Beroš potvrdio da je Čavajdi KBC Zagreb ipak odobrio feticid

beroš
Vili Beroš, Mirela Čavajda, montaža: Narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona

Ministar zdravstva Vili Beroš sazvao je konferenciju za medije u srijedu navečer da bi obznanio odluku drugostupanjske komisije u slučaju Čavajda. Naime, komisija je u prvom stupnju odbila zahtjev Mirele Čavajde koja je tražila feticid, tj. usmrćivanje svog nerođenog djeteta kojem je u visokoj gestacijskoj dobi dijagnosticiran tumor na mozgu.

“Drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb  ukazala je na izmijenjeno činjenično stanje i to je razlog zbog kojeg je komisija procijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti o prekidu trudnoće”, kazao je Beroš.

>Tko su donatori zaklade Solidarna koja traži donacije za usmrćivanje nerođene bebe Čavajde?

“Komisija je odlučila da je stanje iznimno teško i stoga odobrila prekid trudnoće”, dodao je.

Nije precizirao hoće li zahvat kojim se njezino nerođeno dijete usmrćuje u maternici, a potom se izaziva porod mrtvog djeteta, biti izveden u Hrvatskoj ili u Sloveniji uz pokrivanje troškova od strane HZZO-a.

“Odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze koji ukazuju da je pružena određena psihološka pomoć u šest koraka i da je nakon toga stanje poboljšano”, rekao je Beroš.

Istaknuo je da zakon ne regulira daljnje postupanje i Čavajdi je sugerirao da se ‘obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica’ i dogovori ‘način prekida trudnoće’.

Na novinarsko pitanje može li taj prekid trudnoće u ovom trenutku obaviti bilo koji liječnik u Hrvatskoj, odgovorio je da postoji nekoliko načina, te poručio da će se napraviti ono što je za Čavajdu najsigurnije, optimalno i u skladu s njenim zahtjevima.

‘Liječenje’ u inozemstvu

Ako se, kaže, ona odluči na zahvat koji se u Hrvatskoj ne provodi, bit će joj, kaže Beroš, bit će osigurano ‘liječenje’ u inozemstvu.

”S obzirom na to da je drugostupanjska komisija donijela pozitivan pravni lijek, u tom slučaju ostvareni su svi preduvjeti za plaćanje tog zahvata u inozemstvu”, rekao je ministar.

Poručio je da su na dispoziciji već sutra primiti Čavajdu na razgovor i dogovoriti se o njenim željama, opcijama, i odlučiti o daljnjem postupanju.

Ostavka?

Na novinarsko pitanje je li netko pogriješio odgovorio je da će se o tome očitovati po dobivanju kompletnog izvješća zdravstvene inspekcije. Rekao je da je osobno prozivan u medijima da nije iznosio istine u vezi s ovim slučajem te da bi bilo nevjerojatno od bilo koga, a pogotovo od liječnika ili ministra u ovakvim situacijama baratati nečim što nije istinito.

Na pitanje je li zbog ovoga njegova ostavka na stolu, odgovorio je: Moja ostavka je uvijek na stolu i pitanje moje učinkovitosti je, naravno, uvijek otvoreno, a procjenjuje ga premijer.

Kronologija slučaja

Podsjetimo, nakon što su sve četiri ginekološke klinike u Zagrebu odbile provesti feticid šestomjesečnog nerođenog Grge Čavajde udruge Pa Riter, Roda, CESI i zaklada Solidarna prikupile su novac kako bi Grgina mama Mirela mogla otići usmrtiti Grgu u Sloveniji.

Zaklada Solidarna prikupila je sredstva usmrćivanje djeteta u majčinoj utrobi u ovako visokom stadiju trudnoće i porod mrtve bebe u Sloveniji.

Podsjetimo, Mirela Čavajda izašla je u medije s tvrdnjom da joj je u Hrvatskoj onemogućeno izvršiti feticid te da su joj u bolnici savjetovali da to ‘obavi u Sloveniji’.

Njezin nerođeni sin kojeg je nazvala Grga, ima tumorsku tvorbu na mozgu, za koju ona tvrdi da je maligna, iako su istaknuti stručnjaci kazali kako je bez biopsije tvorbe nemoguće zaključili je li tumor maligni ili benigni.

Profesor Slavko Orešković, dekan Medicinskog fakulteta i šef Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, kazao je u ponedjeljak.

