Šef Petrove: Feticid je prekinuti život djeteta unutar maternice…Ne znam koji bi liječnik to u Hrvatskoj napravio

petrove
Slavko Orešković, Montaža: Narod.hr, Izvor: Medicinski fakultet, Thinstock

Profesor Slavko Orešković, dekan Medicinskog fakulteta i šef Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao slučaj trudnice Mirele Čavajde.“Feticid mi ne odobravamo”, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najprije da razjasnimo, pobačaj do 10 tjedana je pravo žene koja ima pravo odlučiti želi li pobaciti, a iza desetog tjedna to mora ići na komisiju, do 22. tjedna ako se prekine trudnoća radi se o pobačaju, iza 22. tjedna radi se o porodu. Ovdje je 28. tjedan, to će biti induciranje prijevremenog poroda. Feticid je prekinuti život djeteta unutar maternice, to zakonom u Hrvatskoj nije regulirano i ne znam koji bi liječnik to u Hrvatskoj napravio, koliko ja znam nije napravljen nikada”, rekao je Orešković.

Orešković je podsjetio na slučaj sijamskih blizanki, koje su nakon rođenja uspješno razdvojene i sad žive normalnim životom. “Feticid mi ne odobravamo”, rekao je Orešković.

> Dr. Markić o slučaju Čavajda: Liječnici imaju 2 pacijenta – bebu Grgu i mamu Mirelu. Treba štititi oboje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ispovijed Ane Božinović: ‘U 6. mjesecu trudnoće rekli su mi da Iva ne može preživjeti…’

> Udruge Roda, Pa Riter, Solidarna i druge prikupljaju novac za usmrćivanje bebe Grge u Sloveniji

“Ukoliko se radi o malformacijama, dosadašnja praksa je pokazala, ako je do 22. tjedna, odobravali su se takvi prekidi trudnoće, kad se prešla ta granica, dijete može preživjeti i nisu odobravani prekidi”, rekao je Orešković, ponovivši da se on iz dosadašnje svoje karijere ne sjeća situacije da je netko tražio feticid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tražio se prekid trudnoće, ako je to prešlo granicu pobačaja, odnosno poroda od 22 tjedna, takvi prekidi trudnoće se nisu dozvoljavali, jer će se to dijete roditi živo i s velikom šansom da će preživjeti, a ako se rodi prije 22. tjedna, manje su šanse da će preživjeti”, rekao je.

“Kolega Ćorušić je okupio ekipu stručnjaka koji su dali određenu procjenu s obzirom na one nalaze koje imaju. Nitko ne može znati koja će biti situacija iza toga, ali mi kao liječnici moramo pokušati to dijete, ako je moguće operirati i da se nakon poroda naprave sve medicinske mjere ne bi li mu se pomoglo i osiguralo normalan život. Na osnovu brojnih stručnjaka koje je Ćorušić konzultirao, on je donio takvo mišljenje. Ovo što pričaju iz Svetog Duha nije mi jasno, oni prvi dan nisu potpisali da se omogući prekid trudnoće, a onda su drugi dan napisali da postoje indikacije, ali da oni to ne mogu napraviti. Mislim da je to malo licemjerno”, rekao je Orešković.

Na pitanje treba li pojasniti zakon, Orešković je rekao da granicu od 22 tjedna nije postavio zakon, nego struka te da se zna što je porod, a što pobačaj. “Ja ovdje ne bih rekao da je priziv savjesti, feticid je nešto što je nama neprihvatljivo kad ne znamo kakvo će to dijete biti kad se rodi, ja bih prepustio struci da učine sve da se to dijete izliječi”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje u Sloveniji nije želio komentirati, unatoč tome što je tamošnji zakon gotovo istovjetan hrvatskom. “Oni taj zakon svoj naplate 5.000 eura i učine ga”, rekao je Orešković.

Što se zakona o pobačaju tiče, dobro je zakonski regulirati, ali u ovom se slučaju radi o nečemu drugome, istaknuo je liječnik, dodavši da se u ovom konkretnom slučaju želi izazvati prijevremeni porod.

Orešković je istaknuo i da je priziv savjesti zakonska i ustavna kategorija na koju svaki čovjek ima pravo.

Što je feticid?

Prekid života djeteta u ovoj fazi trudnoće naziva se feticidom. Radilo bi se o izazivanju prijevremenog poroda i prethodnom usmrćivanju bebe, što bi se vjerojatno obavilo uštrcavanjem koncentriranog kalijevog klorida u njezino srce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Gordan Zlopaša, pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb, objasnio je za Dnevnik Nove TV, pojam feticida: “To je dijete koje može preživjeti ako se potakne porod sada. Pretpostavljam da kolege u Sloveniji, želeći biti sigurni da se to dijete neće roditi živo, će ga prije toga, na neki način, usmrtiti.

To bi bio pojam feticida. Feticid bi bio usmrćivanje nerođenog djeteta, prije nego što se rodi. Nešto slično eutanaziji. Sada dolazimo do kompleksnog etičkog pitanja: Smijemo li mi to učiniti ili ne smijemo. Nemam podataka da je u Hrvatskoj itko od liječnika, mojih kolega učinio feticid. To je nešto što je zakonom potpuno neregulirano”.

KB Sveti Duh objasnio što je feticid i zašto ga ne rade

“U suvremenoj medicini ustaljen je samo jedan način. Prvo je potrebno usmrtiti plod inutero (fetocid), najčešće ubrizgavanjem otopine kalijevog klorida. Nakon tog postupka započinje se sa davanjem lijekova koji promoviraju ekspulziju produkata koncepcije”, pojasnili su iz bolnice SV. Duh.

Stopa preživljavanja prerano rođenih beba raste

Stopa preživljavanja nedonoščadi ekstremno niske porođajne težine znatno je porasla od 80-ih godina prošlog stoljeća, navodi se u švedskoj studiji iz 2019.

Liječnici su tada procjenjivali da najmanja gestacijska dob u kojoj su izgledi za preživljavanje realni iznosi 28 tjedana, kada je nedonošče teško oko kilograma, odnosno 12 tjedna prije termina porođaja u normalnoj trudnoći.

Nedonoščadi se smatraju djeca rođena ispod gestacijske dobi od 37 tjedana.

U posljednjih 40 godina granica realne mogućnosti preživljavanja ekstremne nedonoščadi polako je padala sa spomenutih 28 tjedana na 25, 24 i 23 tjedna. Sve su češći slučajevi i da nedonoščad rođena u 22. tjednu, mjereno od posljednje mjesečnice majke, preživi.

Nedavno je naslovnice svjetskih medija zauzela vijest o japanskoj bebi koja je težila samo 268 grama kada je rođena u 24. tjednu, ali je preživjela i nakon petomjesečnog boravka u bolnici otpuštena je kući dobra zdravlja.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.