Šola: Ako nam je srpski kapital ušao u mainstream medije to je pitanje nacionalne sigurnosti

Foto: snimka zaslona

“Ako nam je ušao srpski kapital u mainstream medije, to je pitanje nacionalne sigurnosti”, upozorio je dr. sc. Ivica Šola, hrvatski novinar i profesor na Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku gostujući u Press klubu Tihomira Dujmovića, na Z1 televiziji.

> Kako srpski izdavač preuzima kontrolu nad sadržajem Styrije koja posjeduje Večernji list?

> Vidović Krišto: ‘JL i VL ne žive od svog rada na tržištu, već ih Plenkovićeva vlada korumpira’

Glavna tema bila je srpska politička agenda i Srpska pravoslavna crkva, patrijarh Porfirije, pitanje proglašenja bl. Alojzija Stepinca svetim, infiltracija srpskog lobija u Vatikanu i masovna kupovina hrvatskih medija od strane srpskih poduzetnika.

De facto provokacija patrijarha Porfirija koji je do te razine ponizio hrvatsku javnost da joj je na sred hrvatske državne televizije rekao da su pronađeni kompromitantni materijali protiv kardinala Stepinca ne pokazavši niti jednoga, izazvala je brojne reakcije te će o toj temi iz puno šire vizure, u današnjoj emisiji govoriti znanstvenik, teolog, publicist i kolumnist, znameniti Ivica Šola.

Kako je uopće nastala Srpska pravoslavna crkva, kakve sve svece štuje ta crkva, kako je dekretom kralja Aleksandra 1920. doslovno preko noći sve pravoslavne vjernike u Hrvatskoj proglasila Srbima, kako je SPC ostala jedina organizacija koja je nakon raspada bivše Jugoslavije u svim državama zadržala svoja predstavništva, naziv i staru političku agendu, bit će uvodno pitanje, odnosno temat pitanja na koja će Šola detaljno odgovoriti. Kako su Srbi uspjeli preko Ruske pravoslavne crkve, „prodajući“ Papi ekumenizam, ishoditi mješovitu komisiju koja će odlučivati o svetosti Stepinca i kako je na čelo te komisije došao nitko drugi nego – Porfirije.

Tko je zapravo Porfirije, kako je ne tako davno dodjeljivao radijske koncesije po Srbiji, kako se zapravo radi o dugo pripremanom kadrovskom projektu Srpske akademije znanosti u sklopu njihovog Memoranduma 2 i kako po priznanju njegovog prethodnika Irineja bez suglasnosti Udbe i Kosa nije biran niti jedan srpski patrijarh, bila je tema drugog dijela emisije. Šola će ekskluzivno pojasniti kako je nastao srpski lobi u Vatikanu, kako je pomoć našao u iredentističkim krugovima u Vatikanu, kako su uspjeli ući u vatikanske arhive i kako tamo nisu uspjeli pronaći ništa kompromitantnog protiv kardinala Stepinca te se sada služe jeftinim izmišljotinama.

Da je Papa trebao biti znatno oprezniji, a zagrebački nadbiskup Bozanić znatno odlučniji u protivljenju formiranja mješovite komisije tim prije jer je Porfirijev prethodnik Irinej unaprijed, dakle prije negoli je krenula s radom rekao da srpska strana neće promijeniti mišljenje kakvi god im se dokumenti stavili na raspolaganje, teme su koje su se obrađivale u drugom dijelu emisije, gdje je Ivica Šola pokazao jedan ekskluzivni materijal koji pokazuje infiltraciju srpskih kadrova u samu blizinu najbližih suradnika Ivana Pavla II.

Šola je u nastavku pojasno kako je Srpska akademija znanosti glavna, krovna politička organizacija u Srbiji koja detaljno osmišljava, kadrovira i provodi Memorandum koji je sama sastavila, a koji detaljno upućuje kojim političkim putem, akcijama i potezima ostvarivati veliku Srbiju nakon izgubljenih ratova, odnosno kako se vratiti tamo gdje se stalo 1990. godine. U tom kontekstu Šola donosi informaciju da je u Hrvatskoj ostalo najmanje 30 posto bivših suradnika KOS-a poslanih u Hrvatsku 1990, citirajući u tome podatku jednog visokopozicioniranog KOS-ovca, čije je ime otkrio u emisiji.

Šola je pokazao i argumentirao kako je SANU centar i autoritet odakle se vuku svi kapitalni potezi i kadrovira do zadnjeg kadra, da je Memorandum 2 srpska politička Biblija, a da su Vučić, Porfirije i kompletna srpska obavještajna zajednica u funkciji ostvarenja istog tog plana, te da je u tom kontekstu patrijarh Porfirije pravi politički projekt, pomno odabran i dugo pripreman za ostvarivanje tog plana.

U tom kontekstu Šola objašnjava i masovnu kupovinu hrvatskih medija od strane srpskih poduzetnika tvrdeći da je nedopustivo da Hrvatska i njene službe mirno gledaju svojevrsnu medijsku okupaciju Hrvatske dodajući da nema zemlje na svijetu koja bi mirno promatrala to preuzimanje medija, objašnjavajući i kako su se Poljska i Mađarska ponašale u sličnim situacijama.

“Pravoslavlje u Rusiji, Srbiji ima funkciju ideološkog podržavanja politike, pa i ekspanzionističke.” – kazao je uvodno Šola.

“Srpski predstavnici u Mješovitoj komisiji su postali nervozni. Pred Ardurom, koji nadzire rad Mješovite komisije, s naše strane dolaze Jure Krišto, Mario Jareb, mons. Ratko Perić dolaze s dokumentima, izlažu…, a srpska strana dolazi bez ičega. Evo što se događalo na sjednicama: srpska strana govori neke tvrdnje o Stepincu, Ardura viče: ‘La prego i documenti’, a dokumenata nema. Zašto? Oni su računali da će naći nešto u njemačkim arhivima. No, Stepinčeva kauza je počela ’81., Vatikan je sve pročešljao – brojne arhive, na desetine ljudi ispitano… Oni su se uzdali da će njihovi povjesničari naći nešto u njemačkim arhivima – nisu našli ništa. I što su učinili – donijeli su neka dva beznačajna dokumenta iz beogradskog arhiva koji nisu s kauzom ni sa Stepincem, meritumom stvari, imali nikakve veze. I tu su doživjeli fijasko.” – rekao je Šola, opisujući rad Mješovite komisije o kardinalu Stepincu.

“Onda su se žalili da nemaju pristup arhivima Pia XII. Evo koja je njihova pozicija u Vatikanu – dobili su pristup tome. Čak i prije nego Židovi kojima je to u velikom interesu. No, ni tamo nisu našli ništa!” – rekao je Šola.

Šola je u emisiji govorio i o uplivu srpskih poduzetnika u vlasništvo hrvatskih medija.

“Ako nam je ušao srpski kapital u mainstream medije, to je pitanje nacionalne sigurnosti. Što mi imamo u medijima o Porfiriju? Nemamo da je podržao Amfilohija Radonića koji je izražavao četnička stajališta.” – istaknuo je Šola.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.