Stipić: Sindikati i dalje prikupljaju potpise za referendum protiv outsourcinga

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu „Preporod“ Željko Stipić komentirao je za narod.hr odluku Vlade o odabiru spin-off modela izdvajanje pratećih djelatnosti u javnom sektoru, koji uključuje osnivanje javnog poduzeća u koje će preći svi zaposlenici te istaknuo kako 17 sindikata i dalje nastavlja s prikupljanjem potpisa za referendum protiv outsourcinga ili bilo kakvog modela radi trajne zaštite zaposlenika.

„U ovom trenutku niti imamo vremena, niti imamo energije, a ni snage baviti se ovim rješenjem koje sada Vlada predlaže kao nekakav nadomještaj za famozni outsourcing. Mislimo da je namjerno Vlada odabrala ovaj trenutak – zadnja tri dana prikupljanja potpisa kako bi zbunila građane na način da ovu stvar predstavlja riješenom pa onda time i smanji broj naših potpisa“, smatra Stipić.

„Naravno, mi uopće ne sumnjamo da će građani Republike Hrvatske prepoznati što stoji iza ovoga što se dogodilo u Vladi i da će doći u još većem broju na štandove i potpisati, i da će outsourcing ili spin off učiniti bespredmetnim“, rekao je Stipić za narod.hr te dodao kako jasno piše na svakoj od potpisnih lista što sindikati traže.

A traže referendum, odnosno donošenje zakona kojim se žele trajno zaštititi zaposlenici.

„Dakle, ne u smislu da zaposlenici prijeđu u nekakvu javnu ili državnu tvrtku, nego da ostanu zaposlenici ustanova u kojima oni sada rade i to je ono što smo mi našim kolegama i kolegicama dužni i najvažnije, to je ono što građani svojim potpisima zahtijevaju“, naglasio je Stipić.

Kazao je kako nitko od 17 sindikata ne misli izigrati povjerenje građana i kako će čvrsto ostati pri tome da se prikupi dovoljan broj potpisa, nakon toga da tim potpisima primoraju Vladu na raspisivanje referenduma, da na referendumu građani donesu zakon kakav predlažu i da rasprave o pitanju outsourcinga ili spin off-a postanu potpuno bespredmetne.

Stipić je rekao kako nitko iz Vlade nije obavijestio sindikate o svojoj odluci te naglasio kako su u Vladi dosad ignorirali sve ono što sindikati rade.

„Kad su vidjeli da je vrag odnio šalu, onda su odlučili napraviti ovo što su odlučili. Moram priznati da i ako dođe sada kakav poziv iz Vlade, dok akcija ne završi, u ovih 17 sindikata, sigurno nema spremnosti za bilo kakav dijalog, što naravno ne znači ovo što gospođa Opačić govori da smo nespremni na dijalog“, naglasio je Stipić.

„Naravno da sad jesmo nespremni na dijalog kad traje akcija i to treba biti jasno i njoj ili bilo kome drugome“, dodao je Stipić.

Stipić je rekao kao je akcija sindikata jedna ozbiljna stvar koja još uvijek traje i koja će završiti u četvrtak u ponoć dok ne bude skupljen i posljednji potpis, a sindikati su dosad prešli i brojku od 300.000 potpisa.

„Mislim da ćemo najkasnije sutra prevaliti brojku koja je potrebna, a da ćemo u srijedu i četvrtak skupljati potpise samo radi sigurnosti ispravnosti potpisa“, zaključio je Stipić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr