se radi o zaštiti hrvatskog mora i podmorja, među njima i kulturnih dobara, svih onih amfora koje se nalaze u našem podmorju. Mi od njih nismo čuli smisleni prijedlog zašto taj zakon ne bismo donijeli, osim možda nekih pozicija u Europi, dakle, oni se ne žele zamjeriti niti Europskoj uniji niti susjedima, a mislim da to nije suverenistička politika kakvu Hrvatska treba zagovarati.

“Tko god diže svijest o isključivom gospodarskom pojasu, mi smo uz njega”

Narod.hr: Hrvatsko nacionalno etičko sudište uskoro pokreće „narodnu akciju“ proglašenja isključivog gospodarskog pojasa u kojoj će se organizirano, 21. rujna, brodovima iz Zadra, krenuti na crtu IGP-a. Podržavate li ovu akciju?

Marko Sladoljev: Naravno, podržavamo. Mi smo ponosni što je upravo Most kao politička opcija pokrenuo tu temu i, na neki način je aktualizirao u hrvatskom javnom i političkom prostoru. Mislimo da je ova akcija koja se sad događa upravo posljedica tog našeg djelovanja. Dakle, tko god diže svijest o isključivom gospodarskom pojasu, mi smo uz njega.

> Akcija za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa – evo kako se možete uključiti!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr