Splitu odobren projekt javne ‘pametne rasvjete’ iz EU fondova

Europski fond za regionalni razvoj je odobrio Gradu Splitu projekt CitiEnGov (Cities for a Good Energy Governance – Gradovi za pametno energetsko upravljanje), koji je bio prijavljen na natječaj u sklopu programa Interreg Central Europe. Riječ je o projektu čiji je programski prioritet stvaranje gradova i regija u srednjoj Europi s niskim emisijama ugljika u atmosferu i specifičnim ciljem izrade lokalnih strategija održive energetike. Dakle, da se planiranjem strategija za smanjenje CO2 postigne dobro energetsko upravljanje, piše radiodalmacija.hr

Grad Split je jedan od deset partnera na projektu u kojem je vodeći partner razvojna agencija SIPRO iz Ferrare (Italija), dok su ostali partneri gradovi Ludwigsburg iz Njemačke, Bydgoszcz i Grodzisk iz Poljske te energetske agencije SINERGIS (Trento, Italija), WEIZ (Weiz, Austrija), GOLEA i LEAG (Nova Gorica i Kranj, Slovenija) te ÉARFÜ (Debrecin, Mađarska).
Ukupni budžet, odnosno ukupna vrijednost projekta je 2.209.940,00 eura, od čega sufinanciranje iz sredstava ERDF-a iznosi 85 posto, a predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci. U okviru ukupnog iznosa Grad Split će raspolagati s 203.950,00 eura, a potpisivanje partnerskog ugovora je predviđeno u lipnju ove godine.

Tim sredstvima u Splitu će se financirati postavljanje suvremene energetski učinkovite i pametne javne rasvjete. Odnosno, pilot projekt implementacije energetski učinkovite javne rasvjete s mogućnošću upravljanja pomoću računalne aplikacije povezane s GIS sustavom Grada Splita i to na 80 rasvjetnih tijela u odabranom dijelu grada.

Inače, projekt je odabran između njih 640 prijavljenih u prvi krug u travnju 2015. godine. Od njih je u drugi krug, 3. prosinca prošle godine odabran 91 projekt, od kojih je konačno odabrano te 35 projekata, odnosno tek pet posto od prvotno prijavljenih.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/radiodalmacija.hr
Photo: Ramón