“Najprije da razjasnimo, pobačaj do 10 tjedana je pravo žene koja ima pravo odlučiti želi li pobaciti, a iza desetog tjedna to mora ići na komisiju, do 22. tjedna ako se prekine trudnoća radi se o pobačaju, iza 22. tjedna radi se o porodu. Ovdje je 28. tjedan, to će biti induciranje prijevremenog poroda. Feticid je prekinuti život djeteta unutar maternice, to zakonom u Hrvatskoj nije regulirano i ne znam koji bi liječnik to u Hrvatskoj napravio, koliko ja znam nije napravljen nikada”, rekao je Orešković i dodao da se feticid ne odobrava u Hrvatskoj.

“Tražio se prekid trudnoće, ako je to prešlo granicu pobačaja”

“Tražio se prekid trudnoće, ako je to prešlo granicu pobačaja, odnosno poroda od 22 tjedna, takvi prekidi trudnoće se nisu dozvoljavali, jer će se to dijete roditi živo i s velikom šansom da će preživjeti, a ako se rodi prije 22. tjedna, manje su šanse da će preživjeti”, rekao je.

“Kolega Ćorušić je okupio ekipu stručnjaka koji su dali određenu procjenu s obzirom na one nalaze koje imaju. Nitko ne može znati koja će biti situacija iza toga, ali mi kao liječnici moramo pokušati to dijete, ako je moguće operirati i da se nakon poroda naprave sve medicinske mjere ne bi li mu se pomoglo i osiguralo normalan život. Na osnovu brojnih stručnjaka koje je Ćorušić konzultirao, on je donio takvo mišljenje. Ovo što pričaju iz Svetog Duha nije mi jasno, oni prvi dan nisu potpisali da se omogući prekid trudnoće, a onda su drugi dan napisali da postoje indikacije, ali da oni to ne mogu napraviti. Mislim da je to malo licemjerno”, rekao je Orešković.

Orešković je istaknuo i da je priziv savjesti zakonska i ustavna kategorija na koju svaki čovjek ima pravo.

Što je feticid?

Prekid života djeteta u ovoj fazi trudnoće naziva se feticidom. Radilo bi se o izazivanju prijevremenog poroda i prethodnom usmrćivanju bebe, što bi se vjerojatno obavilo uštrcavanjem koncentriranog kalijevog klorida u njezino srce.

Dr. Gordan Zlopaša, pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb, objasnio je pojam feticida: “To je dijete koje može preživjeti ako se potakne porod sada. Pretpostavljam da kolege u Sloveniji, želeći biti sigurni da se to dijete neće roditi živo, će ga prije toga, na neki način, usmrtiti. To bi bio pojam feticida. Feticid bi bio usmrćivanje nerođenog djeteta, prije nego što se rodi. Nešto slično eutanaziji. Sada dolazimo do kompleksnog etičkog pitanja: Smijemo li mi to učiniti ili ne smijemo. Nemam podataka da je u Hrvatskoj itko od liječnika, mojih kolega učinio feticid. To je nešto što je zakonom potpuno neregulirano”, kazao je prošlog tjedna.

KB Sveti Duh objasnio što je feticid i zašto ga ne rade

“U suvremenoj medicini ustaljen je samo jedan način. Prvo je potrebno usmrtiti plod inutero (fetocid), najčešće ubrizgavanjem otopine kalijevog klorida. Nakon tog postupka započinje se sa davanjem lijekova koji promoviraju ekspulziju produkata koncepcije”, objasnili su iz bolnice Sv. Duh.

Stopa preživljavanja prerano rođenih beba raste

Stopa preživljavanja nedonoščadi ekstremno niske porođajne težine znatno je porasla od 80-ih godina prošlog stoljeća, navodi se u švedskoj studiji iz 2019.

Liječnici su tada procjenjivali da najmanja gestacijska dob u kojoj su izgledi za preživljavanje realni iznosi 28 tjedana, kada je nedonošče teško oko kilograma, odnosno 12 tjedna prije termina porođaja u normalnoj trudnoći.

Nedonoščadi se smatraju djeca rođena ispod gestacijske dobi od 37 tjedana.

U posljednjih 40 godina granica realne mogućnosti preživljavanja ekstremne nedonoščadi polako je padala sa spomenutih 28 tjedana na 25, 24 i 23 tjedna. Sve su češći slučajevi i da nedonoščad rođena u 22. tjednu, mjereno od posljednje mjesečnice majke, preživi.

Nedavno je naslovnice svjetskih medija zauzela vijest o japanskoj bebi koja je težila samo 268 grama kada je rođena u 24. tjednu, ali je preživjela i nakon petomjesečnog boravka u bolnici otpuštena je kući dobra zdravlja.

>Tko su donatori zaklade Solidarna koja traži donacije za usmrćivanje nerođene bebe Čavajde?

> Šef Petrove: Feticid je prekinuti život djeteta unutar maternice…Ne znam koji bi liječnik to u Hrvatskoj napravio

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.