Akcija za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa – evo kako se možete uključiti!

Opatija, 11.01.2003 - Novi patrolni gliseri Ministarstva unutarnjih poslova. foto FaH

Hrvatsko nacionalno etičko sudište najavilo je narodnu akciju “proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa hrvatske države (IGP), prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., čime ostvarujemo državni suverenitet na još toliko Jadranskog mora koliko ga sada imamo”, ističu, te pozivaju: “U subotu, 21. rujna 2019. krećemo brodovima iz Zadra na našu crtu IGP.”

U nastavku slijede obavijesti kako se možete uključiti u akciju:

Naše Jadransko more, naša sudbina – pola meda, pola žuči, ali nekako se uvijek žuč razlila i tamo gdje joj nije bilo mjesto. Hrvatski narod pokušat ćemo uskoro uliti prvu kap meda usred jezgre podle žuči.

Krećemo 21. rujna u 9 sati iz Zadra, sa rive gdje geni umjetnika POZDRAVLJA SUNCE a moru poklanja prigodu da svira MORSKE ORGULJE. Arhitekt Nikola Bašić mu je ime, a mnogi mu dodaju: novi Juraj Dalmatinac.

Ruta našeg putovanja:
1. Zadar
2. Kanal Mali Ždrelac
3. Kanal Mala Proversa
4. Svetionik Tajer – Otok Sestrica Vela
5. Središnja točka Jadranskog mora
Zemljopisna širina 43˚ 35ɵN
Zemljopisna dužina ˄= 014˚ 28,1˚E
Udaljenost od Zadra do te točke iznosi 54.1NM

Na jednom skupu književnika Mediterana, izgovorilo se, čulo i zapisalo mnogo pametnog… Jules Michelet: „Moja kap vode, ne sumnjam u to, ispričat će nam svojim preobrazbama sav Svemir“. Valja mu vjerovati, posebno kada kap vode, u stalnom kruženju, postane plava i slana kap mora. A mi, od svih tih kapi koje nam pripadaju, ne znamo ne samo o Svemiru, nego ni o nama samima. Krajnji je trenutak uputiti se brodom. Moramo morem po dio našega mora, koji nam je poklonjen, a još ga nismo primili i zahvalili. Idemo u potragu za našim zanemarenim pravima, putem izgubljenom pameću i ponosu. A vjerujemo da ćemo među valovima sresti mudrosti veličanstvene pomorske tradicije našeg naroda, kojem su zločinci tihih boja i kombinacija pokušali potpuno uništiti, a srce sakriva: u moru.

Prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, 22. prosinca 1990. prigodom proglašenja prvog demokratskog Ustava u Hrvatskoj povijesti – rekao je da su svi pisci Ustava RH, nabrajajući prirodna bogatstva, smetnuli sa uma more, a ribar Ivan Vela iz Podgore je ispravio njihovu grešku nadahnutim pismom koje je poslao Predsjedniku.

Do danas ništa se nije promijenilo – more je i dalje za hrvatske odgovorne političare i stručnjake tema smetnuta sa uma.

Koncem rujna 2015. godine u New Yorku na UN konferenciji, donesena je UN Agenda 2030., kao novi program globalnog razvoja. Između 17 istaknutih ciljeva Agende o održivom razvoju. Sudionici pojedinih država birali su ciljeve prema interesu njihovih zemalja. Predstavnici iz RH na toj su Konferenciji od spomenutih 17 ciljeva, prijavili 10 koji se tiču Hrvatske, dakle 7 su izostavili. Nisu prijavili cilj br. 14. a taj je jedini važan za obalnu i pomorsku državu. Naime, cilj 14. UN Agende 2030. vezan je za pažljivo upravljanje morem, predviđa spriječiti i značajno smanjiti sve vrste zagađivanja morskih resursa, osobito one koje dolaze s kopna. Do 2020. planira se sukladno tome cilju, osigurati održivo upravljanje morskim i obalnim eko sustavima. Ribar Vela u međuvremenu je umro, u Hrvatskoj je u tijeku izrada Nacionalne razvojne strategije.

Pitanje je kome uputiti prijedlog za dopunu ili ispravku greške nastale (slučajnim, glupim, namjernim) ispuštanjem cilja br. 14. Upravo 2020., godina u kojoj smo već trebali donijeti, ono što druge zemlje jesu, i odlučiti ono što je trebalo odlučiti za spas mora, je za nekoliko mjeseci. Europskom Unijom predsjedava Hrvatska…Narodna akcija, koja će proglasiti Isključivi Gospodarski Pojas, osim ispunjenja pravde i ostvarivanja prava, pomaže tako što će taj Institut Međunarodnog prava mora, i Hrvatskoj kao i svakoj drugoj državi koja ga je proglasila, dati izravnu mogućnost čuvanja mora.

Predviđeno je suvereno pravo istraživanja i iskorištavanja mora. Svijet može birati da li će nastaviti jureći za novcem – srljati u propast mora, a time i života na planetu, ili će razvoj i upotrebu mora svesti na mjeru koja se zove održivi razvoj, ali za sada samo kao formalna, birokratska fraza. Odnos Hrvata prema moru u svakom pogledu, mogao bi biti uzor ne samo našoj generaciji, nego i svim državama okupljenim oko UN Agende 2030., kao što su sve zemlje, koje su proglasile IGP povezane u, do sada, najbolju, najkvalitetniju normu Međunarodnog prava mora.

Pridružite nam se, ili nam barem od srca poželite dobro more.

1.OSOBNI PODACI

Budući da prelazimo državnu granicu Republike Hrvatske na moru ponesite sa sobom osobnu kartu ili putovnicu. Kapetanu i vlasniku broda Ivici Zoriću moramo dostaviti osobne podatke:
-IME I PREZIME
-DATUM RODJENJA
-ADRESA STANOVANJA
-BROJ OSOBNE ISKAZNICE,OIB

2.BROD kreće iz luke Zadra 21.09.2019 god u 9 sati. Mjesto ukrcaja kod umjetničkih instalacija Pozdrav suncu i Vodenih orgulja.
Planirano vrijeme putovanja 12 sati.
Na brodu su dvije kabine sa 4 ležaja.
Zahvaljujuci vlasniku broda Ivici Zoriću prijevoz brodom je besplatan.

3.HRANU I PIĆE osiguravamo sami. Postoji prijedlog da nabavimo po povoljnoj cijeni pršut, sir, vino, vodu i da troškove dijelimo. Kapetan broda može povoljno nabaviti ribu i pripremiti je na žaru. Molimo javite što želite da možemo izvršiti pripremu.

4.AUTOBUS kreće iz Zagreba 21.09.2019. u 5 sati ispred pošte na Glavnom željezničkom kolodvoru. Povratak iz Zadra je navečer u 22.sata.
Cijena povratne karte 130 kuna. Karte moramo kupiti do 12.09.2019.
Novac za kartu uplatiti na:
CRYSTALWATERS j.d.o.o
Djurkov put 32
10000 Zagreb
IBAN HR1224840081135068040

5.OBAVIJESTI: Ukoliko niste dobili neku od obavjesti poslat ćemo Vam naknadno uz PRIJEDLOG DEKLARACIJE

Podatke i novac za autobusnu kartu pošaljite do 12.09.2019.
Osobne podatke šaljite na mail koorinacije: valek.ivan@gmail.com mob: 091 564 4403

Pošaljite nam i sve svoje prijedloge.
Šaljite OBAVIJESTI prijateljima.

I što je najvažnije molimo za mirno more. U slučaju nevremena put se odgađa. Gospodin Ante Mrvica i kapetan broda na vrijeme će nam javiti o polasku.

Svima hvala!

Branka Šeparović

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr