Stiže nam e-policija: U ophodnju s tabletima i upaljenim kamerama

Foto: Roberta F.

Uskoro nam kao inovacija iz MUP-a stiže e-policija, koja će uz cestu ili u ophodnji koristiti tablete i online kamere. Na njima će biti aplikacija putem koje će policajci dobivati naloge, obavijesti o događajima, upisivati rezultate intervencija, a moći će provjeriti i sve podatke o osobama i vozilima na licu mjesta.

“Podaci o osobama koje postupaju generirat će se odmah samo na temelju unosa jednog podatka, OIB-a ili matičnog broja građanina” – rekao je Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije za Dnevnik.hr.

Novost su definitivno i kamere koje će policajci nositi na svojim odorama, a koje će snimati svako njihovo postupanje.

“Na taj način se vidi, kako s jedne strane policijski službenik postupa prema građaninu. A s druge se strane vidi opire li se osumnjičenik i slično” – rekao je Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova javlja Dnevnik.hr.

Snimke će se čuvati tri mjeseca, u nekim slučajevima i trajno. Ako dođe do incidenta, one bi trebale razjasniti što se dogodilo. Investicija je to od oko 5 milijuna kuna. Kupljeno je 200 kamera, a instalirat će se 50 sustava e-policija. Prvo u Zagrebu, a nakon toga i u ostale policijske uprave.

Bude li učinak dobar, projekt će se primijeniti na razini cijele zemlje. A nešto novo moći će primjenjivati i građani. Među aplikacijama na svojim mobitelima građani će uskoro moći imati i onu besplatnu putem koje će moći slati anonimne dojave.

“Ako netko vidi da mu kradu njegovu imovinu, da neko napada njega tada to treba uslikati, klikne i ta slika leti u najbliži komunikacijsko operativni centar”, dodaje Tonković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/dnevnik.hr
Photo: fah