Slovenski pisac dao upute sunarodnjacima kako da zamrze Hrvate

Foto: snimka zaslona

U Nedjeljom u dva na HRT-u gostovao je jedan od najpoznatijih slovenskih pisaca Goran Vojnović. Komentirao je hrvatsko-slovenske odnose u svjetlu spora oko Piranskog zaljeva. Osvrnuo se i na svoju nagradama obilježenu književnu karijeru.

Prije povijesne odluke Arbitražnog suda o Piranskom zaljevu Vojnović je dao upute sunarodnjacima kako zamrziti Hrvate ako odluka suda bude negativna za Slovence. Dakle, KAKO ZAMRZITI HRVATE?

1. ako već mrzite Rome, homoseksualce i izbjeglice, neće vam teško pasti ni da zamrzite Hrvate
2. zaboravite samo na Rozgu, Jasmina Stavrosa i Gavrilovićev mesni narezak i lako ćete zamrziti Hrvate
3. sjetite se samo Janice i Ivice Kostelića
4. sjetite se koliko oni imaju mora, a koliko mi

Goran Vojnović rođen je u Ljubljani prije 37 godina. Otac iz Visokog i majka iz Pule skrasili su se u Fužinama, najvećem naselju u Ljubljani, sa stanovnicima uglavnom pristiglima iz drugih republika bivše Jugoslavije. Vojnović kaže kako je to bilo jedno jako zanimljivo odrastanje, osobito u 90-ima. Bilo je napetosti, puno izbjeglica, a svi smo živjeli zajedno. Svatko je imao svoju priču, tako da je neka ljepota bila u tom, kaže Vojnović.

Svoju prvu zbirku poezije, “Lep je taj svet”, sam je izdao, kao 18-godišnjak. Diplomirao je režiju na Akademiji u Ljubljani, i tada zapravo počinje njegov umjetnički rad. Pisao je filmske kritike za različite časopise, ali i scenarije za cjelovečernje filmove. Tako je napisao prvu verziju scenarija “Čefuri raus”. No prije nego što je 2013. snimljen film, “Čefuri raus” objavljen je kao roman, koji je postao veliki hit u Sloveniji.

Prema riječima Ženje Leiler, novinarke i urednice kulture u Delu, Vojnović je 2008. godine sletio kao komet na slovensku književnu scenu. Bio je potpuno drugačiji od slovenskih pisaca, vrlo otvoren i vrlo ugodan. I već je u svojem prvijencu “Čefuri raus” bio veoma zreo.

Četiri godine poslije izdao je drugi roman, “Jugoslavija, moja dežela”, koji je postavljen na kazališne daske u režiji Ivice Buljana. To je bilo prvi put u povijesti Slovenskog narodnog gledališča da se govorio slovenski i svi jezici bivše Jugoslavije. Roman je jedno raskošno bogatstvo u svim narativnim tokovima. Goran Vojnović je pisac koji je u slovensku literaturu onu ljepotu pripovijedanja kakvu recimo znamo kod Ive Andrića ili recimo kod Miljenka Jergovića, kaže Buljan.

Goran Vojnović nedavno je dovršio jedan kratki film, a trenutačno priprema i projekt za kazalište.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr