Stevo Culej podnio kaznenu prijavu protiv Pupovca u vezi ubojstva dr. Šretera: ‘Imamo nove, dosad neviđene dokaze’

Zagreb, 26.04.2019. - Otvorenje izložbe "Borovo selo .. zločin bez kazne“ u Hrvatskom saboru. Na fotografiji Stevo Culej. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd 

Saborski zastupnik Stevo Culej podnio je Ravnateljstvu policije kaznenu prijavu protiv Milorada Pupovca, javlja Hrvatski tjednik. Tom prilikom je kazao kako ne obraća pažnju na Pupovčeve performanse te kako je još prije godinu dana u Saboru postavio pitanje u vezi ubojstva dr. Šretera i uloge Milorada Pupovca u njemu. „S obzirom da mi niti nakon godinu dana nitko nije odgovorio, odlučio sam ići ovim putem“, prokomentirao je Culej za Hrvatski tjednik i dodao da je dobro što je čekao jer je policiji priložio na uvid i sasvim nove, dosad neviđene dokumente.

“Uz sve navode koje je Slavko Degoricija iznio u svojoj knjizi o Šreterovom ubojstvu, gdje se Pupovca konkretno sumnjiči za sudjelovanje u ovom zločinu, sada imamo i nove dokaze. Samo želim da ga inspektori konačno sjednu u stolac i postave mu konkretna pitanja. Tada mu performansi neće pomoći“, kazao je Stevo Culej.

(VIDEO) Gdje su posmrtni ostatci dr. Ivana Šretera, čija je sudbina i danas obavijena velom tajne?

Koliko je članova SDSS-a koji imaju saznanja ili su povezani sa zločinima u Domovinskom ratu?

Vladajući podržali Nacionalni dan mirotvorstva, ali izbacili Dan sjećanja na dr. Ivana Šretera!

Što tvrdi Degoricija o ubojstvu Ivana Šretera?

Podsjetimo, tema o ubojstvu uglednog pakračkog liječnika i političara dr. Ivana Šretera koji je 1991. odveden u zloglasni logor Bučje te ondje, prema svjedočenjima, teško mučen i ubijen, a čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, u protekloj je godini bila česta u Hrvatskom saboru.

Inicirali su je zastupnici Stevo Culej i Miro Bulj, tvrdeći kako SDSS-ov Milorad Pupovac zna nešto više o sudbini dr. Šretera. U više navrata javno su pozvali Pupovca da se o tome očituje.

O tome da Pupovac ima saznanja o ubojstvu dr. Šretera u svojoj “Nije bilo uzalud” svjedoči Slavko Degoricija, koji je 1991. bio HDZ-ov saborski zastupnik, predsjednik izvršnog odbora HDZ-a i zamjenik ministra unutarnjih poslova. Degoricija je obavljao poslove pregovaranja s pobunjenim hrvatskim Srbima, a kao s posrednikom među njima komunicirao je i s Miloradom Pupovcem.

U knjizi opisuje na koje su sve načine pokušali osloboditi dr. Šretera za kojeg su pretpostavljali da je u srpskim sabirnim logorima u Bučju ili Kusonjama gdje je prolazio neviđenu torturu. Nesretnog liječnika pokušali su izvući i preko međunarodnih čimbenika. Sve je, međutim, bilo neuspješno.

„Međutim, jednoga dana, ukazala se neka nada u njegov spas. Meni se u kabinet najavio Milorad Pupovac, mada do tada nismo imali nekih veći kontakata. Primio sam ga gotovo odmah, da čujem što mi ima reći Pupovac. Došao je, kako on to zna, snužden, silno zabrinut, da su dva liječnika Srbina u Sisku uhapšena i zatvorena, doktor Špiro Kostić iz Siska, ministar zdravstva Republike Srpske Krajine i doktor Branko Krivokuća. Povod privođenja obojice liječnika bio je pronalazak njihovih liječničkih torbi punih lijekova i drugoga sanitetskog materijala namijenjoga pobunjenim Srbima, odnosno četnicima. Pupovac je tražio od mene da interveniram kod Đure Brodarca u Sisku i da ih se pusti jer da oni nisu imali zle namjere. Kada sam ga saslušao do kraja, dao sam mu prijedlog: ‘Dobro, pokušajmo nešto učiniti nas dvojica. Ti ćeš otići u Pakrac kod pobunjenih Srba i neka oni oslobode doktora Ivana Šretera, a ja ću pokušati kod Brodarca dogovoriti puštanje uhapšenih liječnika u Sisku.’ Iznenadio sam se i obradovao njegovoj brzoj reakciji. ‘Dobro, idemo u akciju, i to odmah.’ – odgovorio je. Nije imao nikakvih dodatnih pitanja. Ne pita on: „Kako ću ja do pobunjenih Srba u Pakracu?“ Znao sam da mu to ne predstavlja nikakav problem i da on zna kako će do njih doći…“ – piše Degoricija te, nešto dalje, nastavlja:
„Sada više nisam siguran jesu li prošla jedan ili dva dana, dolazi Pupovac, navodno iz Pakraca. Njegove su prve riječi bile: „Ti si obavio posao a ja za sada nisam.“, pitam „Zašto?“ „Ne daju ga jer im treba kao liječnik, znaš kako je, oni nemaju doktora. Čim dobiju doktora, puštaju Šretera.“

„Nije od toga prošlo nekoliko dana, doznajem od predstavnika UNPROFOR-a, da je Šreter mrtav, likvidiran, već više od mjesec dana. Doznajem i to da ga Srbi nisu koristili niti jednog trenutka kao liječnika, već su ga od prvog dana uhićenja premlaćivali, i to tako žestoko da su mu, među ostalim, polomili ruke. Pupovac nikada nije našao za potrebno ispričati mi se za ovakvu prijevaru i sve laži koje je izrekao, navodno, po povratku iz Pakraca.” – napisao je Degoricija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik