Slučaj Lora: Zašto je Emilio Bungur ponovno u zatvoru?

Foto: Fah

Emilio Bungur, optuženi u predmetu Lora 1 i Lora 2, od srijede ujutro ponovno je u splitskom zatvoru gdje je prije par dana završio i drugi optuženik Tomislav Duić, nakon što je Vrhovni sud odlučujući o žalbi Državnog odvjetništva na zamjenu istražnog zatvora mjerom opreza preinačio takvu odluku Županijskog suda u Splitu i donio rješenje o produljenju istražnog zatvora, zbog čega su se obojica okrivljenika trebali vratiti u zatvor na Dračevcu.

> Slučaj Lora: Kako postići pošteno suđenje ako sud ignorira unaprijed istaknute dokaze, bez pravnih protuargumenata?

> Slučaj Lora: Detalji sudskog nasilja nad Bungurom

Informaciju o ponovnom pritvaranju Emilija Bungura Hini je potvrdila njegova supruga Jagoda koja je rekla da se njen suprug redovno i u dogovorenim rokovima javljao policiji, pa tako i jutros kada su mu rekli da je za njim Županijski sud u Splitu raspisao tjeralicu.

“Njega nitko kući nije tražio, niti je njemu i njegovom odvjetniku dostavljeno rješenje Vrhovnog suda. Policija mu je jutros uručila rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora, te je oko 10 sati policija mog supruga odvela u Zatvor u Splitu”, rekla je Bungur.

“Prema Zakonu o kaznenom postupku maksimalan istražni zatvor u slučaju mog supruga je 12 mjeseci, a on je u istražnom zatvoru do sada bio dvije godine i tri mjeseca, te šest mjeseci u kaznionici. Vrhovni sud i dalje nastavlja terorizirati i diskriminirati mog supruga, ignorirajući vrijeme od 33 mjeseca koliko je lišen slobode, te donosi svoja rješenja na temelju svog stava, grubo kršeći zakon i njegova temeljna ljudska”, ustvrdila je Bungur.

Bungur provjeravao traže li ga

Bungur je u utorak došao pred splitski zatvor na Dračevcu ne bi li provjerio traže li ga, s obzirom da je doznao kako je tijekom vikenda pritvoren Tomislav Duić. Potporu su mu došli iskazati suborci, a on je istaknuo kako nije dobio nikakvo rješenje Vrhovnog suda zbog čega ne zna treba li ići u zatvor ili ne.

Na osnovu lažnih činjenica optuženi za ratni zločin? (1. dio)

Sredinom ožujka Duić i Bungur pušteni su na slobodu jer im je prethodno ukinut istražni zatvor i određena mjera opreza, zbog čega su se policiji do pravomoćnosti presude morali javljati svakih 15 dana.

Sudac Vladimir Živaljić je u obrazloženju naveo da je pri donošenju takve odluke vodio računa o odredbama Zakona o kaznenom postupku te složenim obiteljskim odnosima, osobito kod Duića, koji je otac trojice sinova “u formativnim godinama”, ali i Bungura, koji treba svojoj obitelji.

Na osnovu lažnih činjenica optužen za ratni zločin? (2. dio)

Duiću i Bunguru se na Županijskom sudu sudi s još trojicom vojnih policajaca, koji se brane sa slobode, za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Vojno-istražnom centru Lori, gdje je Duić bio upravitelj, a Bungur stražar.

Slučaj Lora: Hrvatskim braniteljima sudi se po nepostojećem zakonu iz 1993. koji se ne primjenjuje na ostale građane

U postupku u Lori 1 bili su pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest godina. Suđenje za Loru 1 je ponovljeno, a onda nakon nekog vremena na traženje pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet zajedno s Lorom 2. Krajem siječnja ta su dva predmeta razdvojena.

Ustavna tužba Emilija Bungura: 15 godina stavljeni smo izvan zakona kao hrvatski branitelji

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs