Spoj stomatologije i estetike: Kako do savršenog osmijeha otkrivaju stomatolozi Dentalnog centra Dvojković

Foto: GI/Dentalni centar Dvojković

Tko nije barem jednom poželio ‘hollywoodski’ osmijeh? No, osim genetike i svakodnevne brige o oralnom zdravlju, veliku ulogu u postizanju blistavo bijelog osmijeha igra upravo estetska stomatologija.

Da su zdravi, proporcionalni zubi i blistav osmjeh najtraženiji estetski zahvati, potvrdili su nam i ugledni stomatolozi Dentalnog centra Dvojković.

“Naši pacijenti, kao i većina populacije stremi blistavo bijelim zubima koje često vidimo na reklamama ili u filmovima pa je tako dosad već i nastao svima nam poznati termin „Hollywoodski osmijeh“. Sukladno tomu, najtraženiji estetski zahvati su izbjeljivanje ili zubne ljuskice (veneers). Pritom je bitna uloga stručnjaka koji će na osnovu kliničkog pregleda i eventualne analize ortopantomograma objasniti pacijentu koji zahvat najbolje odgovara stanju u ustima, a zadovoljit će zahtjeve i želje pacijenta. Naime, u određenim situacijama izbjeljivanje nije indicirano, te neće donijeti rezultate koje pacijent očekuje.”, otkrili su nam mr. sc. Dragutin Dvojković dr. med. dent. i Marija Garašić Dvojković dr. med. dent. koji u svom Dentalnom centru veliku važnost pridaju individualnom pristupu svakom pacijentu, odnosno detaljnom prvom pregledu poslije kojeg mogu odgovoriti na sva pitanja, a i želje klijenata.

Zdravlje zuba na prvome mjestu

Iako ih vežu bračne spone, dr. med. dent Marija Garašić Dvojković i dr. med. dent. Dragutin Dvojković, u svoje dvije ordinacije dentalne medicine s tradicijom dugom više od 40 godina, funkcioniraju kao poslovni partneri. Osim estetike, na prvo mjesto stavljaju zdravlje pacijenata.

“Najprije ćemo istaknuti kako većinu populacije, i stare i mlade, možda najviše muči estetika prednjih zubi, ali s našeg stajališta, to nije ujedno i najveći problem. Mi usnu šupljinu gledamo kao jedan sustav čija je svrha prvenstveno doprijeti normalnom funkcioniranju cijelog organizma. Ne biste vjerovali koliko zdrav i skladan stomatognatni, žvačni sustav utječe na cjelokupnu kvalitetu života.”

Kako pušenje, često ispijanje kava ili čaja utječe na boju zubi i kako možemo vratiti bjelinu osmijehu?

Naše prehrambene navike i životni stil mogu ostaviti veliki utjecaj na naše zube, no najvažnije je oralno zdravlje koje se postiže redovitim četkanjem i pregledima.

“Naime, bitno je naglasiti kako na boju zuba utječu i neki drugi čimbenici koji dovode do intrinzičnih (unutarnjih) obojenja. To ističemo budući da se pristupi u sanaciji ove dvije vrste obojenja razlikuju. Srećom, izvanjska obojenja zuba relativno se lako uklanjaju. Osim vrlo važne svakodnevne oralne higijene, važni su i redoviti posjeti svom stomatologu koji profesionalnim čišćenjem i poliranjem, kao i pjeskarenjem može ukloniti većinu izvanjskih obojenja. Ukoliko ni to ne bude zadovoljavajuće, zube je moguće izbijeliti također pod profesionalnim nadzorom.”, savjetuju.

Parodontoza – zašto treba odmah liječiti upalu desni?

Otkrili su nam i s kojim se problemima najčešće susreću mlađi, a s kojima stariji te kako na vrijeme spriječiti gubitak zuba, a najveći problem su, kako nam kažu, bakterije.

“U mlađoj populaciji određene vrste bakterija, koristeći ugljikohidrate iz naše prehrane za svoj metabolizam, uzrokuju razaranje tvrdih zubnih tkiva, odnosno kvarenje zuba – karijes. Početni karijesi lako se saniraju, a oni uznapredovali mogu dovesti i do infekcije zubne pulpe, u narodu kolokvijalno poznato i kao upala živca. Tad je potrebno „izliječiti živac“, odnosno mehanički i kemijski očistiti, proširiti i dezinficirati, te potom napuniti prostor zubne pulpe. Ponekad, ako je karijes vrlo uznapredovao, nije moguće zub izliječiti nego je nažalost jedino preostalo izvaditi zub. Da budemo jasni, starija populacija nije lišena ovih problema, nego se susreće i s drugom problematikom. Naime, drugi sojevi, druge vrste bakterija mogu uzrokovati i upale tkiva koja okružuju zub, tzv. parodont, pa onda danas često govorimo o parodontnoj bolesti ili svima poznatoj parodontozi. Različiti čimbenici, od kojih je bitan i nasljedni faktor, mogu dovesti do parodontne bolesti, ali moramo naglasiti kako su bakterije glavni uzročnik i ovih stanja. U uznapredovalim stadijima, ako se ne kontrolira, parodontitis može dovesti do rasklimavanja i posljedičnog gubitka zuba.”, upozoravaju.

Važno je naglasiti kako sve ove probleme može spriječiti redoviti posjet stomatologu koji će čišćenjem kamenca, poliranjem zubi i detaljnijom parodontološkom obradom, koju vrše u Dentalnom centru Dvojković, svakako držati bolest pod kontrolom.

Korak do savršenog osmijeha – zubne ljuskice (veneers)

Nepravilnosti kojima nismo zadovoljni moguće je riješiti i zubnim ljuskicama koje su danas vjerojatno najpoznatiji i najčešći termin u estetskoj stomatologiji.

“Njima se, osim boje, može korigirati i veličina te oblik zuba. Najčešće se rade u prednjoj, vidljivoj regiji i to pretežno na gornjim zubima. Valja naglasiti kako zubne ljuskice prekrivaju samo prednju plohu zuba dok stražnja ostaje netaknuta. Brušenje zuba potrebno za estetske ljuskice često je minimalno, za razliku od zubnih krunica kod kojih je potrebno preparirati zub sa svih strana. Ljuskice se mogu izrađivati od više materijala, no najčešće su kompozitne ili keramičke. Kompozitne ljuskice često se rade direktno u ustima koristeći materijale za izradu ispuna (plombi). Budući da ti materijali imaju svoja ograničenja, kompozitne ljuskice često nisu najbolje i najdugotrajnije estetsko rješenje. Danas prednost preuzimaju svakako estetske keramičke ljuskice koje zbog estetskih i fizikalnih svojstava keramike predstavljaju ljepše, prirodnije i dugotrajnije rješenje. U njihovoj izradi sudjeluje i dentalni tehničar koji svojim vještinama sudjeluje u dobivanju željenog osmijeha. Teško je govoriti o njihovoj trajnosti, no ako je terapija pravilno postavljena uz poštivanja nekih bioloških načela i osobina samog materijala, možemo govoriti o desetljećima trajnosti. Ponovno bismo ovdje naglasili kako estetske keramičke ljuskice nisu indicirane u svim slučajevima. Naime, ako je zubna struktura (uvelike) zamijenjena ispunima, zbog trajnosti i funkcije, bolje je napraviti zubnu krunicu.”, otkrili su.

Kako se brinuti o oralnom zdravlju nakon 50. godine života?

Zbog brižnog pristupa svakom pacijentu, svoje im zube povjeravaju i oni najmanji, kao i stariji članovi, koji se susreću s težim problemima, a gubitak zuba moguće je nadomjestiti ugradnjom implantata.

“Ugradnjom implantata nadomještaju se izgubljeni zubi i ponovno vraća sklad u žvačni sustav. Za ugradnju implantata srećom nema gornje granice, ali je prije same postave uz temeljit pregled i analizu ortopana potrebno napraviti i neke dodatne dijagnostičke snimke. Tu spada CBCT kojim u tri dimenzije možemo vidjeti razinu kosti i ostalih struktura bitnih za ugradnju implantata.”

Ako i Vi želite „hollywoodski osmijeh“ te prekrasno pravilne i lijepe zube, dođite na konzultacije s doktorima dentalne medicine koji će napraviti detaljni pregled vašeg oralnog zdravlje te preporučiti najbolju kombinaciju terapije i zahvata za predivan osmijeh. Dentalni centar Dvojković pruža sveobuhvatne usluge iz svih područja stomatologije uz vrhunsku stomatološku opremu i visokokvalitetne materijale. Za sve upite i rezervaciju termina obratite se na: info@dental-dvojkovic.hr, putem Instagram profila ili Facebooka Dental Dvojković te telefonski na 01/4826-560 za Medulićevu, odnosno 01/3382-503 za Galgovo (Samobor).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr