Slovenija očekuje da će Hrvatska promijeniti stajalište oko arbitraže

Foto: Fah

Slovenija ostaje kod stajališta da odluku arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici treba provesti, a očekuje da će Hrvatska, koja na to i ne pomišlja, promijeniti mišljenje te će na to pokušati nagovoriti premijera Andreja Plenkovića na predstojećem sastanku, rekao je u četvrtak slovenski premijer Miro Cerar u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Glede planiranog susreta s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu idući mjesec, Cerar je kazao da je zajedno sa svojim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem ocijenio da je vrijedno “još jednom pokušati” da se spor oko arbitraže riješi i da očekuje “pomak” u dosadašnjem stajalištu Hrvatske da ju arbitražna odluka ne obvezuje.
“Ocjenjujemo da je dobro da sudjelujemo i na tim razgovorima koji će biti najvjerojatnije u Zagrebu, naravno ako hrvatska strana bude spremna na razgovore o provedbi arbitražne presude”, kazao je Cerar, te dodao da vjeruje kako bi ti razgovori mogli dovesti do “pomaka” u dosadašnjim stajalištima Hrvatske o arbitraži.

“U suprotnom slučaju bi se pokazalo da Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo. Ako bi hrvatska strana ponovo počela tražiti izgovore ili htjela odugovlačiti s tim procesom, na to neću moći pristati”, kazao je slovenski premijer.

U tom bi slučaju Slovenija radi provedbe odluke arbitara ojačala suradnju s Europskom unijom, uz očekivanje da će se na suradnju u provedbi obvezati i Hrvatska.
Slovenija bi tako pojačala pritisak, ali bi po Cerarovim riječima i dalje djelovala “promišljeno i usklađeno”.

Cerar je ustvrdio da Slovenija već sada kontrolira teritorij koji joj pripada prema arbitražnoj presudi, a važno je da bilježi “sve što se događa” u tom prostoru.

“O svemu obavještavamo i Europsku komisiju jer je riječ o europskom pitanju, a ne samo o bilateralnoj stvari, kako neki žele prikazati”, kazao je Cerar.

I Hrvatska se prilikom ulaska u EU obvezala da će poštovati međunarodno pravo, dio kojega je sada i arbitražna presuda, smatra slovenski premijer.

Glede najave nekadašnjeg slovenskog diplomata Milana Balažica da će početka idućeg mjeseca organizirati “ekskurziju Piranskim zaljevom”, na koju poziva zainteresirane građane, političare i stranačke prvake, pa i predsjednika države i premijera, kako bi se ustanovilo gdje je slovenska granica na moru i izlaz na otvoreno more, Cerar je kazao da je riječ o nepotrebnoj provokaciji u sadašnjoj situaciji kad postoji dijalog dviju država o arbitraži.
“Sve to bi moglo uzrokovati nepotrebne strasti, pa čak i neki incident”, upozorio je Cerar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž